Descoperă jocurile de cărți pe care le practicau părinții și bunicii noștri
În România, înainte ca internetul să devină omniprezent, jocurile de cărți erau pe gustul oamenilor din fiecare generație.
Aceste jocuri aduceau oamenii împreună, fie aceștia studenți sau pensionari, întrucât le ofereau un mod plăcut și distractiv de a-și petrece timpul liber.
Din fericire, jocurile de cărți nu au rămas în memoria colectivă ca fiind un mod învechit de a petrece timpul liber, întrucât au fost transpuse în mediul online.
Macaua
Macaua este un joc de cărți extrem de popular în România, cunoscut pentru dinamica sa imprevizibilă. La începutul jocului, fiecare participant primește 5 cărți, iar scopul este să scape de toate cărțile din mână, înaintea celorlalți. Cărțile speciale, cum ar fi doiarul, treiarul sau jokerii, sunt „umflături” și îl obligă pe următorul la rând să tragă un număr de cărți. Asul schimbă simbolul cărților care trebuie puse jos, în timp ce pătrarul îl obligă pe următorul să aștepte o tură. Toate aceste cărți speciale pot fi însă contracarate și date mai departe.
Rentz
Rentz este un joc de cărți pentru patru jucători, constând din 20 de mâini, fiecare cu reguli diferite. În fiecare rundă, „șeful” alege tipul de rundă, cum ar fi evitarea șeptarilor, reginelor, sau a regelui de cupă. De exemplu, în runda „Șeptică”, jucătorii trebuie să evite să ia cărțile de 7, iar în „King of Hearts”, să evite regele de cupă. Fiecare mână necesită o strategie diferită, așa că participanții sunt siliți să-și adapteze din mers tactica, pentru a evita penalizările și a câștiga mai multe puncte decât adversarii.
Păcălici
Păcălici este un joc de cărți simpatic și amuzant, adesea jucat în cercuri de prieteni și familie. Scopul principal este să formezi perechi de cărți și să scapi de ele, evitând în același timp să rămâi cu Păcăliciul, cartea care nu are pereche. Deși regulile sunt simple, tensiunea crește pe măsură ce jocul avansează și numărul de cărți scade. Păcălici este ideal pentru cei care caută un joc ușor de învățat, dar care oferă multă distracție și momente de râs. Acesta este unul dintre acele jocuri care, prin simplitatea și farmecul său, reușește să aducă bucurie și să creeze amintiri de neuitat în orice grup.
Tabinet
Tabinetul este un joc de cărți care se joacă în 2, folosind un pachet standard, de 52 de cărți. Fiecare participant primește câte 6 cărți, iar 4 cărți sunt așezate pe masă cu fața în sus. Scopul este capturarea cărților de pe masă prin combinarea valorilor cărților din mână, cu cele de pe masă, pentru a atinge un total specific. De exemplu, un 7 de pe masă poate fi capturat cu un 3 și un 4 din mână. Cărțile capturate sunt puse deoparte și contorizate la finalul jocului. Jocul continuă până la epuizarea pachetului, iar concurentul cu cele mai multe puncte câștigă.
Poker
Pe vremuri, pokerul cu 5 cărți era un joc popular în România, fiind practicat adesea în cercuri restrânse de prieteni și cunoscuți. Astăzi, cea mai populară variantă este Texas Hold’em, care a devenit extrem de populară la sfârșitul anilor 1990, grație faptului că a început să fie televizat, dar și grație platformelor online precum PokerStars, unde jucătorii pot lua loc la mese cash sau pot participa la fel și fel de turnee. În această variantă, fiecare jucător primește 2 cărți proprii, iar cinci 5 comune sunt plasate pe masă, în trei etape. Scopul este de a forma cea mai bună mână de 5 cărți.
Război
Războiul este un joc de cărți simplu, dar captivant, care se bazează în principal pe noroc. Fiecare jucător primește jumătate din pachet. În fiecare rundă, aceștia întorc simultan câte o carte de sus. Jucătorul care a pus cartea cea mai valoroasă ia ambele cărți jucate, plasându-le la baza teancului său. Dacă cărțile sunt egale, se declanșează „războiul”: fiecare jucător plasează un număr de cărți (echivalent cu valoare cărții care a declanșat războiul) cu fața în jos și ultima, cu fața în sus. Cea mai mare carte câștigă toate cărțile de pe masă. Jocul continuă până când un jucător rămâne fără cărți.