Departamentul de stat al SUA a criticat CNA în cadrul Raportului de ţară privind drepturile omului
Raportul de ţară al Departamentului de Stat al SUA pe tema respectării drepturilor omului în 2015 a criticat lipsa unei concluzii CNA privind o reclamaţie întocmită de jurnalista Eli Roman şi de CNCD împotriva Antenei 3. MAE a solicitat CNA un punct de vedere privind acest aspect.
Departamentul de stat al SUA a criticat CNA în cadrul Raportului de ţară privind drepturilor omului (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a trimis o adresă către CNA prin care a solicitat opinia Consiliului cu privire la corectitudinea informaţiilor cuprinse în Raportul de ţară al Departamentului de Stat al SUA pe tema respectării drepturilor omului în anul 2015, în vederea formulării de către MAE a unei reacţii oficiale la acest raport.
Raportul, publicat pe 13 aprilie, poate fi consultat pe site-ul Departamentului de Stat la adresa: http://www.state.gov/j/drl/rls/hrrpt/humanrightsreport/index.htm?year=2015&dlid=252891#wrapper .
Potrivit acestui Raport, nici Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi nici Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) nu au ajuns la o concluzie privind insultele aduse de Mircea Badea şi Mihai Gâdea lui Stelian Negrea, redactor „Evenimentul Zilei”, şi soţiei sale, Eli Radu, ziaristă la Realitatea TV, cei doi realizatori Antena 3 ridiculizând starea ei de femeie însărcinată.
Consiliul va informa în legătură cu şedinţele în care s-a discutat subiectul (15 şi 22 septembrie 2015) şi faptul că au existat o propunere de sancţionare cu amendă, dar nu a ieşit la vot (nu a întrunit numărul minim de şase voturi).
Compartimentul Reglementări al CNA a apreciat ca fiind inexată afirmaţia din Raportul de ţară al Departamentului de Stat al SUA pe tema respectării drepturilor omului în anul 2015 cu privire la activitatea CNA, întrucât în realitate au fost efectuate toate demersurile legale cu privire la înregistrarea petiţiilor din partea Asociaţia Jurnaliştilor Europeni (AJE) şi a ziaristei Eli Roman, au fost întocmite rapoarte de monitorizare care au fost discutate în şedinţe publice de Consiliu şi au fost parcurse procedurile cu privire la luarea unei decizii în baza plângerilor şi a rapoartelor de monitorizare. Decizia finală a Consiliului a fost adoptată atunci în temeiul articolului 15(1) din Legea Audiovizualului – „În îndeplinirea funcţiilor şi a atribuţiilor ce îi revin potrivit prezentei legi, Consiliul emite decizii, instrucţiuni şi recomandări, în prezenţa a cel puţin opt membri şi cu votul a cel puţin şase membri”.
Conform relatărilor din presă, Mircea Badea a batjocorit un moment de blocaj (transmis într-o emisiune) al prezentatoarei Eli Roman prin cuvinte precum „prost” sau tâmpit” şi a imitat comportamentul unei persoane cu dizabilităţi.
Eli Roman a explicat public faptul că blocajul respectiv a fost cauzat de o sensibilizare a sănătăţii, provocată de faptul că era însărcinată.
Trimiterea către MAE a punctului de vedere întocmit de Compartimentul Reglementări-Serviciul Juridic al CNA a fost votată în unanimitate.
Acest punct a fost discutat în cadrul şedinţei de marţi, 7 iunie, în prezenţa a opt membri: Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu.
Sursa: mediafax.ro