Departamentul de Stat al SUA dezminte că ar fi marginalizat sau ignorat de către administrația Trump

Departamentul de Stat al SUA dezminte că ar fi marginalizat sau ignorat de către administrația Trump

Departamentul de Stat al SUA a reluat marți conferințele de presă zilnice, după o pauză de șase săptămâni, și oficialități ale instituției au încercat să combată impresia că instituția în sine și titularul portofoliului afacerilor internaționale, Rex Tillerson, ar fi marginalizați sau ignorați de o Casă Albă hotărâtă să preia frâiele politicii externe a SUA, transmite EFE.

Purtătorul de cuvânt în exercițiu al Departamentului de Stat, Mark Toner, diplomat de carieră care a exercitat această funcție în ultimii ani ai administrației Barack Obama, s-a prezentat marți în fața unei săli ticsite de ziariști pentru prima conferință de presă de la sosirea la putere a lui Donald Trump, la 20 ianuarie.

"Apreciez răbdarea dumneavoastră, a tuturor, pe parcursul a mai bine de o lună, timp în care această nouă administrație și-a găsit echilibrul și a putut reveni aici și să informeze publicul, pentru că luăm foarte în serios acest lucru", a declarat Toner.

Absența conferințelor de presă zilnice, lentoarea cu care s-au făcut numirile în posturi politice cheie în Departamentul de Stat, vizibilitatea asumat scăzută a lui Tillerson și zvonurile privind o reducere cu 37% a bugetului Departamentului de Stat al SUA au generat senzația că sediul diplomației americane și-a pierdut relevanța, comentează EFE. Toner a încercat să infirme această impresie, dând asigurări că "vocea Departamentului de Stat se aude clar și puternic în discuțiile din Consiliul Securității Naționale", așa cum este numită echipa lui Trump însărcinată cu politica externă și de apărare și care include mai mulți membri ai administrației sale.

"Vă pot asigura că secretarul Tillerson este foarte implicat (în activitățile) Casei Albe, în contact strâns cu președintele, discută frecvent cu el", a insistat Toner.

EFE amintește că Tillerson nu a fost prezent la întrevederile lui Trump cu lideri ai Japoniei, Canadei și Israelului și, potrivit informațiilor din presă, a fost exclus de la discuții importante, precum modificarea politicii Casei Albe față de Orientul Mijlociu. În același timp, Tillerson, fost director la compania petrolieră ExxonMobil, fără experiență în sectorul public, a evitat presa, nu a acordat niciun interviu de la preluarea mandatului de secretar de stat și nu a prezentat personal, săptămâna trecută, raportul anual al departamentului său privind drepturile omului, o adevărată tradiție în rândul secretarilor de stat precedenți. Toner a susținut că Tillerson s-a concentrat pe "stabilirea de relații care simte că sunt absolut vitale cu omologii săi cei mai importanți" din întreaga lume "pentru a fi un secretar de stat eficient", desfășurând 14 reuniuni bilaterale și trei multilaterale de la preluarea mandatului.

Mark Toner s-a referit și la informațiile potrivit cărora Trump intenționează să reducă bugetul Departamentului de Stat cu circa 37%, fapt ce a generat critici în Congres. Fără a confirma procentul de 37%, Toner a declarat că "procesul de elaborare a bugetului este în fază incipientă" și că Tillerson "a colaborat cu înalte oficialități din Departamentul de Stat, ascultându-le prioritățile, la ce anume lucrează, ceea ce cred că funcționează și de ce au nevoie". "Tillerson înțelege activitatea vitală pe care o desfășoară acest departament. Înțelege munca grea (depusă de) ambasadele noastre, de diplomații noștri, de serviciul nostru extern și de personalul civil (...) și dorește să se asigure, în calitatea sa de lider, de fost om de afaceri care conduce politica externă, că au resursele necesare", a explicat Toner. "Obiectivul său este acela de a vedea unde pot fi transferate resurse, unde pot fi reevaluate, cine știe, unde se pot face reduceri, dacă el crede că este nevoie, însă în niciun caz nu se pune problema limitării atribuțiilor sau eficienței acestui Departament de Stat", a mai adăugat purtătorul de cuvânt al instituției.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

5 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”