Descoperire esențială pentru cei care merg la plajă: cine are riscul cel mai mare de a face cancer
Cercetătorii britanici au făcut o importantă descoperire în ce privește riscul de cancer de piele. Potrivit lor, unele persoane care au un anume tip de piele au ADN-ul afectat, astfel încât nu mai au protecția împotriva acestei boli.
Expunerea la soare FOTO Pexels
Potrivit cercetătorilor, persoanele cu pielea deschisă din Marea Britanie nu au genele care îi protejează împotriva daunelor cauzate de radiațiile ultraviolete (UV), ceea ce îi expune la un risc mai mare de a dezvolta cele mai frecvente tipuri de cancer de piele.
Cercetătorii de la Institutul Wellcome Sanger au declarat că persoanele din nordul europei au ADN-ul afectat ca urmare a expunerii la razele UV de la soare, de la paturile de bronzare sau de la ambele.
Echipa a comparat mostre de țesut cutanat, prelevate de pe pleoapă, de la persoane din Marea Britanie și Singapore.
Mutații genetice frecvente în Marea Britanie
Rezultatele, publicate în revista Nature Genetics, au arătat că mutațiile ADN în tipurile de piele nord-europene din Marea Britanie se datorează radiațiilor UV, în timp ce în Singapore, modificările se datorează în mare parte proceselor obișnuite de îmbătrânire.
Cercetătorii au declarat că tipul de piele „cu protecție mai mică” din nordul Europei expune persoanele cu pielea deschisă la un risc mult mai mare de a dezvolta cancere keratinocitare sau cancere non-melanom.
„Aceste descoperiri ne ajută să înțelegem de ce Marea Britanie are o incidență atât de mare a cancerelor de piele cu keratinocite. Sperăm că studiul nostru îi încurajează și pe alții să analizeze și mai multe populații diverse, pe tot spectrul de risc de cancer, pentru a găsi indicii despre cum putem preveni mai bine acest cancer comun”, a declarat Dr. Charlotte King, primul autor al studiului și cercetător postdoctoral la Institutul Wellcome Sanger.
Nivel de expunere de trei ori mai mare în Singapore
Singapore se află în apropierea ecuatorului, iar nivelul de UV de acolo este de trei ori mai puternic decât în Marea Britanie.
Dar ratele de cancer keratinoidal sunt de 17 ori mai mari în Marea Britanie, cu aproximativ 156.000 de cazuri pe an, în comparație cu Singapore.
Analiza a peste 400 de probe a arătat că în participanții la studiu din Marea Britanie au existat de patru ori mai multe mutații ADN asociate cancerului, în special cele care afectează genele cunoscute ale cancerului, cum ar fi TP53.
De asemenea, echipa a descoperit un număr anormal de cromozomi în 13% din celulele pielii din Marea Britanie, comparativ cu doar 1% din celulele din Singapore.
Cercetătorii au spus că, la vârsta de 60 de ani, aproape fiecare celulă din pielea donatorului britanic avea o mutație într-o genă asociată cancerului, scrie The Independent .
Oamenii de știință au comparat apoi genetica germinală - ADN-ul moștenit de la părinți – a participanților la studiu din Marea Britanie și a celor din Singapore.
Genele moștenite, mai sănătoase în Singapore
Echipa a descoperit că, deși Singapore are o expunere mult mai mare la razele UV decât Marea Britanie, oamenii de acolo au moștenit variații genetice care au avut un efect protector asupra pielii lor.
Printre acestea se numărau gene legate de pigmentare , despre care se știe că protejează celulele împotriva razelor UV, precum și gene asociate cu inflamația și sistemul imunitar.
„Pigmentarea pielii poate proteja celulele de razele UV, dar alte diferențe, cum ar fi modul în care organismul face față inflamației, pot explica variația riscului de cancer de la o persoană la alta. Studierea populațiilor cu un risc mai scăzut de cancer ne poate învăța despre mecanismele de protecție care există deja în natură”, spune dr. King.
Sursa: adevarul.ro