Demisii în Guvernul de la Chișinău. Un ministru și un consilier au plecat din funcții
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, și-a dat demisia, invocând motive personale. Anunțul l-a făcut alături de premierul Natalia Gavrilița și de cel care i-a luat locul, Alexei Buzu. O altă demisie anunțată din Guvern este cea a consilierului pe comunicare, Anastasia Taburceanu.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale și-a dat demisia. FOTO: Facebook.com/ Marcel Spatari
,,A fost un efort sistemic, care a început să dea roade pentru oameni, și ne-a ajutat să fim mult mai pregătiți pentru această iarnă. Au fost lansate reforme importante care să ușureze viața salariaților. Ați depus un efort enorm managerial”, a declarat Natalia Gavrilița.
De cealaltă parte, Marcel Spatari a ținut să precizeze că la baza deciziei sale stau numai motivele personale.
,,Astăzi am depus cererea prin care la Ministerul Muncii și Protecției Sociale se produce o schimbare. Este o decizie strict personală, dar în același timp asumată și pregătită”, a punctat acesta.
Alexei Buzu i-a luat locul lui Marcel Spatari
Fotoliul de ministru al Muncii și Protecției Sociale a fost preluat de Alexei Buzu, șeful executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, o organizație care promovează egalitatea de gen și incluziunea în Republica Moldova.
,,Domnule Marcel Spatari, la minister lăsați o echipă consolidată și unită care să continue reformele inițiate și pe care eu mi le asum să le susțin”, a afirmat acesta.
Marcel Spatari a fost la șefia instituției din august 2021 până la începutul acestui luni. Cu o zi înainte de plecarea din Executiv, a publicat pe pagina de Facebook bilanțul mandatului său.
,,1. Lucrurile mari se fac împreună. Bineînțeles, fiecare poate ajuta un bătrân să treacă drumul, dar dacă vorbim de schimbări majore pentru societate, oricât de bune sunt ideile tale, nu vei reuși dacă nu ai o Echipă unită. Iar dacă reușești să atragi și Ministerul Finanțelor în echipa ta, e bingo.
2. Alege și explică-ți prioritățile. Poți avea zeci de idei bune, dar timpul și resursele sunt limitate. Alege ce vrei să faci și argumentează de ce asta acum, iar cealaltă mai târziu. Nimeni nu te poate ajuta dacă nu știi unde vrei să ajungi.
3. Calculează impactul, mai ales în bani. Dacă vrei să schimbi o regulă, să acorzi un drept – anticipează costul. Nu poți fi "făcător de decizii" (decision maker) doar din intuiție. Poartă laptopul cu tine, deschide Excelul”, a scris acesta.
În trecut, fostul ministru a fost expert şi director general al Syndex România, membră a grupului francez Syndex, una dintre cele mai mari companii de consultanţă în domeniul protecţiei salariaţilor.
A patra schimbare în Guvernul Gavrilița
Și anterior au avut loc demisii în cadrul Guvernului de la Chișinău. În luna noiembrie a anului trecut, Sergiu Gaibu a demisionat din funcția de ministru al Economiei, iar în locul lui a fost numit parlamentarul PAS, Dumitru Alaiba. În aceeași zi, a fost numit un nou ministru la Mediu. Este vorba de Rodica Iordanov, care până atunci a activat în calitate de secretar de stat în cadrul instituției.
Tot atunci, premierul Natalia Gavrilița a menționat că schimbările din interiorul Executivului vor continua.
,,Vom face și anumite modificări în instituțiile subordonate Guvernului. Unele acum și altele mai târziu”, a precizat aceasta.
Totodată, în noiembrie 2021, vicepremierul pentru reintegrare, Vladislav Kulminski, a renuntat la functie.
Demisie a unui consilier
Premierul Republicii Moldova a anunțat, de asemenea, că a demisionat și consilierul de stat în domeniul Comunicării, Anastasia Taburceanu.
Sursa: adevarul.ro