Declaraţia de avere a lui Gabriel Mutu: Senatorul PSD deţine un apartament, un spaţiu comercial, acţiuni la mai multe societăţi

Declaraţia de avere a lui Gabriel Mutu: Senatorul PSD deţine un apartament, un spaţiu comercial, acţiuni la mai multe societăţi

Senatorul PSD Gabriel Mutu, urmărit penal în dosarul în care procurorii DIICOT l-au reţinut miercuri pe Dragoş Nedelcu, deţine, potrivit ultimei declaraţii de avere, un apartament, un spaţiu comercial, un autoturism Dacia, precum şi acţiuni sau părţi sociale la mai multe societăţi comerciale.

Mutu menţionează în declaraţia de avere că deţine împreună cu familia, în Bucureşti, un apartament dobândit în 2009, cu o suprafaţă de 107.08 metri pătraţi, o boxă de 3.35 mp, precum şi un spaţiu comercial/de producţie, dobândit în 2013, în suprafaţă de 126.32 mp.

El notează de asemenea că are un autoturism Dacia fabricat în 2010.

Gabriel Mutu a mai trecut în declaraţia de avere bijuterii din aur, cu o valoare estimată de 20.000 de euro, ceasuri cu valoare estimată de 150.000 de euro, tablouri (autori necunoscuţi) în valoare de 15.000 de euro, toate aceste bunuri fiind dobândite în perioada 1990-2008.

La capitolul active financiare, el notează că deţine 35.000 de euro şi 127.000 de lei, în numerar, precum şi 570 de lei pe card.

El mai deţine, conform declaraţiei de avere, acţiuni sau părţi sociale la mai multe societăţi comerciale - GM Activ Building Management (valoare totală la zi - 200 lei), AutoRC Hobby Store (valoare totală la zi - 9900 lei), Shaks Enginering (valoare totală la zi - 100 lei), Hobby Caffe & Shop (valoare totală la zi - 200 lei), Leader Rezidenţial Concept (valoare totală la zi - 10 lei), Leader Magic (valoare totală la zi - 60 lei), MG Development Corporation (valoare totală la zi - 10 lei), Socializare Be5.ro (valoare totală la zi - 510 lei).

Mutu a trecut de asemenea în declaraţia de avere împrumuturi acordate în nume personal: GM Activ Building Management (283.420 lei), MG Development Corporation (635.900 lei), AutoRC Hobby Store (28.200 euro), Leader Magic (156.000 lei), MG Development Corporation (7.000 lei), Leader Rezidenţial Concept (6.500 lei), Hobby Caffe & Shop (88.891 lei), Socializare Be5.ro (12.845,99 lei), AutoRC Hobby Store (17.328,84 lei).

El menţionează de asemenea o datorie la BRD, scadentă în 2015, de 24.705,56 lei.

La venituri realizate în ultimul an fiscal încheiat, Gabriel Mutu a notat indemnizaţia de senator - 71.914 lei, salariul soţiei în calitate de consilier juridic - 11.676 lei, precum şi sume de 30.105,6 lei ca urmare a unui contract de închieriere. El a mai trecut ca venituri din alte surse restituirea unor împrumuturi: 34.300 lei - AutoRC Hobby Store, precum şi 64.780 lei - GM Activ Build. Management.

În declaraţia de interese, Gabriel Mutu menţionează calitatea de asociat la MG Development Corporation, AutoRC Hobby Store, Shaks Enginering, Leader Rezidenţial Concept, Leader Magic, Socializare Be5.ro, precum şi de asociat unic la GM Activ Building Management, Hobby Caffe & Shop.

El notează de asemenea că este preşedinte al PSD Sector 6.

Gabriel Mutu a fost ales parlamentar în 2012 în colegiul uninominal 12 din Bucureşti.

În Senat, este membru al Comisiei pentru politică externă, unde deţine şi funcţia de vicepreşedinte, precum şi membru în Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (AP SEECP) şi în grupul parlamentar de prietenie cu Slovenia. A avut 10 iniţiative legislative, 3 declaraţii politice, 9 luări de cuvânt în plen.

Senatorul Gabriel Mutu (PSD) şi deputatul Mario Ernest Caloianu (UNPR) sunt urmăriţi penal în dosarul în care procurorii DIICOT l-au reţinut miercuri pe Dragoş Nedelcu, fost membru în CA al Realitatea Media, suspectat de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Dosarul vizează activitatea unui grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală şi spălare a banilor proveniţi din infracţiuni.

În cazul lui Caloianu, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus extinderea urmăririi penale şi pentru fals în declaraţii.

Anchetatorii precizează că deputatul, în declaraţia de avere depusă la 21 ianuarie 2014, a consemnat în mod nereal că are ca surse de venituri doar salariul de parlamentar, fără a menţiona că obţine venituri şi din administrarea a două firme (SC Eurobec Grup Construct SRL şi SC Euromarabian SRL).

Gabriel Mutu este urmărit penal şi pentru folosirea cu rea credinţă a bunurilor societăţii şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. "Faţă de acesta există suspiciunea rezonabilă că a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, în facturile emise de societăţi comerciale de tip fantomă înscrisuri justificative, care au fost înregistrate în contabilitatea SC GM Activ Building Management SRL, şi în baza cărora s-au efectuat transferurile de bani din conturile SC GM Building Management SRL în conturile societăţilor menţionate", mai precizează DIICOT.

Tot senatorul este acuzat că în perioada 2009-23.07.2013 a dispus transferul sumei totale de 1.064 692 lei din conturile SC GM Activ Building Management SRL, în conturile a cinci dintre societăţile de tip fantomă administrate de membrii grupului infracţional organizat. Banii au fost dobândiţi, în final, de senator, după ce suma a fost fracţionată şi transferată în conturile altor societăţi comerciale, de tip fantomă, administrate tot de membrii grupului infracţional organizat, fiind apoi retrasă în numerar, în scopul ascunderii originii infracţionale, susţin anchetatorii.

În acest dosar a fost reţinut şi Bogdan Viorel Mitu, acesta fiind prezentat miercuri seară, alături de Dragoş Nedelcu, instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă.

Între 2010 şi 2014, gruparea infracţională vizată ar fi spălat bani proveniţi din infracţiuni, prin folosirea unor societăţi comerciale de tip fantomă, care nu au declarat sediile secundare în care îşi desfăşoară activitatea, în scopul sustragerii de la efectuarea verificării financiare, fiscale sau vamale, precum şi pentru sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului consolidat al statului.

În aceeaşi perioadă, prin folosirea societăţilor tip-fantomă, membrii grupării au dispus transferarea între conturile societăţilor a unor sume de bani provenite din infracţiuni, în scopul ascunderii originii infracţionale, urmate de retragerea acestora în numerar şi înmânarea către administratorii firmelor care au sustras aceşti bani de la plata obligaţiilor financiare şi fiscale către partenerii de afaceri şi stat, care astfel au dobândit aceste sume cunoscând că provin din infracţiuni.

DIICOT precizează că faţă de inculpatul Tomescu Ion, liderul grupării, există suspiciunea rezonabilă că a dobândit, sub forma unui comision, 1% din sumele retrase, cunoscând că banii provin din infracţiuni. Suma totală estimată a fi transferată şi retrasă în numerar în perioada menţionată este de 100 de milioane de lei.

Printre societăţile beneficiare ale infracţiunilor se numără, potrivit anchetatorilor, societăţi din domeniile construcţii de autostrăzi şi alte construcţii civile, construcţii feroviare, IT, pază şi protecţie, modă etc.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”