Delicii culinare în Tanzania: Top 5 preparate must-try
Tanzania, considerată de cele mai multe ori drept "comoara ascunsă a Africii," nu este doar o destinație fascinantă, ci și o țară cu o bucătărie variată și bogată.
Foto Shutterstock
În această călătorie culinară virtuală, al cărei ghid este Join UP! România, au fost selectate cinci delicatese must-try care definesc autenticitatea gastronomică din Tanzania.
Ugali: Ar putea fi primul preparat de pe listele românilor care ajung în Tanzania pentru că este considerat drept mămăliga albă a Africii. Ugali care înseamnă „terci” are rădăcini adânci în cultura locală dar și în alte state precum Rwanda sau Malawi. În Africa, ugali mai poartă denumirea de „nsima”, „fufu” sau „pop”. Această mâncare are la bază făină de porumb și apă. Cu o consistență densă, ugali este adesea modelat în bile și se poate servi ca garnitură alături de alte delicatese făcute din carne sau pește, însă se poate consuma și cu legume fierte sau varză.
Nyama Choma: Preparatul semnifică o „carne arsă”, „carne prăjită” sau „carne la grătar” și este extrem de popular în Africa de Est mai ales în țări precum Tanzania, Kenya sau Uganda. Preparatul costă în carne de vită sau de capră făcută pe grătar și asezonată fie cu un amestec de condiment sau servită alături de o garnitură, chiar și alături de ugali. Aroma este ușor afumată iar preparatul în sine este un simbol al ospitalității și al prieteniei adesea împărtășit în rândul familiilor cu ocazia zilelor de sărbătoare națională. Rețeta a fost descoperită de triburile de nomazi din Tanzania și Kenya.
Pilau: Rețeta de „pilau” a apărut inițial în India însă ea a fost preluată ulterior de localnicii din Tanzania, Zanzibar sau Kenya. Preparatul constă într-o porție de orez servită cu legume călite în apa fierbinte dintr-un wok. În wok se pune mai întâi usutroiul, ghimbirul, apoi ceapa, morcovul, roșia, ardeiul, uneori și mazăre peste care se toarnă o cană de orez. Rețeta s-a diversificat în timp și poate fi servită cu alune de pădure sau caju.
Mshikaki: Mshikaki, sau frigăruile de carne, sunt o altă senzație gustativă în Tanzania. Carnea, de obicei de vită sau capră, este tăiată în bucăți și înfilată pe frigărui. Secretele stau în marinarea îndelungată într-un amestec format din ghimbir, usturoi, și ardei iute. La grătar, mshikaki se transformă într-un preparat aromat, cu bucățile de carne îmbibate de mirodenii și gusturi deosebite.
Chipsi Mayai: Străzile tanzaniene sunt animate de vânzători de chipsi mayai, un preparat creativ și savuros. În esență, este o omletă simplă în care se prăjesc cartofi și care combină texturi și arome într-o singură mușcătură. Acest fel de mâncare reprezintă nu doar o opțiune delicioasă pentru micul dejun, ci și o expresie a ingeniozității gastronomice locale.
Mandazi: O opțiune de desert ar putea fi mandazi. Aceste biluțe de aluat, prăjite până devin aurii și pufoase, sunt ușor dulci și extrem de delicioase. Sunt adesea servite alături de ceai sau cafea și pot fi găsite în piețe, dar și în casele localnicilor. Mandazi adaugă o notă dulce și reconfortantă în gastronomia tanzaniană.
Explorarea bucătăriei tanzaniene nu este doar o experiență culinară, ci și o călătorie în inima și sufletul acestei țări africane captivante. În fiecare masă se simte pulsul culturii locale, iar aromele îmbietoare vă invită să o explorați mai profund.
Sursa: adevarul.ro