Declarație controversată a unui celebru doctor italian: Virusul nu mai există din punct de vedere clinic. Ce spune medicul Virgil Musta

Declarație controversată a unui celebru doctor italian: Virusul nu mai există din punct de vedere clinic. Ce spune medicul Virgil Musta

Declarație cel puțin șocantă de la un expert controversat, directorul spitalului San Raffaele din Milano. El susține că din punct de vedere clinic, noul coronavirus NU mai există în Italia și că nici vorbă de un al doilea val al pandemiei. Asta, deși alți experți avertizează că pericolul unor infectări în masă cu SARS-COV 2 nu trebuie subestimat.

Medicul milanez susține că virusul nu mai este atât de agresiv ca în urmă cu două-trei luni, de aceea nici nu mai provoacă forme letale ale bolii. „În așteptarea dovezilor științifice pentru a susține teza dispariției virusului, îi invit pe cei care sunt convinși de această teză să nu semene confuzia printre italieni”, a comentat subsecretarul ministerului Sănătății.

Alberto Zangrillo: Din punct de vedere clinic, virusul nu mai există

Alberto Zangrillo, directorul spitalului San Raffaele, Milano: Cam cu o lună în urmă, auzeam epidemiologii spunând că se tem că la sfârşitul lunii, începutul lui iunie, se va vedea un al doilea val şi cine ştie câte locuri la Terapie Intensivă vor fi. În realitate, din punct de vedere clinic, virusul nu mai există. Spune asta Universitatea Vita e Saluta San Raffaele, o spune un studiu făcut de directorul de virologie, profesorul Clementi, spune asta şi profesorul Silvestri de la Universitatea Emory din Atlanta. Testele efectuate acum, în ultimele zece zile, au o încărcătură virală din punct de vedere cantitativ absolut infimă în comparație cu cele efectuate pe pacienți în urma cu o lună sau două. Spun asta, pe deplin conştient de drama pe care au trăit-o cei care nu au reuşit să învingă virusul. Virusul din punct de vedere clinic nu mai există.

Afirmaţiile celebrului medic italian provoacă polemică

Zangrillo este cunoscut în Italia drept „medicul lui Berlusconi”, fiind cel care a ţinut sub observaţie starea de sănătate a fostului şef al guvernului italian.

„Prelevările efectuate în cursul ultimelor zece zile au arătat o încărcătură virală absolut infinitezimală în termeni cantitativi, în comparaţie cu cele efectuate în urmă cu o lună sau două”, a declarat el.

„A venit timpul să încetăm să terorizăm această ţară”, a spus medicul.

Pandemia de COVID-19 s-a soldat cu aproape 33.500 de morţi în trei luni de zile în Italia, cele mai multe cazuri înregistrându-se în nordul ţării şi în special în regiunea Lombardia, potrivit  Agerpres .

„În aşteptarea probelor ştiinţifice care să susţină teza dispariţiei virusului, îi invit pe acei care se declară convinşi de această teză să nu semene confuzie printre italieni”, a afirmat într-un comunicat oficialul din Ministerul Sănătăţii Sandra Zampa.

Şeful Consiliului naţional al sănătăţii, Franco Locatelli, s-a declarat „perplex” după ce a auzit afirmaţiile lui Zangrillo. „Ajunge să te uiţi la numărul de noi cazuri pozitive confirmate în fiecare zi pentru a constata persistenţa în Italia a noului coronavirus”, a declarat el.

Italia iese progresiv din izolare, iar bilanţurile oficiale zilnice ale deceselor şi contaminărilor sunt analizate atent

Numărul zilnic al noilor contaminări oscilează între 300 şi 500. Duminică s-au înregistrat 355 de noi cazuri, majoritatea în Lombardia.

Directorul prestigiosului institut al bolilor infecţioase Spallazani de la Roma, Giuseppe Ippolito, a spus la rândul său că nu există nicio dovadă ştiinţifică că virusul a suferit o mutaţie sau a scăzut în putere.

Italia iese progresiv din izolare de la începutul lui mai, dornică să-şi relanseze cât mai repede economia şi în special turismul, care ar urma să repornească odată cu deschiderea frontierelor, de la 3 iunie. Peninsulă rămâne însă în continuare foarte marcată de pandemie, iar bilanţurile oficiale zilnice ale deceselor şi contaminărilor sunt analizate cu lupa.

Guvernul a avertizat că este una dintre fazele cele mai sensibile ale ieşirii din izolare şi a făcut apel la populaţie să respecte mai mult ca niciodată regulile de distanţare.

O aplicaţie pe smartphone de trasare a contacţilor pentru a ajuta la evitarea unei recrudescenţe a virusului a fost de altfel lansată luni în patru dintre cele 20 de regiuni ale ţării, iar altele vor urma în curând.

Medicul Virgil Musta: Sunt tot felul de studii contradictorii. Este bine să fim precauți

Virgil Musta, Spitalul de Boli infecțioase Timișoara: Sunt tot felul de studii contradictorii, atât studii clinice, cât și epidemiologice, experți în domeniu susțin puncte contradictorii, dar niciunul dintre aceste studii nu sunt foarte riguroase.

Eu cred că nu se știe exact cum va evolua și este bine să fim precauți. Și la noi în țară numărul de cazuri a scăzut. Dar, vedeți, în momentul când lăsăm garda jos și nu respectăm anumite reguli pot apărea din nou focare care să reactiveze această infecție.



Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…