Denunțătorul lui Coldea, acuzații grave față de Kovesi și Dumbravă: Au vizat distrugerea mea și a Sanimed
Denunțătorul lui Coldea, Cătălin Hideg, aduce grave acuzații mai multor persoane implicate în dosarul în care este cercetat pentru corupție, inclusiv șefei Parchetului European, Laura Codruța Kovesi.
Denunțătorul lui Coldea, Cătălin Hideg, a adus luni grave acuzații mai multor persoane
Într-un comunicat remis presei după disponibilizarea angajaților firmei sale Sanimed, Cătălin Hideg a acuzat „actiunile concertate ale caracatiței Kovesi – Coldea – Dumbravă – Trăilă” în scopul distrugerii sale și a companiei sale Sanimed „încă din 2022”.
În document, Hideg povestește cum a devenit încă din 28 aprilie 2022 „tripla calitate de martor – suspect – inculpat”. „Totul pe repede înainte, fără posibilitatea de apărare, fiind încălcate cele 5 drepturi la apărare în faza de cercetare penală, începută cu 2 ani în urmă , fără știința mea. (...) Mi-au fost distruse o serie de oportunități de afaceri, irecuperabile , fără nici un rost decât distrugerea firmei și a imaginii mele. Chiar în momentul în care a început acest calvar, eram pe cale să construim o fabrică uriașă în Abu Dhabi pentru produse de testare și control de peste 20 milioane de euro, firma noastră având rol de coordonator, furnizor de echipamente și de know how. Partenerii arabi nu au putut înțelege cu ușurință acest gen de abordare al procurorilor, și din păcate proiectul a fost abandonat, pagubele fiind uriașe”, scrie Hideg.
Sechestru pe toate proprietățile Sanimed, evaluate la 17 milioane de euro
În plus, adaugă el, în mod nejustificat, „deși legea precizează punerea sechestrului asupra unor bunuri în concurenta cu suma considerată ca fiind fraudată , EPPO a binevoit să decidă punerea sechestrului peste TOATE proprietățile companiei Sanimed, evaluate de Deloitte la 17 milioane Euro, ce depășesc de aproape 6 ori suma reclamata . Ce poate să însemne acest lucru decât un abuz incredibil făcut cu siguranță cu știința lui Kovesi -Coldea – Dumbravă , care spuneau că știu foarte bine dosarul”.
„Ca urmare a influenței sistemului, toate băncile mi-au închis conturile atât personale cât și cele ale companiei. (...) A trebuit să renunțăm la proiecte deja semnate cu fonduri europene de peste 25 milioane de euro, doar ca urmare a acestor abuzuri ale procurorilor statului de drept care au făcut acest dosar, coordonați cu succes de echipa din umbră a statului paralel. Am primit interdicție de la orice colaborare pentru proiecte de cercetare cu scopul evident de a compromite activitatea companiei Sanimed și de a periclita o muncă de mai bine de 10 ani, cu peste 27 de parteneri din sistemul de cercetare – institute, universități, academii. (...) Nu mai putem plăti salarii, furnizori, utilități, impozite și nu mai putem încasa facturile de la clienți – toate sumele mergând în contul executorului, urmând a fi distribuite către membrii caracatiței mai sus menționate. Concluzia - așa funcționează statul mafiot”, încheie Hideg informarea.
DNA a extins luni urmărirea penală în dosarul Coldea – Dumbravă
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat luni, 15 iulie 2024, că au dispus extinderea urmăririi penale față de cele patru persoane inculpate în dosarul Coldea-Dumbravă.
Este vorba despre fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, generalul Dumitru Dumbravă – fost șef în SRI, avocatul Doru Trăilă și Dan Tocaci – un apropiat al celor trei.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmăririi penale fată de cele patru persoane menționate în comunicatul inițial (doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență (față de trei persoane) și constituire a unui grup infracțional organizat”, a transmis DNA, într-un comunicat de presă.
Anchetatorii susțin că există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
„În cursul anului 2023, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un ales local (martor în cauză) suma de 600.000 de euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că au influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia să pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat.
În contextul menționat mai sus, martorul, prin intermediul unei rude, ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială din folosul pretins, respectiv suma de aproximativ 234.000 de euro.
În același timp, inculpații ar fi folosit o societate de avocatură pentru a transfera sumele de bani provenite de la potențialii beneficiari ai presupusului trafic de influență către societățile de consultanță pe care le controlează, creând aparența de legalitate a acestui circuit financiar, prin încheierea unor contracte de asistență juridică, respectiv contracte de consultanță.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor”.
DNA a anunţat pe 24 mai că i-a pus sub acuzare pentru trafic de influenţă pe Florian Coldea şi pe generalul Dumitru Dumbravă, aceştia fiind plasaţi sub control judiciar pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi teritoriul ţării.
Dosarul a fost deschis în urma unui denunţ formulat de către omul de afaceri Cătălin Hideg.
„În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpaţi (cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra unor magistraţi din cadrul unor instanţe de judecată şi că i-ar putea determina pe aceştia pronunţe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpaţi a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranşe egale. În contextul menţionat mai sus, în aceeaşi perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpaţi o plată parţială în sumă de aproximativ 100.000 euro”, conform procurorilor DNA.
În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane juridice cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpaţi trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească teritoriul României şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.
De asemenea, inculpaţii vor depune o cauţiune în valoare de 500.000 lei (stabilită faţă de cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti), respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sau prin constituirea unor garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceloraşi sume de bani, în favoarea DNA.
Cătălin Hideg a declarat în luna mai că Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, suma de 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare, într-un dosar în care are o condamnare în primă instanţă de 4 ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene.
Hideg, patron al companiei Sanimed International, a fost condamnat în luna februarie de Tribunalul Bucureşti la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro.
Dosarul se află în prezent în faza de apel la Curtea de Apel Bucureşti.
Sursa: adevarul.ro