Deosebirea dintre gripă și viroză respiratorie, explicată de un medic infecționist

Deosebirea dintre gripă și viroză respiratorie, explicată de un medic infecționist

Foarte multe persoane ajung zilnic la medic din cauza afecțiunilor de sezon. În județul Buzău, numărul cazurilor de gripă s-a triplat într-o singură săptămână, potrivit Direcției de Sănătate Publică.

Sistemul medical buzoian este în alertă, la început de an. În județul Buzău, ca de altfel în toată țara, numărul cazurilor de gripă a crescut după sărbătorile de iarnă. Rata de transmitere a fost mai mare în aceste zile libere, în care rude și prieteni au petrecut Crăciunul și Revelionul în spații închise, dar și pentru că mulți sunt nevaccinați.

Miercuri, în secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean, 15 persoane se aflau internate după ce au fost diagnosticate cu gripă. Este vorba despre forme severe de gripă , care au necesitat îngrijire sub supravegherea medicilor specialiști.

„Cea mai frecventă complicație cauzată de gripă este pneumonia și ea este cauzată de obicei de scăderea imunității, pentru că virusul gripal este un virus care determină o imunosupresie severă. Apare de obicei pneumonia bacteriană, care necesită tratament antibioterapic, doar la recomandarea medicului specialist sau a medicului de familie. În acest caz, se adaugă, pe lângă tratamentul antiviral, și tratamentul antibiotic”, declară dr. Bogdan Micu, medic secția Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Bogdan Micu spune că ne putem încă vaccina FOTO SJU Buzău

Bogdan Micu spune că ne putem încă vaccina FOTO SJU Buzău

Medicii epidemiologi din Buzău sunt în alertă maximă din cauza gripei, pentru că este o boală imprevizibilă , care poate duce la complicaţii grave în doar câteva ore. Sfatul medicilor pentru a evita internarea în spital este să respectăm câteva măsuri elementare de protecție.

„În primul rând, recomand purtarea măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor. Persoanele care au multiple comorbidități să evite să meargă în locuri aglomerate. Aceeași recomandare este valabilă și în cazul copiilor”, spune dr. Bogdan Micu.

Medicul de la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean Buzău ne explică și care sunt simptomele ce fac diferența între viroza respiratorie și gripă, dar și care sunt complicațiile ce pot să apară.

„În cazul gripei, febra este înaltă, slab responsivă la tratamentul cu antitermice și de durată, adică minimum trei zile. În cazul virozei respiratorii, febra este responsivă la tratamentul antitermic, nu este așa înaltă ca în cazul gripei iar durata este mult mai scurtă, undeva la două zile, două zile și jumătate”, declară medicul Bogdan Micu.

Gripa are un potenţial mare de răspândire şi se transmite prin contact direct, tuse, strănut, dar şi prin contact indirect, atunci când picături ori secreţii din nas sau din gât se depun pe mâini ori pe suprafeţe. De acolo, virusul este transferat către alte persoane.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!