Declarație arogantă a unui oficial ucrainean: „ Vrem aderare directă, Ucraina are experiență de luptă pe care aliații NATO nu o au”
Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică al Ucrainei, Olha Stefanishyna, a spus că, având în vedere toate circumstanțele de după 24 februarie și jumătate de an de război, potențiala decizie a NATO cu privire la planul de acțiune pentru aderarea Ucrainei nu mai este la fel de importantă ca înainte - doar aderare directă, scrie European Pravda.
„Dacă Ucrainei i s-ar fi oferit un plan de acțiune de aderare înainte de 24 februarie, am fi fost cât mai mulțumiți cu putință de această decizie, chiar fericiți (...) Astăzi, MAP în cadrul NATO ar fi echivalent cu decizia Summit-ului de la București din 2008”, a explicat Stefanishyna.
Potrivit acesteia, Ucraina a implementat deja multe dintre practicile NATO, iar armata sa câștigă acum o experiență unică de luptă pe care armata aliaților NATO nu o are.
„Principalele avantaje, oportunități interesante în condițiile acestui război, le-am putea obține doar în calitate de membru al Alianței, prin articolul 5. Restul le realizăm singuri. Nu necesită implicarea politicienilor de rang înalt sau a miniștrilor de astăzi. Cooperăm cu NATO. Dar în chestiunile legate de garanţiile de securitate, doar apartenenţa poate schimba situaţia", explică viceprim-ministrul.
În opinia ei, mai devreme sau mai târziu, Ucraina se va alătura cu siguranță NATO - „dacă NATO există până când se va deschide o astfel de fereastră de oportunitate”.
Ea nu vede niciun rost în a discuta obiecțiile Rusiei față de aderarea Ucrainei la NATO, considerând că perspectiva negocierilor cu Kremlinul este în prezent invizibilă. Nimeni nu știe dacă aceste probleme vor fi subiect de dezbatere.
„Dacă ați fost atenți, Rusia nu o cere și nu a discutat-o deloc jumătate din război. Războiul la scară largă a anulat toate narațiunile posibile ale Federației Ruse - atât despre amenințarea din partea NATO, cât și despre protejarea populației vorbitorilor de limbă rusă. Multe dintre lucrurile de care țările Alianței se temeau de fapt, spunând că ar putea să supere Rusia. Prin urmare, nu luăm prea în serios nicio declarație a Federației Ruse și vom fi gata să revenim la discuții după ce ne eliberăm teritoriile", a spus viceprim-ministrul.
Sursa: adevarul.ro