Democraţii denunţă regulile procesului istoric împotriva lui Trump
Democraţii i-au acuzat marţi pe senatorii republicani că vor să organizeze un proces de destituire "trucat" al lui Donald Trump, cu un calendar impus pentru a-l achita cât mai repede pe preşedintele SUA, potrivit France Presse.
La cinci zile după ce au jurat să facă dreptate "în mod imparţial", cei 100 de senatori s-au reunit la 13:00 (18:00 GMT) la Capitoliu, sediul Congresului la Washington.
Prima lor sarcină va fi de a adopta o rezoluţie pentru a încadra desfăşurarea acestui proces istoric, care intervine cu zece luni înainte de alegerile prezidenţiale, riscând să afecteze campania de realegere a lui Donald Trump.
Dar, încă de dimineaţă, alesul democrat Adam Schiff, desemnat să formuleze acuzaţia, le-a reproşat republicanilor organizarea unui "proces trucat".
"Ei comprimă durata procesului" cu scopul ca audierile "să dureze până târziu în noapte" când "americanii nu se uită" la televizor, a protestat el, referindu-se la regulile propuse de şeful majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell.
De cealaltă parte a Atlanticului, Donald Trump, la sosirea sa la Forumul economic mondial de la Davos, a calificat marţi încă o dată procesul drept "farsă" şi "vânătoare de vrăjitoare".
Senatorii urmează să stabilească dacă preşedintele este vinovat de abuz de putere şi de obstrucţionarea bunei desfăşurări a lucrărilor Congresului, după cum îl descrie actul de acuzare adoptat în decembrie de Camera Reprezentanţilor.
În centrul scandalului se află o convorbire telefonică din iulie în cadrul căreia Donald Trump cerea omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să ancheteze asupra lui Jon Biden, adversarul său potenţial la alegerile prezidenţiale din noiembrie.
Influentul senator Mitch McConnell doreşte să impună dezbaterilor un ritm forţat, decis să ofere preşedintelui o achitare rapidă, în cel mult două săptămâni.
În program, potrivit regulilor care le-a propus el luni seara târziu: două runde de câte 12 ore pentru acuzare şi tot atâtea pentru apărare, cu scopul ca părţile să-şi expună argumentele, iar apoi 16 ore de întrebări din partea senatorilor. Şeful democraţilor din Senat, Chuck Schumer, a reacţionat denunţând o "ruşine naţională".
Şeful republicanilor din Senat a "ales să desfăşoare o operaţiune de disimulare pentru a-l acoperi pe preşedinte", a spus la rândul său preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.
Acesta este al treilea proces de destituire a unui preşedinte american, după cele ale Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1999.
Absent de la audieri, Donald Trump va fi reprezentat de o echipă de avocaţi.
Democraţii, majoritari în Camera Reprezentanţilor care a declanşat ancheta de destituire, îl acuză pe fostul magnat imobiliar că a exercitat şantaj asupra Kievului: lansaţi ancheta (împotriva lui Joe Biden) sau blocăm un ajutor militar crucial.
"Preşedintele nu a făcut nimic rău", răspund avocaţii săi, argumentându-şi poziţia în 110 pagini pe care le-au depus luni în atenţia Senatului.
Aceasta este linia de apărare a fostului om de afaceri newyorkez de 73 de ani.
De câteva luni, el afirmă că apelul său către preşedintele ucrainean era "perfect".
Denunţând un "proces trucat", echipa juridică a Casei Albe, în care se află câteva vedete din domeniul justiţiei, precum fostul procuror Kenneth Starr, care a participat la procesul lui Bill Clinton în dosarul Lewinsky, a cerut Senatului să-l "achite imediat" pe cel de-al 45-lea preşedinte al SUA.
Cel care îşi va asuma rolul de procuror general în cadrul procesului, alesul democrat Adam Schiff, intenţionează să demonstreze că Donald Trump "a recurs la o treime din greşelile constituţionale care merită o destituire": "el a solicitat o ingerinţă străină, a pus în pericol securitatea noastră naţională şi a încercat să trişeze în vederea viitoarei alegeri".
În realitate, achitarea pare practic asigurată pentru Donald Trump, datorită majorităţii republicane din Senat, unită în spatele său.
Durata dezbaterilor rămâne în schimb o problemă nerezolvată.
Abia după prima etapă de expunere a argumentelor şi întrebărilor senatorilor, Mitch McConnell intenţionează să supună la vot problema crucială a martorilor.
Democraţii cer ca patru actori-cheie ai dosarului ucrainean să fie convocaţi la bară, între care şeful de cabinet al Casei Albe, Mick Mulvaney, şi fostul consilier pentru securitate naţională, John Bolton.
Dar, pentru aceasta, ei trebuie să câştige de fiecare dată un vot, ceea ce se anunţă dificil faţă de raportul de forţe din Senat, unde republicanii dispun de 53 de aleşi dintre cei 100.AGERPRES