Deputate de origine africană şi-au preluat pentru prima dată atribuţiile în noul Parlament al Portugaliei

Deputate de origine africană şi-au preluat pentru prima dată atribuţiile în noul Parlament al Portugaliei

Trei femei de origine africană, angajate în lupta împotriva rasismului şi inegalităţilor, şi-au preluat pentru prima dată, vineri, atribuţiile în Parlament, alături de ceilalţi parlamentari portughezi aleşi la 6 octombrie, informează AFP.

Înainte de această nouă Adunare Naţională, Helder Amaral era singura deputată de origine africană pe care a avut-o Portugalia după instalarea democraţiei în 1974. Ea a fost parlamentară din 2002 până în 2019, în rândurile conservatorilor din CDS-PP.

Noul parlament a rezultat în urma legislativelor câştigate de premierul socialist aflat la sfârşit de mandat Antonio Costa, care, cu 108 de locuri din totalul celor 230 din Adunarea Naţională, nu are majoritate absolută.

Cele trei femei care au intrat în parlament, toate originare din Guineea-Bissau, fostă colonie portugheză din Africa de Vest extrem de săracă, fac parte dintr-un contingent fără precedent de 89 de parlamentare femei din Parlamentul Portugaliei, aproape de cota de 40% fixată de noua legislaţie.

Portugalia numără importante minorităţi provenite din fostele sale colonii, Angolo, Mozambic, Sao Tome şi Principe, Guineea Bissau, Capul Verde şi Brazilia.

În pofida progreselor înregistrate în ultimii ani, apărătorii drepturilor omului denunţă probleme de discriminare rasială în educaţie, acces la locuinţe sau la piaţa muncii, în justiţie sau în ceea ce priveşte subreprezentarea negrilor în mediile de afaceri, mass-media şi politică.

În 2015, după instalarea sa în fruntea guvernului, Costa, el însuşi de origine indiană, a numit-o pe Francisca Van Dunem în funcţia de ministru al justiţiei, aceasta devenind astfel prima femeie africană într-un guvern al Portugaliei. Născută în Angola, devenită magistrat, ea a fost realeasă în noul guvern al lui Costa care-şi va prelua funcţiile sâmbătă.

Joacine Katar Moreira, 37 de ani, este cea mai cunoscută dintre cele trei parlamentare care şi-au preluat funcţia de parlamentar vineri. Această militantă antirasistă, care a părăsit Guineea-Bissau la vârsta de opt ani, este singura deputată din partidul Livre (Liber), formaţiune ecologistă care a intrat pentru prima dată în Parlamentul Portugaliei.

Romulada Fernandes, juristă specializată în dreptul internaţional al migranţilor, în vârstă de 65 de ani, este o parlamentară socialistă, în timp ce Beatriz Gomes Dias, 48 de ani, preşedinta asociaţiei antirasiste a afro-descendenţilor Djass, a candidat sub sigla Blocului de Stânga (stânga radicală).

Djass a relansat anul trecut dezbaterea asupra trecutului colonial portughez, propunând înfiinţarea unui memorial care să omagieze milioanele de sclavi africani pe care navele portugheze i-au luat din Africa şi i-au deportat spre America.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

5 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”