„Der Spiegel”: China intenționează să producă drone kamikaze pentru armata rusă. Reacția Beijingului
China preconizează să lanseze o producţie la scară mare de drone de atac kamikaze pentru armata rusă în vederea unei posibile utilizări în Ucraina, relatează săptămânalul german „Der Spiegel” în ediţia sa de vineri, potrivit AFP și Agerpres .
FOTO Shutterstock
Negocieri în acest sens au început între oficiali militari ruşi şi producătorul de drone Xi'an Bingo Intelligent Aviation Technology, aflat sub apripa armatei chineze, dezvăluie „Der Spiegel”, fără a cita surse.
Bingo s-ar fi declarat dispusă să producă într-o primă etapă 100 de drone de tip ZT-180 şi să le livreze până în luna aprilie Ministerului Apărării al Rusiei.
Potrivit unor experți consulțați de „Der Spiegel”, acest model de dronă, care poate transporta o încărcătură explozivă de 35 până la 50 de kilograme, este similar cu Shahed 136 fabricat în Iran.
Într-o a doua etapă, Bingo are în vedere să transfere componente şi know-how pentru lansarea unei producții în Rusia, ceea ce ar permite fabricarea a 100 de drone pe lună.
Contactat de săptămânalul german, Ministerul chinez de Externe nu a reacţionat în mod direct la aceste informații, dar a arătat cu degetul spre Statele Unite, susținând că „sunt principala sursă de armament pentru câmpul de luptă din Ucraina”.
„Însă ei afirmă la intervale regulate că China ar putea livra arme Rusiei. Aceasta este o manevră binecunoscută”, a spus un purtător de cuvânt al MAE de la Beijing printr-un comunicat transmis de Ambasada Chinei în Germania.
Statele Unite au acuzat în cursul acestei săptămâni China că are în vedere să furnizeze arme Rusiei pentru a-i sprijini ofensiva în Ucraina, o acuzație respinsă de regimul de la Beijing.
Joi seară, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că nu trebuie să avem „iluzii” în privința Chinei în războiul din Ucraina, subliniind că regimul condus de liderul autoritar Xi Jinping nu a criticat până acum invazia declanșată acum un an de către Vladimir Putin.
Dezvăluirile „Der Spiegel” survin în timp ce China a anunțat un așa-zis plan de soluționare pașnică a războiului din Ucraina. Însă acest plan nu conține linii clare, ci niște solicitări, cum ar fi reluarea dialogului între Moscova și Kiev, respectarea dreptului internațional umanitar, evitarea agravării tensiunilor, precum și a folosirii armelor nucleare. Per ansamblu, China are o poziție publică ambiguă asupra războiului din Ucraina, pe care îl numește drept „criza ucraineană”, pledând pe de o parte pentru respectarea suveranității, dar solicitând pe de altă parte să se țină cont de preocupările de securitate ale regimului Putin.
Sursa: adevarul.ro