Decidentul politic ar trebui să se uite foarte mult la dezvoltarea infrastructurii de irigaţii (fermier)

Decidentul politic ar trebui să se uite foarte mult la dezvoltarea infrastructurii de irigaţii (fermier)

Decidentul politic ar trebui să se uite foarte mult la dezvoltarea infrastructurii de irigaţii, iar dacă nu o va face probabil va fi o greşeală politică majoră, a declarat, miercuri, Gheorghiţă Corbu, fondator şi director general al companiei Legam Agro din judeţul Constanţa, în cadrul unei videoconferinţe de specialitate.

"Eu cred că şi Guvernul şi România, şi Guvernul şi factorul politic, decidentul politic, cred că se va uita foarte mult şi se va apleca foarte mult asupra dezvoltării infrastructurii de irigaţii. Dacă nu o va face probabil va fi o greşeală politică majoră. Trebuie căutate sursele de finanţare şi investit în infrastructura de irigat. Statul trebuie să pună la dispoziţia fermierului infrastructura de irigat", a spus Gheorghiţă Corbu.

El a menţionat că există legislaţie, cadrul legal de organizare, dar şi un program de investiţii în infrastructura de irigaţii.

Gheorghiţă Corbu, fost director general al Agenţiei Sapard (2004-2005), a precizat că este implicat direct sau indirect în agricultură de 40 de ani, de când era copil, dar că nu a văzut "un asemenea dezastru pe câmpuri", adăugând că anul acesta agricol este unul compromis.

Acesta a participat la videoconferinţa "România are şansa unei schimbări majore: Cum trecem de la grânarii Europei la producători interni şi exportatori de produse agroalimentare cu valoare adăugată mare?", organizată de Ziarul Financiar şi Banca Transilvania.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, sâmbătă, că din primele evaluări există aproape un milion de hectare de culturi afectate de secetă în România, iar unii fermieri se gândesc să reînsămânţeze pentru a-şi diminua pierderile. "Din păcate, din cele 2,9 milioane de hectare care au fost însămânţate în toamnă cu grâu, secară, cereale şi rapiţă, până acum, din datele parţiale pe care le avem, se pare că aproape un milion de hectare sunt afectate într-o anumită măsură, de peste 50% grad de afectare", a precizat Oros.

Producţia de grâu a României va înregistra o scădere semnificativă în acest an, din cauza secetei prelungite, fermierii şi traderii aşteaptându-se ca în acest an recolta de grâu să fie cuprinsă între 5 şi 7,4 milioane tone, după ce anul trecut a fost una record de aproape 10 milioane de tone, de pe o suprafaţă de 2,1 milioane hectare, potrivit Reuters.

Conform prognozei agrometeorologice din perioada 16 - 22 mai, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se semnalează la cultura grâului de toamnă, în diferite grade de intensitate, în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crişana, Transilvania şi cea mai mare parte a Olteniei. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”