Decizie a Curții Constituționale de la Chișinău: Partidul prorus Șor, scos în afara legii
Magistrații Curții Constituționale (CC) au acceptat sesizarea Ministerului cu privire la scoaterea în afara legii a partidului prorus Șor, condus de fugarul Ilan Șor, care organizează protestele antiguvernamentale de la Chișinău.
CC a examinat demersul Guvernului privind scoaterea în afara legii a partidului. FOTO: Arhivă
UPDATE ORA 16:00 Președintele Parlamentului, Igor Grosu, califică decizia CC drept o victorie importantă pentru democrația țării care a fost păgubită ani de zile de partidul Șor, pe care îl numește ,,organizație criminală organizată, aflată în slujba Kremlinului”.
,,Urmează ca instituțiile statului să analizeze care sunt pașii următori pentru a pune în practică decizia Curții. Lupta cu politicienii corupți, cu finanțarea ilegală a partidelor a fost una din angajamentele noastre din campanie și rămâne a fi o prioritate pe agenda guvernării. Bandiții folosesc politicul pentru a-și spăla imaginea și a fugi de justiție. Dar indiferent de câte partide-spălătorii de imagine și-ar crea, tot bandiți și organizații criminale vor rămâne. Un stat slab și sărăcit începe cu corupția din partide. Un stat de drept este acela unde hoții stau la pușcărie, nu fac politică. Finanțarea partidelor din bani furați de la cetățeni va fi sancționată dur, pentru că doar așa putem face curățenie în politică și ne putem asigura că în instituțiile statului ajung oameni integri, care lucrează doar pentru cetățeni”, a notat Igor Grosu.
UPDATE ORA 15:50 Kremlinul a reacționat la scurt timp după anunțarea verdictului CC cu privire la formațiunea prorusă.
,,Instanța Moldovei a scos în afara legii partidul de opoziție Șor. Democrația progresează. Ce urmează? Regina română a întregii Moldove”, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
---
UPDATE ORA 15:40 Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că decizia CC este una așteptată de societate ,,pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul”.
,,Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze considerentele deciziei CC și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii. Cetățenii Republicii Moldova și-au apărat mereu libertatea și au cerut lege egală pentru toți. Republica Moldova trebuie să devină un stat care sancționează și îi împiedică pe corupți să utilizeze statul și banul public în interes personal. Moldovenii își doresc un stat care să-i protejeze de hoți și să facă dreptate. Doar un stat curățat de cei care îl fură poate oferi bunăstare cetățenilor săi”, a scris președinta Sandu pe pagina sa de Facebook.
---
,,Curtea Constituțională hotărăște: 1 Se admite sesizarea Guvernului cu privire la verificarea constituționalității partidului politic Șor. 2 Se declară neconstituțional partidul politic Șor înregistrat în Registrul de Stat al Persoanelor Juridice cu numărul 21, IDNO 101 6620...”, a declarat președintele Curții Constituționale din Republica Moldova, Nicolae Roșca.
Decizia CC a fost pronunțată după mai multe ședințe și amânări în acest caz.
Când a fost depusă sesizarea?
În noiembrie anul trecut, reprezentanții Ministerului Justiției de la Chișinău au depus sesizarea, solicitând declararea neconstituțională a partidului prorus Șor din motiv că este finanțat din bani ilegali.
Ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, susținea că și constatările autorităților din SUA cu privire la reprezentanții partidului Șor, inclusiv liderul Ilan Șor, denotă faptul că acesta promovează interesele unui stat străin și că acționează împotriva suveranității și independenței Republicii Moldova. Formaţiunea a calificat gestul drept un abuz.
Partid condus de un condamnat fugar
Partidul prorus este condus de Ilan Șor care a fost condamnat în primăvara acestui an la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul ,,Frauda Bancară" și care se ascunde de justiția de acasă în Israel.
Președintele formațiunii este un om de afaceri și politician care a fugit în 2019 din Republica Moldova, dar este activ între timp în politică, organizează protestele antiguvernamentale sub pretextul situației interne și recunoaște că oferă bani manifestanților, motivând că sunt „împotriva dizgrației, sărăciei, foametei și a frigului la care au fost condamnați”.
Liderii Guvernului de la Chișinău au atenționat că manifestațiile fac parte din planul Kremlinului de a destabiliza Republica Moldova, informație negată de Ilan Șor.
Totuși, înainte de a începe una din manifestații, poliția de la Chișinău a anunțat că protestul urma să fie destabilizat de persoane cu antecedente penale sau cu pregătire sportivă și remunerate cu mii de dolari, în spatele operațiunii fiind serviciile specializate ale Rusiei.
Sursa: adevarul.ro