Denunţ pe numele colonelului Sebastian Cucoş, depus la Parchetul General de deputatul USR Stelian Ion
Deputatul USR Stelian Ion s-a prezentat vineri la Parchetul General pentru a depune un denunţ pe numele colonelului Sebastian Cucoş, fost şef al Jandarmeriei Române, în prezent prim-adjunct al Jandarmeriei, pe care îl acuză de inducere în eroare a organelor judiciare.
"Am venit astăzi la Parchetul General pentru a depune un denunţ împotriva lui Sebastian Cucoş, actualul prim-adjunct al şefului Jandarmeriei, fost şef al Jandarmeriei în perioada 10 august. Denunţul formulat de mine şi colegii mei, 28 de parlamentari USR, se referă la infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare. Sebastian Cucos a minţit în mod inacceptabil organele judiciare, a minţit procurorii, spunând că pe 10 august a avut loc o tentativă de lovitură de stat. Este o minciună absolut ridicolă, lucrurile nu pot rămâne la acest stadiu. A trebuit să luăm atitudine, pentru că nu am observat o autosesizare sau altă plângere din partea altcuiva. Este foarte grav că un oficial, un funcţionar, un şef din Jandarmerie foloseşte instituţia sa pentru a induce în eroare organele statului. Este o pată pe care o pune pe uniforma de jandarm şi, practic, dă înapoi toate progresele şi toată încrederea pe care a căpătat-o această instituţie. Prin demersul său şi-a bătut joc de societatea românească şi de Jandarmerie, de toţi subordonaţii săi. Aceşti şefi - Cazan, Cucoş, Sindile - au produs deservicii foarte mari acestei instituţii şi trebuiau demult să părăsească funcţiile, dacă nu chiar calitatea de jandarm", a declarat Stelian Ion.
Deputatul USR a explicat că Sebastian Cucoş a depus plângerea la DIICOT pentru a-i da un argument preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, în susţinerea ideii că la protestul din 10 august a avut loc o tentativă de lovitură de stat.
"De ce a depus domnul Cucoş această plângere? A avut trei obiective. Primul obiectiv - să îi dea o aparenţă de veridicitate şi un argument lui Liviu Dragnea atunci când acesta aberează pe toate posturile că a avut loc o tentativă de lovitură de stat. Al doilea obiectiv - o şicană procedurală, pentru că doreşte să se ia dosarul, să se ia competenţa de la Parchetul General - Secţia Parchetelor Militare către DIICOT. Al treilea obiectiv pare acela de a-l folosi ca apărare în dosarul în care el este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu şi celelalte infracţiuni. Se pare că are aceiaşi consultanţi cu Liviu Dragnea, pe considerentul că cea mai bună apărare este atacul. Lucrurile nu pot rămâne în acest stadiu. Aceşti oameni sunt iresponsabili, aceşti oameni conduc o armă redutabilă şi o instituţie foarte importantă. Ei trebuie să fie înlăturaţi de la conducerea acestei instituţii, pentru că reprezintă efectiv un pericol faţă de Jandarmerie şi ordinea publică. Vom depune această plângere şi ne vom interesa periodic care este stadiul ei. (...) Eu sper să se afle adevărul şi toate aceste persoane sinistre care au făcut atâta rău să părăsească funcţiile, dar să îşi dea demisia şi din funcţia de jandarm", a mai spus Stelian Ion.
Deputatul a subliniat că ar trebui anchetaţi atât "huliganii" care i-au atacat în Piaţa Victoriei pe jandarmi, dar şi politicienii care, eventual, au stat în spatele lor.
"Eu pot lansa speculaţii. În spatele lor este posibil să se afle şi cei care au fructificat sau au încercat să spună după aceea că a fost o lovitură de stat. Cine a spus asta? Liviu Dragnea, Carmen Dan. Aceştia sunt politicienii care au mers pe această teorie. Este o suspiciune care trebuie anchetată. (...) Şeful galeriei urma să îi ia locul doamnei Dăncilă sau al lui Liviu Dragnea? Mă îndoiesc că ăsta a fost planul. Este o prostie. Pe de altă parte, nu cred că am fi avut un guvern mai slab din punct de vedere al pregătirii profesionale", a precizat deputatul USR.
Stelian Ion a fost însoţit la Parchet de Vlad Gheorghe, jurist şi consilier parlamentar USR, care a explicat că oferă asistenţă victimelor care s-au constituit părţi civile în dosarul în care sunt cercetaţi penal şefi ai Jandarmeriei.
"Vom depune la Parchet documente ale victimelor, respectiv certificate medicale. Noi le-am pus la dispoziţie acestor oameni modele de plângeri, am acordat asistenţă pentru completarea lor şi acum continuăm să îi ajutăm. Ştim că în dosar s-au dispus acte procedurale, pentru a se stabili dacă anumitor victime li s-a pus în pericol viaţa. Suntem jurişti, avocaţi, îi ajutăm pe cât mai mulţi. Toate victimele au depus cereri de daune, însă nu au precizat sumele. Cel mai important lucru este să se clarifice gravitatea rănilor pe care le-au suferit. Trebuie stabilit şi care sunt suspecţii. Nu vorbim doar de aceşti şefi ai Jandarmeriei, ci discutăm şi de cei din stradă, de jandarmii care sunt autorii direcţi ai acestor fapte. Dacă se merge pe o încadrare mai gravă, în tentativă de omor, dacă aşa vor fi concluziile medico-legale, probabil vor fi şi ceva măsuri preventive", a declarat Vlad Gheorghe. AGERPRES/(A - autor: Eusebi Manolache, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)