Depresia de vară, boala omului modern. Cum poate fi combătută
Mai mulți factori declanșează ceea ce psihologii numesc depresia de vară.
Tristețe de vară FOTO Pixabay
Lupta cu kilogramele în plus, căldura înăbușitoare și insomniile nocturne sunt tot atâtea motive care ne fac să fim vara depresivi.
Psihologul Magdalena Pavel spune că aceste stări, atât de asemănătoare cu melancolia de toamnă, se manifestă şi în perioada de vară.
„Practic, este vorba de o adevărată afecţiune medicală diagnosticată ca „depresia de vară”. Ea mai este cunoscută şi sub denumirea de tulburare afectivă sezonieră în forma ei estivală”.
Cu toate că în multe cazuri tulburările afective sezoniere apar odată cu venirea anotimpului rece, atunci când zilele se scurtează, pentru unele persoane această problemă apare în timpul verii. Mecanismul prin care soarele poate duce la apariţia acestor probleme nu este complet clar, simptomele putând fi declanşate de supraîncălzirea corpului său de cantitatea de lumină în exces care stimulează retina.
Cei care suferă de depresie de vară se pot confrunta cu simptome specifice asteniei de primăvară, dar şi cu manifestări noi: stare de agitaţie accelerată, pierdere în greutate, scăderea poftei de mâncare, somnolenţă, imunitate scăzută, insomnii, anxietate, gânduri şi sentimente suicidale, spune Magdalena Pavel.
În combaterea depresiei de vară, mişcarea are un rol foarte important, deoarece eliberează stresul şi anxietatea. ”Chiar dacă temperaturile mari pot reprezenta o problemă în acest sens, eu aş recomanda cel puţin câte o plimbare pe zi de cel puţin o oră, seara, în parc”, precizează psihologul Magdalena Pavel.
Depresia de vară poate fi combătută şi cu ajutorul alimentelor pe bază de acizi graşi omega 3 (nucile, heringul, somonul), şedinţele de yoga sau acupunctură.
O altă soluţie este şi creşterea consumului de antioxidanţi, atât cu ajutorul dietei, cât şi prin intermediul suplimentelor alimentare. Antioxidanţii au rolul de a creşte tonusul şi vitalitatea fizică, dar şi emoţională, ajută la regenerarea celulelor deteriorate de acţiunea radicalilor liberi şi eliminarea toxinelor din organism.
Sursa: adevarul.ro