Departamentul de stat american este nelămurit cu privire la motivul izolării Qatarului
Departamentul de Stat american și-a exprimat marți consternarea față de faptul că statele arabe din Golf nu au făcut publice informațiile care au determinat boicotul politic și economic împotriva Qatarului, transmite Reuters.
În cei mai duri termeni folosiți la Washington de la izbucnirea disputei — remarcă Reuters — purtătoarea de cuvânt a diplomației SUA, Heather Nauert, a afirmat că pe măsură ce trece timpul, "există tot mai multe îndoieli privind acțiunile întreprinse de Arabia Saudită și de Emiratele Arabe Unite", iar "în acest moment, nu putem să ne punem decât o întrebare simplă: oare acțiunile lor erau într-adevăr legate de preocupările privind presupusul sprijin al Qatarului pentru terorism, sau despre nemulțumirile înăbușite de multă vreme între țările din Consiliul de Cooperare al Golfului?". "Acum, când au trecut mai mult de două săptămâni de la începutul embargoului, suntem consternați că statele din Golf nu au comunicat nici publicului, nici qatarienilor detaliile privind acuzațiile aduse Qatarului", a adăugat Nauert.
Egiptul și Bahrainul s-au alăturat sancțiunilor impuse de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, reamintește Reuters. Emiratele au anunțat săptămâna aceasta că sancțiunile nu vor fi ridicate decât dacă guvernul de la Doha acceptă cererile care urmează să fie formulate de statele arabe în zilele următoare.
Qatarul susține că acuzațiile care i se aduc sunt nefondate și refuză să negocieze înainte de anularea interdicțiilor comerciale și de călătorie. Poziția oficială la Doha este că unele afirmații atribuite emirului Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, care au dus la ruperea relațiilor diplomatice cu vecinii, au fost postate pentru scurt timp pe site-ul de internet al agenției naționale de presă ca urmare a unui act de piraterie informatică.
Ulterior, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a făcut declarații mai dure despre Qatar, în timp ce Departamentul de Stat de la Washington a încercat să rămână mai neutru.
AGERPRES