Dejun în Țara Morilor de Apă. Turiștii vor mânca salată cu ciganea-n cap, coleșă cu brânză friptă și colăreți cu lapce din Banat

Dejun în Țara Morilor de Apă. Turiștii vor mânca salată cu ciganea-n cap, coleșă cu brânză friptă și colăreți cu lapce din Banat

Se pune la cale un ospăț bănățean de zile mari, în Rudăria din comuna Eftimie Murgu, Caraș-Severin unde se află cel mai mare complex de mori de apă din Europa. Turiștii Banatului vor putea mânca delicatese locale.

Brânză friptă cu mămăligă, cârnați și jumărăți, una dintre delicatese FOTO Arhivă

Brânză friptă cu mămăligă, cârnați și jumărăți, una dintre delicatese FOTO Arhivă

Asociația My Banat, în parteneriat cu Asociația Acasă în Banat și Primăria Eftimie Murgu anunță organizarea primului dejun („brunch“ în engleză) în Rudăria (Eftimie Murgu), Timiș, unde se află cel mai mare complex de mori de apă din Europa. Evenimentul are loc în 22 aprilie 2023, iar turiștii vor putea mânca delicatese locale.

Suntem bucuroși să anunțăm primul Brunch în Țara Morilor de Apă, la Rudăria. Coleșă (n.r. mămăligă) cu brânză friptă , salată cu ciganea-n cap (n.r. salată cu tigaia în cap), pită (n.r. pâine) de casă făcută cu făină de grâu, măcinată la moara Brușoanea, colăreți (n.r. aluat fiert) cu lapce (n.r. lapte) sunt doar câteva dintre bunătățile cu care localnici de la Rudăria (comuna Eftimie Murgu) îi vor întâmpina pe turiști sâmbătă, în 22 aprilie 2023”, a anunțat Asociația Acasă în Banat.

Potrivit organizatorilor, morile de apă ce formează cel mai mare complex mulinologic din Europa de Est reprezintă doar un pretext să descoperiți zona, pentru că „vârtejul“ care vă poate purta mai aproape de identitatea locurilor se petrece, în fapt, în bucătăriile localnicilor”.

„Acolo unde tradițiile se strecoară între ingredientele din farfurie, dau mâncărurilor gusturi de neuitat”, a mai arătat Nicoleta Trifan.

Înscrierile se pot face pe platforma www.eat-local.ro , iar numărul locurilor este limitat la 40.

În urmă cu zece ani, morile de apă de la Rudăria erau ştiute doar de localnici şi de câţiva bănăţeni, care obişnuiau, precum strămoşii, să măcine cereale cu ajutorul lor. Astăzi, morile atrag mii de turişti din ţară şi din străinătate, datorită celor care le-au restaurat şi le-au introdus într-un circuit turistic

Rudăria, cum mai e cunoscută localitatea Eftimie Murgu din judeţul Caraş-Severin, este o adevărată bijuterie a arhitecturii ţărăneşti. Morile de apă, acţionate de forţa râului Rudăria, erau folosite de localnici din cele mai vechi timpuri.

În perioada interbelică erau 40 de asemenea mori, dar astăzi sunt funcţionale doar 22, restul fiind în paragină. Salvarea a venit însă de la Muzeul Astra din Sibiu, care, în urmă cu zece ani a restaurat câteva dintre ele cu bani obţinuţi din fonduri europene.

Moară de apă de la Rudăria FOTO Arhivă

Moară de apă de la Rudăria FOTO Arhivă

Apoi, timişorenii de la Asociaţia „Acasă în Banat“ au demarat nu doar noi lucrări de reparaţii ale morilor, dar şi o amplă campanie de promovare a zonei. Astăzi, morile de apă de la Rudăria sunt veritabile obiective turistice.

Oameni din toate colţurile ţării, dar şi de peste hotare vin să le vadă – şi mai zăbovesc puţin, vrăjiţi de frumuseţea Văii Almăjului, nu departe fiind şi renumita cascadă Bigăr.

Fiecare moară de la Rudăria are între 15 şi 30 de proprietari, toţi oameni de-ai locului. În baza unei înţelegeri nescrise, fiecare are dreptul la un anumit timp pentru măcinat.

Interiorul unei mori de la Rudăria FOTO Arhivă

Interiorul unei mori de la Rudăria FOTO Arhivă

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

3 Surpriză! / Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane pentru Ucraina au aterizat la un important centru logistic

4 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo

5 76 de milioane de oameni au văzut asta în 24 de ore...