Derută și îngrijorări crescânde în anturajul lui Putin. Surse apropiate relatează despre atmosfera de la Kremlin

Derută și îngrijorări crescânde în anturajul lui Putin. Surse apropiate relatează despre atmosfera de la Kremlin

Surse din administrația Kremlin, citate de publicația independentă rusă Meduza, au relatat despre atmosfera de la Kremlin în contextul în care se înmulțesc eșecurile militare ale armatei ruse, pe fondul contraofensivei ucrainene.

Putin ar fi fost confruntat direct de un membru al cercului intim FOTO Getty Images

Putin ar fi fost confruntat direct de un membru al cercului intim FOTO Getty Images

Totodată, în cercul intim al lui Putin au început să fie exprimate în mod direct nemulțumiri în legătură cu modul în care este purtat războiul din Ucraina, a relatat vineri Washington Post.

Mulți au înțeles repede că este mai bine să nu organizăm nicio sărbătoare acum - nu este momentul. Guvernatorii se gândesc chiar să reducă numărul festivităților din acest an [de iarnă]; nimeni nu are bani de irosit”, a declarat pentru Meduza o sursă apropiată Kremlinului, făcând referire la ziua de naștere a președintelui rus (7 octombrie).

O altă sursă a dezvăluit că mulți apropiați ai lui Putin au ajuns să se teamă puternic de el.

„Oamenii din jurul lui sunt îngroziți. Dar este doar frică, nu și respect”, a declarat o sursă apropiată de administrația de la Kremlin pentru publicația Meduza, citată de Daily Beast.

Derută la Kremlin

„La 48 de ore apare un alt dezastru – nimeni nu pricepe ce se întâmplă cu adevărat. Oamenii responsabili de implementarea deciziilor nu află despre ele decât în ultimul moment”, a spus o sursă.

Vineri, Washington Post a relatat, citând oficiali americani la curent cu informații de la serviciile de spionaj americane, că o persoană din cercul său intim și-a exprimat nemulțumirea față de proasta gestionare a războiului și greșelile făcute de liderii militari ruși.

Detaliile cu privire la episod, dar și la identitatea individului au fost incluse în informarea primită de președintele american Joe Biden de la serviciile de spionaj, a relatat vineri publicația americană.

„De la începutul ocupației am fost martorii unei stări de alarmă crescânde din partea unui număr de persoane din cercul intim al lui Putin. Evaluările noastre sugerează că aceștia sunt deosebit de îngrijorați de recentele pierderi rusești, de direcția greșită și de deficiențele militare extinse”, a afirmat un oficial al serviciilor de informații occidentale, sub protecția anonimatului.

Un alt oficial de rang înalt a declarat că „există o mulțime de oameni care sunt convinși că (campania militară -n.red) nu merge bine sau că nu este cursul corect de acțiune”.

„Există dezacorduri asupra acestor momente. Unii cred că ar trebui să acționăm diferit. Dar toate acestea fac parte din procesul obișnuit de lucru", a declarat Peskov pentru The Washington Post.

Întrebat despre dezacordurile din cercul intim al lui Putin, Peskov a spus: „Există dezbateri de lucru: despre economie, despre desfășurarea operațiunii militare. Există discuții despre sistemul educațional. Acest lucru face parte din procesul normal de lucru și nu este un semn al vreunei scindări".

Peskov a precizat că informațiile furnizate de serviciile de informații americane despre o persoană din cercul intim al lui Putin care l-ar fi confruntat direct pe liderul rus sunt „absolut neadevărate".

Putin nu s-ar mai consulta cu consilierii săi

El nu știe să piardă. Și mai ales nu știe cum să recunoască faptul că pierde", a declarat o sursă pentru Meduza.

Putin a încetat, de asemenea, să se mai bazeze pe consilierii săi pentru a evalua planurile sale de război, a spus o sursă.

El dădea glas unor scenarii pe care le credea probabile și întreba: <<Ce se întâmplă dacă facem asta? Care vor fi consecințele? Și dacă o facem în acest fel? Atunci ce?>>. Dar nu mai face asta”, a declarat sursa.

Deputații ruși, alarmați

Sentimentul de alarmă cu privire la modul în care decurge războiul a crescut în ultimele zile în rândul oficialilor ruși. Șeful comisiei de apărare a camerei inferioare a parlamentului, Andrei Kartapolov, l-a atacat public pe Putin în această săptămână, avertizându-l că el și Kremlinul ar trebui să înceteze să mai aplaude pierderile Ucrainei ca și cum Rusia ar fi învingătoare și să nu mai treacă cu vederea înfrângerile rusești din Ucraina.

„Oamenii știu. Poporul nostru nu este prost. Nu mai mințiți”, a atras atenția Kartapolov.

Biden însuși a început să se gândească în mod deschis la cum ar fi ca Putin să piardă puterea în Rusia, în condițiile în care președintele rus lansează de câteva săptămâni încoace amenințări cu arme nucleare.

Biden menționează Armaghedonul nuclear

Pentru prima oară de la criza rachetelor din Cuba, avem o ameninţare directă cu utilizarea armelor nucleare dacă, de fapt, lucrurile continuă pe calea pe care au luat-o", a declarat joi Biden în faţa donatorilor democraţi la New York.

„Nu ne-am confruntat cu perspectiva Armaghedonului de la Kennedy şi criza rachetelor din Cuba", a adăugat el în comentariile cele mai directe cu privire la utilizarea armelor nucleare de către Moscova de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

Comentariile sale au venit la doar o săptămână după ce Vadim Skibițki, adjunctul șefului serviciilor de informații din Ucraina, a avertizat că riscul ca Rusia să folosească o armă nucleară tactică este "foarte mare".

Statele Unite nu consideră că ar avea în prezent motive să ajusteze poziția nucleară a Americii și nu au văzut indicii din partea Rusiei că Moscova se pregătește să folosească arme nucleare, a precizat vineri Departamentul de Stat.

„Comentariile președintelui... întăresc cât de serios ia administrația aceste amenințări. Acest tip de retorică iresponsabilă nu este ceva ce ar trebui să vină din partea unui lider al unui stat nuclear”, a declarat Vedant Patel, purtător de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat.

„Nu avem motive să ne ajustăm propria postură nucleară strategică, mai ales că nu avem indicii că Rusia se pregăteşte să folosească în mod iminent arme nucleare'', a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a preşedintelui american Joe Biden, relatează AFP.

„Nu cred că putem utiliza cu uşurinţă o armă nucleară tactică fără să ajungem să provocăm un Armaghedon", a avertizat Biden, subliniind că el şi oficialii americani caută o ieşire diplomatică din acest impas.

Rampa de ieșire a lui Putin

Încercăm să ne dăm seama care este calea de ieşire a lui Putin... Cum poate să iasă din asta? Când consideră el că se află în poziţia nu doar de a fi umilit, ci şi de a pierde o parte semnificativă din puterea sa în Rusia", a spus Biden.

În remarci făcute într-un discurs susţinut joi în format video la Institutul Lowy din Australia, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a opinat că NATO ar trebui să lanseze atacuri preventive asupra Rusiei pentru a o împiedica să folosească arme nucleare, conform Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat aceste comentarii, catalogându-le drept un "apel la declanşarea unui nou război mondial cu consecinţe imprevizibile şi monstruoase", potrivit agenţiei de presă oficiale RIA Novosti.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...