Descinderi în cazul furtul tezaurului dacic. Procurorii ridică documente de la Direcția pentru Cultură
Procurorii ridică mai multe documente miercuri de la Direcția pentru Cultură a Municipiului București în dosarul privind furtul tezaurului dacic.
Furtul a avut loc weekendul trecut FOTO Colaj DMS
Parchetul ridică mai multe documente în dosarul privind furtul tezaurului dacic din Olanda . Perchezițiile la Direcția pentru Cultură a Municipiului București vin după ce presa a scris că certificatul de export pentru Coiful de aur de la Coțofenești, cu ajutorul căruia piesele de tezaur au putut părăsi Capitala, a fost semnat de șeful Direcției pentru Cultură București, Dragoș Frăsineanu.
Potrivit legislaţiei, instituția care administrează bunurile de patrimoniu, adică Muzeul Naţional de Istorie, a trebuit să obțină avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor și aprobarea ministrului Culturii.
De asemenea, a fost obligatorie prezentarea unui contract de asigurare pentru bunul care urmează a fi exportat, cu excepția unor cazuri deosebite, când se poate obține un certificat de garanție guvernamentală din partea statului gazdă, a mai explicat sursa citată.
În cazul Coifului de aur, în baza acestor documentele, la care se adaugă un aviz de principiu, hotărârea se comunică și Inspectoratului General al Poliției Române.
Tezaurul dacic ar fi fost scos ilegal din țară, pentru a fi expus la muzeul Drents din Olanda. Era nevoie de o hotărâre de Guvern, care nu a fost niciodată emisă.
Transferul tezaurului dacic către instituția de cultură din Țările de Jos s-a făcut în baza unui document semnat de Muzeul Național de Istorie și de Muzeu Drents din Țările de Jos în cursul lunii mai 2024, perioada în care se aplică fiind 15 iunie 2024 – 15 februarie 2025, interval care cuprinde transportul, montarea și demontarea expoziției, la care se adaugă întreaga perioadă de expunere.
Sursa: adevarul.ro