De unde venea geniul lui Mozart. Poveștile din spatele a șapte compoziții incredibile VIDEO
Wolfgang Amadeus Mozart a început să cânte în public la vârsta de 6 ani. În ciuda geniului său, a trăit mai toată viața în sărăcie. Cauza morții sale rămâne încă un mister, trupul marelui compozitor fiind înhumat într-o groapă comună într-un cimitir din Viena.
Micul oraș-stat Salzburg avea să fie locul de naștere al unuia dintre cei mai talentați și mai prodigioși compozitori muzicali din toate timpurile. Născut la 27 ianuarie 1756, Wolfgang Amadeus Mozart a fost singurul fiu supraviețuitor al lui Leopold și al Mariei Pertl Mozart. Tatăl său a fost un compozitor de succes, violonist și maestru de concert asistent la curtea din Salzburg. Mama lui Wolfgang, Anna Maria Pertl, s-a născut într-o familie din clasa de mijloc, formată din lideri ai comunității locale. Singura sa soră a fost Maria Anna (Nannerl).
Sub îndrumarea tatălui lor, amândoi au fost inițiați în muzică de la o vârstă fragedă. Leopold a inițiat-o pe Nannerl la claviatură la vârsta de șapte ani, în timp ce Wolfgang, în vârstă de trei ani, o privea. Imitând-o la cântat, Wolfgang a început rapid să se arate interesat și, în curând, și el a fost îndrumat de tatăl său, conform www.biography.com.
Wolfgang Amadeus Mozart - Universal History Archive/Getty Images
Wolfgang a dat curând semne că excelează dincolo de învățăturile tatălui său, cu o compoziție timpurie la vârsta de cinci ani și demonstrând abilități remarcabile la clavecin și la vioară. În curând, va continua să cânte la pian, orgă și vioară.
În 1762, tatăl lui Mozart i-a dus pe Nannerl, acum în vârstă de 11 ani, și pe Wolfgang, în vârstă de șase ani, la curtea Bavariei din München, în ceea ce avea să devină primul din mai multe "turnee" europene. Frații au călătorit la curțile de la Paris, Londra, Haga și Zurich. Mozart a întâlnit o serie de muzicieni desăvârșiți și s-a familiarizat cu lucrările acestora. Deosebit de importantă a fost întâlnirea sa cu Johann Christian Bach (fiul cel mai tânăr al lui Johann Sebastian Bach) la Londra, care a avut o influență puternică asupra lui Mozart.
Călătoriile au fost lungi și adesea dificile, călătorind în condiții primitive și așteptând invitații și rambursări din partea nobilimii. În mod frecvent, Mozart și alți membri ai familiei sale se îmbolnăveau grav și trebuiau să își limiteze programul de spectacole.
În decembrie 1769, Mozart, pe atunci în vârstă de 13 ani, și tatăl său au plecat din Salzburg spre Italia, lăsându-și mama și sora acasă. Se pare că în acest moment cariera muzicală profesionistă a lui Nannerl era încheiată. Ea se apropia de vârsta căsătoriei și, conform obiceiurilor vremii, nu i se mai permitea să își arate talentul artistic în public.
A rămas fratele său să cucerească lumea. Mozart a fost autorul a 41 de simfonii, 27 concerte pentru pian și orchestră, 7 concerte pentru vioară și orchestră, concerte pentru clarinet, pentru harpă și flaut, pentru corn și orchestră, 2 simfonii concertante, divertismente, serenade și 17 opere.
Poveștile din spatele a șapte compoziții incredibile
De pe www.wqxr.org aflăm poveștile din spatele a șapte compoziții ale lui Mozart.
Allegri
Lucrarea corală eterică a lui Gregorio Allegri a fost scrisă în secolul al XVII-lea pentru a fi cântată exclusiv pentru două slujbe în timpul Săptămânii Sfinte. Vaticanul a apărat această lucrare sacră, dar în 1770, când Mozart avea 14 ani, nu i-a păsat.
Se povestește că a călătorit cu tatăl său Leopold la Vatican pentru a asculta lucrarea în Miercurea Sfântă și a scris o transcriere din memorie. În Vinerea Mare, și-a strecurat copia în timpul slujbei. Tatăl său a descoperit acest lucru, dar, în loc să se sperie, s-a angajat să scoată partitura din țară. Când a fost publicată la Londra, un an mai târziu, Papa Clement al XIV-lea l-a lăudat pe acest copil minune și i-a conferit lui Mozart titlul de cavaler papal.
