Declaraţiile de impozit ale lui Trump: Curtea Supremă va examina dosarul în mai prin teleconferinţă

Declaraţiile de impozit ale lui Trump: Curtea Supremă va examina dosarul în mai prin teleconferinţă

Curtea Supremă a SUA a anunţat luni că va examina în luna mai prin teleconferinţă dosarul declaraţiilor de impozite ale lui Donald Trump pe care preşedintele refuză să le predea justiţiei şi Congresului, potrivit AFP.

Cea mai înaltă instanţă juridică americană ar fi trebuit să audieze argumentele părţilor la 31 martie în acest caz foarte aşteptat, căci ea ar trebui să precizeze întinderea imunităţii de care se bucură preşedintele american.

Dar înalta curte a trebuit să amâne toate audierile publice din cauza noului coronavirus. Opţiunea de a examina dosarul prin teleconferinţă îi va permite să ia o decizie înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

"În linie cu consemnele sanitare de ripostă la COVID-19, magistraţii şi avocaţii vor participa toţi de la distanţă" la examinarea unei serii limitate de dosare, explică Curtea într-un comunicat. Aceste audieri vor avea loc între 4 şi 13 mai, în funcţie de disponibilitatea părţilor.

Această audiere prin teleconferinţă constituie o premieră pentru Curtea Supremă, care are în componenţă două octogenare, între care decana de vârstă progresistă Ruth Bader Ginsburg, de 87 de ani.

Printre dosarele reţinute pentru o examinare prin telefon, cel al finanţelor lui Donald Trump este cel mai sensibil. Fostul magnat imobiliar, care şi-a făcut din averea sa un argument în campania din 2016, este primul preşedinte american, după Richard Nixon, care refuză să-şi facă publică situaţia fiscală.

În aprilie 2019, un procuror newyorkez a cerut firmei de contabilitate Mazars, responsabilă de afacerile sale fiscale, să-i furnizeze declaraţiile de impozit din ultimii opt ani, între anii 2011 şi 2018, în cadrul unei anchete desfăşurate cu privire la o plată efectuată către actriţa porno Stormy Daniels.

Această plată, destinată să cumpere tăcerea tinerei femei asupra unei presupuse legături cu miliardarul în timpul campaniei din 2016, ar putea să fi încălcat legile de finanţare a campaniei electorale.

În paralel, comisii ale Camerei Reprezentanţilor - unde democraţii sunt majoritari - au cerut toate o serie de documente financiare acoperind aceeaşi perioadă în interpelări adresate firmei Mazars, dar şi băncilor Deutsche Bank şi Capital One.

Preşedintele s-a opus în justiţie acestor cereri, dar tribunalele federale nu i-au dat dreptate în primă instanţă şi în apel. El s-a adresat atunci Curţii Supreme a SUA, remaniată profund după alegerea sa.

Donald Trump susţine că are o imunitate totală în timpul mandatului său şi mizează pe înalta curte - în cadrul căreia judecătorii conservatori constituie majoritatea - pentru a valida această lectură foarte extinsă a puterilor prezidenţiale, notează AFP.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”