Decalajul dintre importuri şi exporturi creşte din nou. Motoarele comerţului exterior au obosit, importurile de mâncare au început iar să crească

Decalajul dintre importuri şi exporturi creşte din nou. Motoarele comerţului exterior au obosit, importurile de mâncare au început iar să crească

România a avut, în februarie, un decalaj între importuri şi exporturi – deficit comercial – de 314,8 milioane de euro, cu 106,4 milioane de euro mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Ultima creştere a deficitului comercial lunar a fost înregistrată în octombrie 2012.

În februarie 2014, exporturile au însumat 4,3 miliarde de euro, iar importurile – 4,6 miliarde de euro. Comparativ cu aceeaşi lună din 2013, exporturile au crescut cu 12%, iar importurile – cu 14%.

În fiecare lună, începând din toamna anului 2012, creşterea exporturilor a depăşit-o pe a importurilor, dar iată că în februarie 2014 acest fenomen, benefic pentru economie, a început să dea semne că se opreşte.

Au obosit motoarele

Din datele INS referitoare la comerţul exterior reiese că principalele domenii care au contribuit la reducerea deficitului din ultimele 16 luni sunt cele care au adus creşterea deficitului din februarie.

În sectorul alimentar, spre exemplu, importurile au crescut în februarie faţă de ianuarie, dar şi în primele două luni.
În februarie, România a importat alimente şi băuturi în valoare de 344 de milioane de euro, iar în primele două luni aceste importuri au însumat 645 de milioane de euro; în primele două luni din anul trecut, valoarea lor era de 622 de milioane de euro.

O altă creştere a importurilor este consemnată în cazul produselor chimice: 686,1 milioane de euro în februarie, faţă de 569,2 milioane de euro în ianuarie.

Dar cel mai rău semn care se vede în statisticile oficiale este revenirea pe deficit în relaţiile comerciale cu ţările din afara Uniunii Europene. Tot începând din octombrie 2013, exporturile extracomunitare au depăşit lună de lună importurile, acesta fiind principalul motor de creştere al comerţului exterior ce pare să fi obosit.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (intra UE28) în primele două luni a fost de 5,9 miliarde de euro la expedieri şi de 6,6 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 71,4% din total exporturi şi 74,6% din total importuri.

Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (extra UE28) în perioada analizată s-a situat la 2,3 miliarde de euro în cazul exporturilor şi la 2,24 miliarde de euro în cazul importurilor, reprezentând 28,6% din totalul expedierilor şi 25,4% din totalul achiziţiilor.


Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...