Demisia acum sau boală lungă?
Oricat de pios saluta pe Facebook din Turcia intrarea musulmanilor in Ramadan, premierul Victor Ponta pare pregatit sa declanseze in tara un Jihad politic de durata. In ciuda tensionarii relatiilor dintre PSD si UNPR-ul lui Gabriel Oprea, Ponta a dat, vineri, cateva semne clare ca nu va demisiona. Romania se indreapta, asadar, catre o criza politica de proportii intr-un context extern ingrijorator. Foarte posibil sa ajungem cu un premier pus sub control judiciar sau chiar trimis in judecata dar care nu poate fi dat jos.
Ce ne asteapta, deci, in perioada urmatoare? Cum va evolua scena politica, ce poate face presedintele Iohannis? Si, mai ales, de ce Victor Ponta nu poate fi dat jos usor?
Mesajul transmis, vineri, la congresul de fuziune dintre PLR-ul lui Calin Popescu Tariceanu si PC-ul lui Daniel Constantin, nu prea lasa loc la interpretari. Ponta vrea sa ramana premier. Spune, intre altele: "Mai avem insa de promovat proiecte importante, precum noile Coduri Fiscale sau Legea salarizarii. Vreau sa ducem impreuna la capat aceste proiecte, asa cum ne-am angajat in fata romanilor si ma bazez pe sprijinul dumneavoastra pentru continuarea acestui proiect".
Toate evaluarile si informatiile disponibile indicau pana mai ieri cu totul altceva. Victor Ponta parea sa-si pregateasca un exit cat mai onorabil dupa ce procurorii l-au acuzat in dosarul Sova. Operatia in Turcia arata mai putin ca o urgenta medicala si mai mult ca un pretext pentru o demisie. Exista destule semne de intrebare asupra autenticitatii cazului. Nu stim cat a exagerat, cat de grava este afectiunea la genunchi. Pe de alta parte, sa fi fost fuga in Turcia doar o strategie disperata de a castiga timp si de a evita o noua intalnire cu procurorii? Ne amintim ca s-a internat in ziua cand trebuia sa mearga la DNA pentru audieri.
In tot cazul, in saptamana scursa cu Ponta absent din tara s-au intentit zvonurile despre o posibila demisie. Cine i-ar putea lua locul? Cel mai vehiculat a fost numele Rovanei Plumb, insa aceasta nu se bucura de sustinere interna. PSD dispune de putine solutii dar toate proaste. Toate acestea nu mai conteaza acum. Suntem in situatia in care un premier acuzat de fals, spalare de bani si conflict de interese refuza sa plece. Aceasta devine incet o certitudine. Pe deasupra, invoca o problema medicala care il tine o saptamana departe de tara, mai precis in Turcia.
Acum, ce se poate face? Cititi cu atentie ce spune Constitutia:
Articolul 106. Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.
Articolul 107. (2) Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru. (3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern. (4) Prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.
Articolul 109. (2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Articolul 110 (2) Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile.
Cum se traduc textele de mai sus in situatia in care se afla premierul Ponta azi?
De notat ca seful statului nu detine nici o parghie pentru a-l da jos. Nici macar la trimiterea in judecata nu il poate suspenda decat pentru fapte comise in exercitarea functiei de membru al guvernului. Or, procurorii au formulat trei acuzatii impotriva premierului Ponta, doua in legatura cu calitatea sa de avocat, una in legatura cu calitatea de premier. Pentru ultima, Parlamentul n-a dat aviz, deci Ponta nu poate fi trimis in judecata. Poate fi trimis doar pentru fals si spalare de bani, dar pentru aceste fapte presedintele nu-l poate suspenda intrucat n-au legatura cu functia de premier. Si aici e un cerc vicios. Pentru fapte comise in exercitarea functiei de premier e nevoie de avizul Parlamentului etc.
Aici nu e loc de intrepretare. Vedeti precedentele din timpul lui Traian Basescu. Nu l-a suspendat, de pilda, pe Relu Fenechiu de la transporturi. Era nu doar trimis in judecata, ci si condamnat in prima instanta, numai ca faptele fusesera comise inainte de a veni in guvern.
Revenind la textul Constitutiei, observam ca Victor Ponta este la limita de a fi declarat in imposibilitatea de a-si exercita functia. A lipsit o saptamana. Gabriel Oprea a preluat o parte din atrubutiile premierului de luni pana vineri, a refuzat insa sa tina sedinta de guvern de miercuri. Treburile curente n-au putut fi administrate. Daca Ponta invoca mai departe problemele medicale si nu vine la guvern, presedintele poate constata ca nu-si poate indeplini functia. Dar are la indemana o singura solutie: desemneaza un premier interimar, dar nu-l poate revoca pe primul ministru. O spune clar articolul 107. Apoi, atentie mare, interimatul încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.
Apoi, pentru ca Guvernul sa fie considerat demis, premierul trebuie sa nu-si poate exercita atributiile o perioada mai mare de 45 de zile. Ponta poate evita usor aceasta situatie. Spre finalul intervalului de 45 de zile isi reia activitatea. Presedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului in data de 5 iunie, iar de atunci n-a mai reluat mesajul pentru a pune presiune publica pe Victor Ponta.
Varianta alegerilor anticipate pica. Nu vad cum ar putea fi declansate. Presedintele poate dizolva Parlamentul doar in situatia in care pica de trei ori la rand un guvern. Atat. In rest, nu putea forta anticipate orice s-ar intampla.
Presiunea interna si izolarea externa nu vor fi, din cate se pare, suficiente pentru a-l determina pe Victor Ponta sa faca pasul inapoi. Tara intra, cu Parlament cu tot, in vacanta peste o saptamana. Cheie ramane mai departe la Gabriel Oprea, cu al sau UNPR, insa pana in toamna cand incepe noua sesiune parlamentara nu se mai poate face mare lucru. Mai exista optiunea nucleara: iesirea UNPR de la guvernare. Schimbandu-se compozitia guvernului, Ponta va trebui sa convoace Parlamentul in sesiune extraordinara pentru un vot de investitura.
Relatia "interesului national" cu PSD-ul lui Victor Ponta se deterioreaza de la o zi la alta, dar declaratiile belicoase pot fi un simplu semn de negociere intensa intre partenerii de guvernare si nimic mai mult.
Una peste alta, criza politica risca sa se prelungeasca in Romania, intr-un context international ingrijorator. Asta mai lipsea, dupa tensionarea relatiilor dintre Rusia si Statele Unite: o tara cheie din Estul Europei scufundata intr-o criza politica interna aparent fara iesire, cu un premier investigat de procurori, gata sa faca orice pentru a se mentine la putere.
Ajuns in aceasta situatie, Victor Ponta are toate sansele sa termine mai prost chiar decat Adrian Nastase. Rar s-a vazut o proba mai mare de iresponsabilitate politica, vreun caz de politician dispus sa arunce in aer statul - si asta intr-o conjunctura atat de delicata - doar pentru a-si salva pielea. Numai pentru asta si ar trebui scos din politica pentru mult timp de aici inainte. Publicul, adormit acum de vacante si soare, va trebui cumva trezit din somn. Asta mai depinde si de opozitie, de forta ei de mobilizare, de crediblitatea propriilor ei lideri.
Mai devreme sau mai tarziu, insa, Victor Ponta va pleca. Cu cat se retrage mai tarziu, cu atat mai rau pentru Romania. In gluma fie spus, medicii turci au gresit operatia. Nu piciorul e marea problema. Dan Tăpălagă