Demonstrație de forță a aviației de luptă a NATO pe cerul României

Demonstrație de forță a aviației de luptă a NATO pe cerul României

NATO a efectuat, în spațiul aerian al României, un test de intervenție rapidă a aviației de luptă la distanțe mari, misiunea fiind coordonată direct de Centrul aliat de Operații Aeriene Combinate de la Torrejón-Spania.

Avoin Rafale francez Foto: defense.gouv.fr/air/medias

Avoin Rafale francez Foto: defense.gouv.fr/air/medias

„Aliații NATO au desfășurat, deasupra României, teste de verificare asupra modului în care activele lor aeriene colaborează pentru a proteja spațiul aerian NATO cu mijloacele de apărare integrată antiaeriană și antirachetă (Integrated Air and Missile Defence-IAMD - n.red.). Această misiune a fost extrem de benefică pentru toate forțele aeriene participante pentru a executa integrarea și interoperabilitatea“, a transmis Comandamentul Aerian Aliat.

La misiunea complexă au luat parte avioane de vânătoare Rafale și Eurofighter Typhoon, dar și aeronave de realimentare în aer din Franța, Spania și Turcia, care s-au reunit peste România, îmbunătățind gradul de pregătire și interoperabilitatea IAMD alături de forțe cum ar fi sistemele de apărare aeriană și antirachetă de suprafață (surface-based air and missile defence – SBAMD - n.red.). Este vorba de sistemele Patriot operate de Forțele Aeriene Române și de sistemul MAMBA adus de militarii francezi în România la Capu Midia.

„Sistemul IAMD al NATO oferă o capabilitate puternică de răspuns, extrem de rapidă și permanentă, calități necesare pentru a atinge nivelul dorit de control aerian, asigurând faptul că Alianța este capabilă să obțină libertatea de acțiune pentru a-și desfășura întreaga gamă de misiuni, salvgardarea și protejarea teritoriului“, a declarat generalul de brigadă Christoph Pliet, locțiitorul pentru operații al șefului Statului Major al Comandamentul Aerian Aliat.

Odată activate, unitățile antiaeriene și antirachetă de la sol își furnizează datele prin rețeaua IAMD a NATO, care cuprinde senzori naționali și senzori comuni furnizați de NATO, mijloace de comandă și control, dar și sisteme de arme. Mulțimea de date primite în această rețea defensivă comună și combinată formează, practic, o singură imagine cu mijloacele aflate în aer, inclusiv rachete.

„Avioanele de luptă participante au fost trimise direct de la bazele lor de dislocare permanentă și au zburat în România cu ajutorul aeronavelor de realimentare, unde au fost integrate cu unitățile SBAMD existente. Această misiune complexă a demonstrat că NATO dispune și de opțiuni de descurajare flexibile pe rază lungă, care se adaugă la unitățile deja prepoziționate care sunt gata de luptă permanent și capabile să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO“, a adăugat generalul Pliet.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii