Denumirea Transnistria, interzisă de regimul de la Tiraspol și asociată cu fascismul, stârnește îngrijorări în rândul experților

Denumirea Transnistria, interzisă de regimul de la Tiraspol și asociată cu fascismul, stârnește îngrijorări în rândul experților

Așa-zisele autorități de la Tiraspol interzic folosirea termenului ,,Transnistria” după ce au aprobat o prevedere potrivit căreia termenul este asociat cu fascismul și nazismul, iar cei care-l vor folosi vor fi pedepsiți administrativ. Chișinăul o califică inutilă ,,în situația regională actuală”.

Regimul de la Tiraspol interzice utilizarea denumirii ,,Transnistria”. FOTO: Arhivă

Regimul de la Tiraspol interzice utilizarea denumirii ,,Transnistria”. FOTO: Arhivă

Potrivit așa-zisului act, oamenii care vor folosi în public termenul ,,Transnistria” riscă să fie arestați pentru o perioadă de până la 15 zile sau să primească o amendă, fiind vorba de 370 de ruble ( aproximativ 20 de euro) pentru persoanele fizice, mai mult de 700 de ruble (aproximativ 36 de euro) pentru funcționari și peste de 9000 de ruble ( 465 de euro) pentru persoanele juridice.

Aşa-numitul Parlament de la Tiraspol , adică organul legislativ nerecunoscut, a adoptat iniţiativa lui Vadim Krasnoselski, așa-numitul lider de la Tiraspol, susținând că aceasta este necesară.

,,Este timpul de oprit istoria și de egalat simbolistica Transnistriei cu fascismul și nazismul”, a menționat Krasnoselski.

Ce spune Chișinăul

Reprezentanții Biroului Politici pentru Reintegrare din cadrul Guvernului de la Chișinău susțin că aceasta este ,,o inițiativă inutilă, chiar contraproductivă în situația regională actuală”.

,,Nu credem că aceste discuții pe marginea toponimiei vor facilita apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului sau vor accelera procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Reamintim că termenul ”Transnistria” apare în discursul public cu mult înainte ca nazismul ori fascismul să fi existat. El e fixat și în Declarația de Independență a Republicii Moldova (”SUBLINIIND dăinuirea în timp a moldovenilor în Transnistria - parte componentă a teritoriului istoric şi etnic al poporului nostru;...), dar și în alte acte normative (incl. Legea Nr. 173 din 22 iulie 2005 cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilordin stînga Nistrului (Transnistria), chiar dacă pentru uz oficial în ultima vreme se folosesc mai curând termenii ”regiunea transnistreană”, ”Stânga Nistrului” sau ”raioanele de est ale Republicii Moldova”, au menționat, într-o reacție oferită pentru ,,Adevărul”, reprezentanții structurii de la Chișinău.

Opinia expertului

Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate al comunității WatchDog.md, afirmă că inițiativa sfidează în mod direct legislația Republicii Moldova, generând îngrijorări.

,,Pe de o parte avem situația preelectorală din Republica Moldova și asta ar putea să readucă Transnistria cumva în vizorul electoratului, să vorbim de necesitatea de reglementare transnistreană și riscurile legate de această. Pe de altă parte, motivul invocat este de cel de legătură cu nazismul și nazismul este un cuvânt-cheie utilizat de Federația Rusă în lupta cu oponenții și împotriva Ucrainei, acesta a fost și un pretext formal pentru a invada Ucraina în 2022, a doua oara, respectiv, el trebuie să trezească îngrijorări”, a menționat expertul de la Chișinău.

În opinia lui Andrei Curăraru, această inițiativă vine cu consecințe imediate, limitând libertatea de expresie.

,,În primul rând, poate să lovească în jurnaliști. Cei care sunt frecvent în regiune și au scris, respectiv, articole în limba română și au utilizat acest termen, ei pot cădea sub incidența acestui articol, deși sancțiunea inițială nu este foarte dură. Vedem și posibilitatea reținerii de până la 15 zile, acest fapt poate să fie folosit ofensiv împotriva jurnaliștilor care vor fi prezenți pe teritoriul regiunii și să limiteze libertatea de expresie de acolo”, a adăugat expertul în politici publice și securitate al comunității WatchDog.md.

Expertul Andrei Curăraru subliniază că provocarea face parte dintr-un șir de astfel de provocări.

,,Poate fi urmată și de alte provocări. Personal, consider, că Transnistria poate să fie utilizată activ în destabilizarea dinainte de alegeri și referendum pentru a speria cumva electoratul proeuropean și a-i determina să voteze cumva niște opțiuni mai sigure în logica în care nu vrem să provocăm Federația Rusă, o agravare a situației în Transnistria”, a conchis acesta.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…