Decizia Curții de Apel Brașov privind cercetarea sub control judiciar a primarului George Scripcaru, contestată
Decizia Curții de Apel Brașov de marți seara privind cercetarea sub control judiciar a primarului George Scripcaru a fost contestată de DNA, contestația urmând să se judece la Înalta Curte de Casație și Justiție. "Decizia a fost contestată chiar în timpul ședinței de marți seara. Urmează ca aceasta (decizia—n.r.) să fie motivată în termen de 48 de ore, după care dosarul se va trimite la Instanța Supremă. Cel mai devreme, dosarul s-ar putea judeca vineri, dar mai sigur acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, avocatului lui George Scripcaru, Vladimir Ciolac.
Măsura controlului judiciar nu-i interzice primarului să-și exercite funcția.
"Prin decizia magistraților de a fi cercetat sub control judiciar nu i s-a interzis să-și exercite funcția de primar, dar i-am recomandat domnului George Scripcaru să nu se ducă la primărie pentru a evita să se întâlnească întâmplător cu suspecți sau martori în dosar, care majoritatea sunt angajați ai primăriei sau ai altor instituții care au legătură cu instituția. Ca să evite acest lucru, este preferabil să nu meargă la primărie și nu va merge", a mai precizat apărătorul lui Scripcaru.
Măsura controlului judiciar a fost dispusă pe o perioadă de 30 de zile, până în 29 iulie, timp în care George Scripcaru și alți doi oameni de afaceri cercetați în dosar, Mihai David, fost director la Hidroelectrica S.A., și Simina Costan, care controlează S.C BEBCO S.A din Ghimbav, acuzați de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public abținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, trebuie să respecte mai multe obligații: să se prezinte la organul judiciar care instrumentează cauza sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați, să informeze de îndată organul judiciar în fața căruia se află dosarul cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la Biroul supravegheri judiciare din cadrul serviciului investigații criminale a Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Brașov, organ desemnat cu supravegherea-respectiv cel în raza căruia domiciliază.
Pe durata controlului judiciar, cei trei inculpați trebuie să nu depășească limita teritorială a României decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar unde se află dosarul, să nu se apropie de coinculpați și suspecții din cauză și să nu comunice între ei sau cu aceste persoane direct sau indirect și să nu se apropie de martori.
Primarul Brașovului, George Scripcaru, a fost reținut luni, fiind acuzat de abuz în serviciu și luare de mită, dacă funcționarul public ar fi obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit-patru infracțiuni. AGERPRES