Demn de Caragiale. Amănunte din biografia celebrului scriitor, care dovedesc că el s-a născut în țara potrivită VIDEO

Demn de Caragiale. Amănunte din biografia celebrului scriitor, care dovedesc că el s-a născut în țara potrivită VIDEO

Lui Ion Luca Caragiale îi sunt dedicate două muzee, unul în Prahova și altul în Dâmbovița, dar niciunul nu este adevărata sa locuință. Casa în care s-a născut nu mai există, iar scriitorul nu a avut o locuință a sa. A trăit toată viața cu chirie.

Scriitorul Ion Luca Caragiale FOto: Arhivă Adevărul

Scriitorul Ion Luca Caragiale FOto: Arhivă Adevărul

Povestea vieții lui Ion Luca Caragiale (30 ianuarie 1852 - 9 iunie 1912) se aseamănă cu a unui personaj din operele sale.

Scriitorul cel mai pomenit de români s-a născut în satul Haimanale (actualmente I.L. Caragiale), din comuna Haimanale (actualmente I.L. Caragiale), care făcea parte pe atunci din județul Prahova. El a venit pe lume la data de 30 ianuarie 1852, dar în certificatul de naștere este trecută ziua de 1 februarie 1852. A murit pe 9 iunie 1912 la Berlin, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Satul Haimanale era format de oameni veniți de peste tot, care lucrau pe moșia Mănăstirii Mărgineni. Casa părintească a lui Caragiale se afla lângă lăcașul de cult, devenit în anii 1800 pușcărie - care funcționează până în zilele noastre ca Penitenciarul Mărgineni.

Și deși Caragiale s-a născut în Prahova, localitatea sa natală se află acum în Dâmbovița.

Ambele județe i-au dedicat câte un muzeu, însă niciunul nu are vreo legătură cu casa sa. Cele două muzee dedicate lui Ion Luca Caragiale continuă să mențină moștenirea lui vie.

Muzeul Caragiale din Ploiești este găzduit în Casa Dobrescu

În Prahova, Muzeul „Ion Luca Caragiale” a luat fiinţă, în 1962, la Ploiești din dorința profesorului Nicolae Simache, fondatorul rețelei muzeale din zonă. Sediul a fost găzduit în „Casa Dobrescu”, monument de arhitectură de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Ion Luca Caragiale s-a mutat cu familia, de la o vârstă fragedă în Ploiești. A făcut aici școala și a rămas definitiv legat de acest oraș.

În holul muzeului, un loc important îl ocupă bustul scriitorului Foto: Muzeul Ion Luca Caragiale

În holul muzeului, un loc important îl ocupă bustul scriitorului Foto: Muzeul Ion Luca Caragiale

La Muzeul I.L. Caragiale din Ploiești, secție a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, regăsim mai multe obiecte care i-au aparținut scriitorului, de la piese de mobilier, la fotografii rare, tablouri sau ediţii princeps, cu autograf. În holul muzeului, un loc important îl ocupă bustul scriitorului, realizat de sculptorul Ion Jalea, şi fotografiile unor mari actori care au dat viaţă eroilor lui Caragiale. Într-o sală este prezentată în mod cronologic activitatea sa creatoare.

Casa Memorială a fost inaugurată într-o clădire în care scriitorul nu a pășit niciodată

Iar la Dâmbovița, Casa Memorială „Ion Luca Caragiale” se află în localitatea natală Haimanale, actualmente comuna I.L. Caragiale. Cum casa în care s-a născut scriitorul se dărâmase, locuitorii au făcut eforturi pentru a onora numele celui care le-a cinstit localitatea. Casa memorială a fost inaugurată în anul 1979, într-o casă rustică, în care dramaturgul nu a călcat niciodată, în apropiere de locul unde s-a aflat fosta sa locuință.

Casa a fost ridicată în 1979 cu bani obținuți din donații făcute de localnici ca semn de prețuire pentru faptul că scriitorul s-a născut în localitatea lor”, spune muzeograful Luminița Anghelescu.

Casa Memorială Ion Luca Caragiale Foto: Vatra - MCP

Casa Memorială Ion Luca Caragiale Foto: Vatra - MCP

Casa Memorială „Ion Luca Caragiale” expune momente importante din viața scriitorului: anii de școală de la Ploiești, perioada marilor sale creații, exilul său la Berlin, alături de importanța operei sale în timp.

Expoziția a fost reorganizată în cursul anului 2022, tot atunci clădirea trecând printr-un proces de reparații. „La reorganizarea expoziției din 2022 am venit cu reconstituirea unor momente dintre cele mai cunoscute opere ale scriitorului: O scrisoare pierdută, Domnul Goe și Vizită”, a mai adăugat muzeograful.

Scrierile lui Caragiale sunt adevărate comori, pline de umor. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se află: „O scrisoare pierdută“, „Două loturi“, „Domnu’ Goe“, „D’ale carnavalului“, „O noapte furtunoasă“, „Momente și schițe“.

Casa lui Caragiale rămâne literatura română

Satul Ion Luca Caragiale, fost Haimanale, face parte din comuna cu același nume, situată la 25,6 km de Ploiești și la 23,5 km de Târgoviște. Așezarea are o istorie colorată, după cum îi sugerează numele.

Satele din zonă s-au dezvoltat în jurul Mănăstirii Mărgineni, care a fost transformată, ulterior, în penitenciar, între anii 1840 şi 1869. Aici a fost închis chiar și Nicolae Bălcescu, din ordinul lui Alexandru Vodă Ghica. Marele istoric şi om de cultură unionist era considerat la vremea aceea un om potrivnic conducerii statului, pentru activitarea sa revoluţionară.

Dacă importanţa istorică a comunei a gravitat în jurul Mănăstirii Mărgineni, importanţa culturală este legată de naşterea aici a marelui dramaturg Ion Luca Caragiale.

Din păcate, casa în care s-a născut scriitorul nu s-a păstrat, pe locul acesteia existând un monument comemorativ, care a fost amplasat în anul 1952, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la nașterea sa. Tot atunci, localitatea Haimanale a luat numele lui Ion Luca Caragiale. În 1968, la desființarea raioanelor, comuna nu a mai revenit la județul Prahova, fiind transferată județului Dâmbovița. Din comuna I.L. Caragiale face parte și satul Mija, unde există cunoscuta fabrică de armament.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri