Descoperire epocală: Un test de salivă făcut acasă poate depista cancerul de prostată agresiv. Are o eficiență peste cea a testelor de sânge

Descoperire epocală: Un test de salivă făcut acasă poate depista cancerul de prostată agresiv. Are o eficiență peste cea a testelor de sânge

Un test de salivă efectuat la domiciliu s-a dovedit mai eficient în identificarea bărbaților care prezintă un risc mai mare de cancer de prostată decât testul standard de sânge, sugerează o nouă cercetare, potrivit BBC .

Monitorizarea regulată PSA e importantă, dar nu la fel de eficientă . Foto: Shutterstock

Monitorizarea regulată PSA e importantă, dar nu la fel de eficientă . Foto: Shutterstock

Respectivul test la domiciliu ar putea identifica factorii genetici care îi fac pe bărbați mai predispuși să dezvolte această boală.

Descoperirile care ar putea „schimba cursul cancerului de prostată”

Studiul a fost realizat de Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra și de The Royal Marsden NHS Foundation Trust, care speră că descoperirile ar putea „schimba cursul cancerului de prostată”.

Testele de sânge nu sunt considerate suficient de precise, ele putând ieși pozitive și la formele de boală care nu pun în pericol viața, în detrimentul celor agresive.

Noua metodă de testare, simplă și ieftină, ar putea ajuta la depistarea mai devreme a bolii și la salvarea de vieți.

„Este simplu din punctul de vedere al pacientului... se trimite un tub, se pune o mostră de salivă în el și se trimite prin poștă”, a explicat Prof. Caroline Moore, urolog consultant, potrivit sursei citate.

Specialista a explicat la la BBC Radio 4 ce se întâmplă mai departe cu probele de salivă:

„ADN-ul este extras din acea [salivă] și analizat pentru a căuta o combinație de variații genetice care sunt legate de cancerul de prostată”.

Eficiența testului de salivă, confirmată în cazul a mii de bărbati participanți la studiu

Studiu care a confirmat eficiența testului de salivă a implicat peste 6.000 de bărbați europeni cu vârste cuprinse între 55 și 69 de ani, o categorie de vârstă la care riscul de a dezvolta cancer de prostată este crescut.

Cercetătorii au utilizat atât teste de sânge, cât și teste de salivă pe un grup mai mic de bărbați ce prezentau variații genetice în ADN care indicau o probabilitate mai mare de a dezvolta această boală.

Potrivit rezultatelor preliminare, testul de salivă a produs mai puține rezultate fals pozitive și a detectat o proporție mai mare de cancere agresive.

Ce neajunsuri au testele de sânge

În prezent, bărbații care doresc să afle dacă au sau nu cancer de prostată trebuie să facă un test de sânge, care măsoară nivelul antigenului specific prostatic (PSA) din sânge.

„[Dar] știm că testul PSA nu găsește toate cancerele”, spune Prof. Caroline Moore, adăugând că bărbații din studiu făcuseră testul, dar prezentau niveluri normale de PSA.

După o scanare RMN și o biopsie, 40% dintre bărbații cu scoruri ridicate la testul de salivă au fost diagnosticați cu cancer de prostată.

În cazul testelor de sânge standard, doar la 25% dintre bărbații cu un nivel ridicat de PSA s-a confirmat cancerul de prostată.

Concluzia este că testul standard de sânge „poate determina bărbații să treacă prin tratamente inutile și, ceea ce este mai îngrijorător, ratează bărbații care chiar au cancer ”, spune Prof. Kristian Helin, directorul executiv al Institutului de Cercetare a Cancerului.

Deși cercetarea nu a fost încă publicată într-o revistă de specialitate, rezultatele preliminare ale acesteia au fost prezentate la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) de la Chicago, iar oamenii de știință sunt optimiști.

Deși studiul a fost apreciat ca fiind „încurajator”, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma dacă acest instrument poate salva vieți, consideră Naser Turabi, director de dovezi și implementare la Cancer Research UK.

Potrivit urologului Caroline Moore, următorul pas ar fi un studiu de screening de amploare pentru găsirea celui mai bun test sau a celei mai bune combinații de teste, analizând testele de salivă, testele PSA și scanările RMN, care sunt un instrument modern de screening, potrivit BBC .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii