Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

Ambasadorul ucrainean în Polonia, Vasyl Bodnar, a stârnit indignare declarând că țările care nu își trimit trupele în Ucraina ca parte a unei „misiuni de menținere a stabilității” nu vor putea lua parte la reconstrucția postbelică a țării.

După ce un reporter polonez a subliniat că 62% dintre polonezi sunt împotriva trimiterii de militari polonezi în Ucraina într-o misiune de menținere a păcii, Bodnar a declarat: ,,Trupele franceze vor ajunge în Dnipro sau Lviv, deoarece vor fi desfășurate acolo. Ele vor fi urmate de companii [franceze], care vor lua parte la reconstrucția Ucrainei. Dar unde vor fi întreprinderile poloneze?''.

Fostul prim-ministru polonez de stânga Leszek Miller a reacționat spunând că Polonia este „ghinionistă” când vine vorba de ambasadorii ucraineni.

,,Acum avem un alt domn care se comportă într-un mod impertinent. Polonia este o țară care a oferit Ucrainei mult ajutor, atât în ceea ce privește banii, cât și echipamentele'', a spus Miller, potrivit cotidianului polonez Rzeczpospolita.

Într-adevăr, Polonia a fost unul dintre cei mai fermi susținători ai Ucrainei.

În timp ce președintele american Donald Trump încearcă să obțină o încetare a focului între Rusia și Ucraina, Franța și Marea Britanie intenționează să trimită „forțe europene de menţinere a păcii” în „anumite zone strategice” din Ucraina dacă se ajunge la un tratat de pace cu Rusia.

Cu toate acestea, există o fractură profundă la nivel european, multe state membre ale UE nefiind dispuse să trimită trupe.

Săptămâna trecută a avut loc la Paris un summit al „coaliției celor dispuși”, adică al țărilor care sprijină Ucraina, printre altele, în procesul de pace.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că o misiune franco-britanică se va deplasa în Ucraina „în zilele următoare” pentru a „pregăti viitorul format al armatei ucrainene în cazul unei eventuale desfășurări de forțe internaționale în Ucraina, în cazul unui armistițiu care ar urma să fie încheiat cu Rusia”.

Emmanuel Macron a recunoscut că nu a existat „unanimitate” cu privire la forțele internaționale propuse de Franța și Marea Britanie pentru a fi trimise în Ucraina în cazul unui posibil armistițiu. Cu toate acestea, el a subliniat că unanimitatea nu este necesară în prezent.

Macron a indicat că „forțe de reasigurare” ar putea fi desfășurate în zone de importanță strategică din Ucraina. Aceste forțe nu s-ar afla pe linia de demarcație care separă părțile beligerante și nu ar înlocui forțele de menținere a păcii care ar trebui să vegheze la respectarea unui armistițiu.

Institutul de Cercetare Pollster, a analizat dacă polonezii sunt de acord cu posibila trimitere de trupe poloneze în Ucraina. 62 % dintre cei intervievați sunt împotriva trimiterii soldaților polonezi în Ucraina într-o misiune de menținere a păcii. 26 % dintre cei chestionați sunt de acord că trupele poloneze ar trebui trimise în Ucraina. 12 % dintre respondenți nu au nicio părere în această privință.


Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Primul sondaj cu prognoză tristă pentru Simion!

2 ALERTĂ Frate, Potra chiar avea o mică armată, sursele n-au spus prostii! / MApN, comunicat care dă fiori!

3 VIDEO Ipochimenul ăsta este senator al României, vai de capul ei de țară! Are mare dreptate Ceaușescu atunci când îi face de cacao...

4 Reuters: Frustrarea lui Trump creşte / Oficialii americani cred că este puţin probabil să se ajungă la un acord de încetare a focului în Ucraina în urmă…

5 Foarte interesante amănunte...