Declarația despre Wagner care l-ar putea înfunda pe Putin: „Aceste cuvinte pot avea consecințe semnificative"

Declarația despre Wagner care l-ar putea înfunda pe Putin: „Aceste cuvinte pot avea consecințe semnificative"

Deși s-a distanțat anterior de Wagner, faptul că Vladimir Putin a recunoscut recent că statul rus a finanțat gruparea de mercenari în acest an este potențial semnificativă, spun experții juridici. Acest lucru ar putea facilita judecarea sa pentru crime de război.

Mercenari Wagner pe străzile din Rostov pe Don FOTO Profimedia

Mercenari Wagner pe străzile din Rostov pe Don FOTO Profimedia

În acest context, ar fi mai ușor ca o instanță internațională să-l judece pe el și statul rus pentru crime de război comise de mercenari, potrivit experților în drept internațional, arată The Guardian .

După revolta condusă de Evgheni Prigojin, Putin a spus că mercenarii au fost „finanțați în totalitate” de autoritățile ruse. Până în mai 2023, aceștia au primit peste 86 de miliarde de ruble de la bugetul de stat, sau peste un miliard de dolari, a adăugat el.

Aceste cuvinte pot avea consecințe semnificative în ceea ce privește expunerea statului rus la responsabilitate pentru actele comise de gruparea Wagner și l-ar putea afecta și pe Putin, ca lider al statului rus”, a declarat Philippe Sands KC, profesor de drept la UCL și autorul cărții East West Street , o carte despre originea dreptului internațional umanitar.

Ani de zile, liderul de la Kremlin s-a distanțat de mercenari

Ani de zile, liderul Rusiei s-a distanțat de Wagner, care a fost fondat în 2014, pe măsură ce acuzațiile de crime de război împotriva luptătorilor s-au adunat la nivel internațional, inclusiv într-o investigație a ONU privind prezența acestora în Republica Centrafricană.

În timpul unei bătălii din Siria cu trupele americane în 2018, Moscova a negat orice control asupra forțelor Wagner, iar un purtător de cuvânt al Kremlinului în același an a declarat că nu există companii militare private în Rusia.

"Finanțarea Wagner nu l-ar face pe Putin – sau Rusia – în mod automat responsabili din punct de vedere legal pentru crimele comise de mercenari, a spus Dapo Akande, profesor de drept internațional public la Blavatnik School of Government, Oxford. "Dar ar putea fi o parte importantă a unui caz mai larg".

Este o recunoaștere semnificativă”, a spus el. „Finanțarea, în sine nu este suficientă pentru a spune că cineva este responsabil pentru o crimă internațională… dar face mai dificil să spuiaceste lucruri nu au nimic de-a face cu noi”.

Ați spus că de fapt finanțați acest grup, deci asta înseamnă că, într-un fel, ați contribuit la ceea ce face acest grup. Acum, acuzarea ar putea avea nevoie de mai multe informații, dar cel puțin primul element este prezent.”

Există un precedent

Autoritățile ucrainene și grupurile pentru drepturile omului s-au concentrat pe căutarea dreptății pentru crimele comise de forțele ruse.

Anchetatorii care investighează crimele de război s-au răspândit în toată țara, adunând probe pentru a fi folosite în instanță. Una dintre cele mai proeminente, autoarea Victoria Amelina, a fost rănită grav săptămâna trecută într-un atac asupra unui restaurant, despre care colegii ei spun că a fost chiar o crimă de război.

Dar atrocitățile Wagner în Ucraina și în alte părți sunt mai greu de asimilat statului rus decât atacurile soldaților înrolați.

Există un precedent pentru găsirea paramilitarilor vinovați de crime de război, dar nu și statul asociat. Milițienii sârbi au fost găsiți vinovați de masacrul de la Srebrenica din 1995 asupra musulmanilor bosniaci, dar Serbia a fost găsită vinovată doar pentru că nu a prevenit genocidul. La Belgrad, acea hotărâre a fost transformată de unii naționaliști sârbi într-o exonerare.

Instanța nu a putut stabili că paramilitarii se aflau sub controlul direct al autorităților sârbe”, a spus Sands.

Acest lucru face ca declarațiile lui Putin să fie cheia pentru un rezultat diferit în studiile viitoare, a adăugat Sands.

O problemă din ce în ce mai mare pentru instanțe

"Chiar dacă nu există un proces, dezbaterea despre responsabilitatea crimelor comise de mercenarii Wagner poate face comunitatea juridică internațională să se gândească mai mult la responsabilitate într-o lume a milițiilor în proliferare", a spus Gerry Simpson, profesor de drept internațional public la LSE.

„Având în vedere fragmentarea tot mai mare a statelor și utilizarea companiilor militare private, aceasta va fi o problemă din ce în ce mai mare pentru instanțe, pe măsură ce trece timpul”, a spus el.

Lăsând deoparte întrebarea dacă instanțele ar trebui să joace acest tip de rol în mijlocul unei situații politice și militare foarte delicate, este clar că va fi important și dificil pentru instanțele să stabilească cine este responsabil pentru anumite acte care au loc într-un război ”, a spus Simpson.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…