Deca, despre căutările pe net a unei expresii de la proba de Limba română la Bac: Nu vorbim de o breșă de securitate
Ministra Educației, Ligia Deca, a vorbit azi despre sintagma „de bună seamă” care a fost căutată pe internet înainte de proba la Română a Bac-ului și chiar în timpul acestuia. Ea spune că a verificat cu specialiști IT căutările și că nu se poate face o corelație între numărul lor și o potențială breșă de securitate la nivelul subiectelor.
Foto: Arhivă
„Ca urmare a informațiilor pe care l-am văzut cu toții în spațiul public Centrul Național de Politici de Evaluare în educație a procedat, în primul rând, prin identificarea elementelor de securitate asociate procesului de extragerea variantele de subiecte și de distribuire către centrele de examen. Ca idee, spațiul de lucru în care se desfășoară acest proces este unul securizat, toți cei care au acces la subiect în acea dimineață au telefoanele lăsate la intrare, sigilate, nimeni nu a comunicat cu cineva în din exterior. Deci, din toate verificările noastre nu este posibil ca subiectele să fi fost scurse în spațiul public”, a spus aceasta.
De asemenea, ministra a subliniat că a verificat cu specialiști IT și că, încercările de căutări efectuate în cursul zilei de ieri și în cursul zilei de astăzi, la nivelul Ministerului Educației, relevă în privința expresii “de bună seamă” date diferite. „Deci în funcție de unitatea digitală pe care o utilizăm și în funcție de locul din care se face căutarea, rezultatul este diferit. Inclusiv în această dimineață datele au fost diferite. În alte zile ale anului au fost incidente similare pe aceeași expresie, număr similar de căutări sau chiar mai mare, deci nu putem face o corelație între numărul de cautari Și o potențială breșă de securitate la nivelul subiectelor”, a mai spus ea.
Petiție privind sinonimul cuvântului „de bună seamă”
Mai mulți elevi au semnat, luni, o petiție pentru ca al examenul de Bacalaureat 2023, la proba de Limba română, să fie acceptate și alte sinonime pentru sntagma „de bună seamă”.
Întrebată ce se va întâmpla, Ligia Deca a spus că a fost transmisă o notă în toate centrele zonale de evaluare ce conține clarificări referitoare la punctarea și a altor sinonime în afara cuvântului care este menționat în barem, dar și clarificări privind modul în care se face evaluarea. „Ați văzut că acolo erau punctaj asociate unor anumite elemente în așa fel încât toată lumea să urmeze același mod de corectură, să nu avem diferențe. Ne-am ocupat chiar dimineață de acest subiect și cred că va fi în avantajul elevilor să avem această abordare unitară”, a spus ea.
Aceasta a spus și că, crede că baremul de notare la Limba română lasă, de multe ori, loc pentru interpretare. „Însă acolo unde apar întrebări în spațiul public și discuții legitime putem interveni cu clarificări, așa cum s-a întâmplat acum”, a mai zis Deca.
Legat de acest subiect, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a postat pe Facebook o notă a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) către centrele de evaluare din țară, pentru ca la Subiectul I A, exercițiul 1, să fie luate în calcul „toate variantele corecte care indică sensul din text secvenței date”.
Sursa: adevarul.ro