Departamentul Justiţiei din SUA constată deficienţe ale FBI în supravegherea autorilor de atentate
FBI (Biroul Federal de Investigaţii din SUA) nu a supravegheat corespunzător autorii de atentate cel puţin până în 2019, arată un raport al Departamentului Justiţiei de la Washington, citat de AFP.
Biroul Inspectorului General (OIG) din cadrul departamentului a verificat modul de supraveghere a extremiştilor violenţi din Statele Unite din 2012 până în 2018. Raportul publicat miercuri consemnează că FBI nu a abordat global deficienţele constatate în evaluarea antiteroristă, care nu au fost remediate până anul trecut.
Conform FBI, extremiştii respectivi din SUA s-au inspirat din mişcarea jihadistă mondială. Ei s-au radicalizat fără a primi ordine directe de la organizaţii cum ar fi Statul Islamic sau Al-Qaida. După 11 septembrie 2001, pe teritoriul american au avut loc circa douăzeci de atentate, deşi mulţi dintre autori au fost supravegheaţi de FBI.
OIG menţionează insuficienţa de fonduri, personal şi instruire a agenţilor drept cauză a unora din probleme.
În 2014, o anchetă internă privind atentatul din timpul maratonului de la Boston din 2013, soldat cu trei morţi, a arătat că apropiaţii lui Tamerlan Ţarnaev, unul din autori, nu au fost interogaţi pentru evaluarea gradului său de periculozitate. FBI nu a luat în considerare nici călătoria în Rusia a tânărului musulman de origine cecenă, eveniment care ar fi trebuit urmat de o nouă anchetă privind radicalizarea, consideră OIG.
În 2015, după atentatele de la Paris împotriva publicaţiei satirice Charlie Hebdo, Elton Simpson a participat la un atac împotriva unei expoziţii de caricaturi ale profetului Mahomed în Garland, statul Texas, în urma căruia a fost rănit un agent de securitate. Din ancheta FBI a reieşit că informaţiile despre Simpson au fost interpretate greşit de agenţii locali, care nu au considerat că nu este vorba de o ameninţare importantă.
În 2016, Omar Mateen, american de origine afgană care jurase credinţă Statului Islamic, a ucis 49 de oameni într-un local de noapte pentru homosexuali din Orlando, în statul Florida. A fost cel mai grav atentat din SUA după cele de la 11 septembrie. Concluzia anchetei: agentul de supraveghere răspunzător de Mateen nu a fost pregătit suficient privind procedurile antiteroriste şi a apreciat că bărbatul suspectat din 2013 de radicalizarea avea probleme mintale; dosarul a fost închis după un an. AGERPRES