Declaraţie de regularizare pentru scăderea cheltuielilor cu educaţia timpurie care depăşesc impozitul pe profit datorat (proiect)

Declaraţie de regularizare pentru scăderea cheltuielilor cu educaţia timpurie care depăşesc impozitul pe profit datorat (proiect)

Contribuabilii care au efectuat cheltuieli cu educaţia timpurie în perioada noiembrie 2020 - martie 2021 vor putea completa o declaraţie de regularizare pentru scăderea sumei reprezentând cheltuieli cu educaţia timpurie care depăşeşte impozitul pe profit datorat, în ordine, din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate.

Prevederea este inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor.

"În perioada noiembrie 2020 - martie 2021 contribuabilii au efectuat cheltuieli cu educaţia timpurie, pentru care la art. 25 alin. (4) lit. i2) din Codul fiscal se reglementa scăderea din impozitul pe profit datorat, iar pentru suma care depăşea impozitul pe profit datorat, scăderea în ordine, din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate. Pentru scăderea cheltuielilor cu educaţia timpurie efectuate până la data suspendării prevederilor menţionate, din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate, este necesară reglementarea unei proceduri de aplicare", se precizează în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Modelul, conţinutul şi modalitatea de depunere şi gestionare a declaraţiei de regularizare se aprobă prin ordin al preşedintelui ANAF. Termenele de depunere a acestei declaraţii se stabilesc prin raportare la termenele de declarare a impozitului pe profit, potrivit art. 41 şi 42 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, se propune ca, în cazul declarării trimestriale a impozitului pe salarii, scăderea să se efectueze numai din impozitul aferent ultimei luni din trimestru.

"În situaţia în care termenul de depunere a declaraţiei prin care s-a efectuat scăderea acestor cheltuieli din impozitul pe profit datorat, nu coincide cu termenul de depunere a Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate şi/sau a decontului de TVA (în cazul contribuabililor care depun trimestrial aceste declaraţii), suma care depăşeşte impozitul pe profit datorat nu poate fi scăzută din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi şi/sau din taxa pe valoarea adăugată datorată, urmând să se scadă din accizele datorate, după caz", se mai spune în nota de fundamentare.

Ministerul Finanţelor a publicat, la finele lunii martie, un proiect de ordonanţă de urgenţă potrivit căruia deductibilitatea cheltuielilor cu educaţia timpurie, respectiv suma de 1.500 de lei pentru creşe sau grădiniţe, se va suspenda până la finalul anului.

"Deductibilitatea cheltuielilor cu educaţia timpurie, respectiv 1.500 de lei pe lună pentru creşe sau grădiniţe, poate genera, la nivelul anual, un impact estimat asupra veniturilor bugetare de 4,5 miliarde lei, ceea ce ar presupune o creştere a deficitului bugetar cu 0,4 puncte procentuale, până la 7,56% din PIB, conform estimărilor făcute de Ministerul Finanţelor", preciza instituţia la vremea respectivă.

Măsura privind deducerea sumei pentru educaţia timpurie a fost inclusă în Legea nr. 239/2020, act normativ despre care Ministerul Finanţelor a menţionat că a fost adoptat fără a fi precizate sursele de finanţare pentru măsurile fiscale instituite şi fără a prezenta niciun fel de estimări asupra impactului bugetar la momentul adoptării.

"Măsurile fiscale instituite de Legea nr. 239/2020 au un caracter discriminatoriu prin raportare la diferite categorii de angajaţi care au alţi angajatori decât persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit, cum sunt: plătitorii de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, plătitorii de impozit specific unor activităţi sau instituţiile publice, precum şi în cazul angajatorilor care obţin venituri din activităţi independente, cum ar fi: profesii liberale, persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale", se mai spunea în comunicatul ministerului remis în martie AGERPRES. AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!