Uvertura din Don Giovanni
Există câteva relatări contradictorii despre ce s-a întâmplat cu uvertura din Don Giovanni, dar toate implică o combinație de nopți târzii, amânare și câteva pahare de băutură în plus. O relatare populară provine de la Georg Nissen, care s-a căsătorit cu Constanze Mozart, văduva acestuia. Cu o noapte înainte de termenul limită al operei, Mozart încă nu scrisese uvertura. Se aștepta la o noapte lungă și a rugat-o pe Constanze să-i țină companie în timp ce ardea uleiul de noapte. Ea a încercat să-l țină treaz cu punci și lecturi de poezie, dar combinația nu a făcut decât să-i accelereze somnolența. Mozart s-a culcat pe canapea, intenționând să tragă un pui de somn de doar o oră, dar a sfârșit prin a dormi până la ora 5 dimineața. Când s-a trezit, a scris uvertura și a predat-o copiștilor două ore mai târziu.
Încoronarea
La autograful Concertului pentru pian și orchestră nr. 26 de Mozart există o mulțime de spații goale în partea de pian. Acest lucru se datorează faptului că Mozart era foarte bun la improvizații la pian. Acest concert pentru pian nu este singura compoziție pe care a scris-o cu muzică lipsă, dar este unul dintre cele mai bune exemple. Unii au susținut că a făcut acest lucru pentru a economisi timp. Dacă el ar fi fost cel care ar fi prezentat în premieră lucrarea, nu ar fi fost nevoie să o aibă complet scrisă. Putea doar să scrie o schiță și apoi să improvizeze odată ajuns pe scena de concert. Improvizația nu era exclusivă pentru Mozart - mulți interpreți talentați trebuiau să adauge propriile idei la piesa în cauză. Dar chiar și atunci, s-ar putea să vedeți câteva linii directoare scrise. Mozart, însă, avea nevoie doar de un spațiu gol.
O glumă muzicală
Marelui compozitor îi făcea mare plăcere să lase ca râsetele sale să se transpună în muzica sa, mai ales cu această piesă, compusă în ultimii ani ai scurtei, dar prolificei sale vieți. În ea, eroul nostru își propune să încalce toate regulile muzicale din carte. Motivele sale exacte sunt necunoscute, dar unii au crezut că a scris această piesă ca o ofensă la adresa altor compozitori și muzicieni care nu erau la fel de buni ca el. Muzica este repetitivă, acordurile sunt disonante, iar alămurile încearcă acrobații pe care nicio secțiune de alămuri care se respectă nu ar trebui să le facă. Și finalul? Aur pur de comedie.
Missa în do minor
Circumstanțele care au înconjurat căsătoria lui Mozart nu au fost ideale. Înainte ca Mozart să se căsătorească cu Constanze, aceasta s-a îmbolnăvit. În plus, tatăl său, Leopold, nu a fost cel mai mare fan al curtării lor. Necăjit, el și-a promis că va scrie o Missă și o va prezenta în premieră la Salzburg dacă ea se va face bine și se vor căsători. În anul următor, Mozart a menționat acest jurământ într-o scrisoare către Leopold, împreună cu confirmarea faptului că terminase jumătate din ea. Dar, la fel ca mulți dintre noi care fac promisiuni în momente de criză, Mozart s-a trezit că se îndoiește de toată chestia cu "jur" după ce episodul s-a încheiat favorabil. Nu a mers chiar până la capăt și, chiar dacă a avut premiera lucrării - cu Constanze cântând partea de soprană, nu mai puțin - aceasta a rămas incompletă. Și, cumva, încă sună perfect.
Concertul pentru trompetă
Știm că Mozart l-a scris doar pentru că Leopold l-a menționat într-o scrisoare. Dar ceea ce este mult mai interesant decât faptul că este pierdut, este faptul că este singurul pe care îl știm că l-a scris. De ce? Mozart era îngrozit de trompete. Din amintirile unui prieten de familie, aflăm că simplul sunet produs îl făcea pe Mozart "să devină palid și să înceapă să se prăbușească", iar a ține o trompetă în fața lui era ca și cum "i-ar fi îndreptat un pistol încărcat spre inimă". Într-o încercare greșită de a-și ajuta fiul să-și depășească teama, Leopold l-a pus pe același prieten să sufle în trompetă în fața băiatului.
Requiem
Totul a început atunci când un conte dubios, pe nume Franz von Walsegg, a comandat, în mod anonim, un requiem pentru soția sa recent dispărută. Avea intenția de a lua lucrarea finalizată a lui Mozart și de a o trece drept a sa, dar Mozart a murit în timp ce lucrarea era în lucru. Dar Constanze a ținut neapărat să încaseze acei bani și a pus un alt compozitor să o termine. Ea a falsificat semnătura răposatului ei soț, a trimis lucrarea lui von Walsegg și a încasat banii.
Sursa: adevarul.ro