De unde are Ponta atâtea lovele pentru campanie? Cei mai mulți bani, dați către offshore-uri din Seychelles...

De unde are Ponta atâtea lovele pentru campanie? Cei mai mulți bani, dați către offshore-uri din Seychelles...

Candidatul independent la alegerile prezidențiale din 4 mai a declarat la AEP că, de la sfârșitul lunii martie și până săptămâna trecută, a reușit să strângă de la 111 persoane fizice și juridice, din împrumuturi, nu mai puțin decât 27.577.050 de lei. Adică peste 5,62 de milioane de euro. Din 4 aprilie, tot până săptămâna trecută, din acești bani, Victor Ponta a făcut cheltuieli aferente campaniei sale prezidențiale de 21.357.521,85 de lei. Cu o parte din aceste sume, el a achitat unele servicii de consultanță politică, prestate, printre alții, și de firma partenerului său politic din Pro România, Augustin Jianu, ex-ministru al Comunicațiilor în Guvernul Grindeanu și ex-director al Centrului Național de Securitate Cibernetică, instalat la finalul guvernării Ponta, scrie jurnalul.ro .

Venituri și cheltuieli electorale uluitoare pentru un candidat independent la alegerile prezidențiale de duminică sunt devoalate de ultima actualizare făcută, la finalul săptămânii trecute, de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în legătură cu situația contribuțiilor și a plățile de campanie efectuate până la data de 24 aprilie 2025.

Este vorba despre candidatul independent Victor Ponta, care a reușit să strângă, de unul singur, din împrumuturi, venituri cât ale unui partid politic și care a cheltuit, de asemenea, mai mult decât unele dintre partidele care au candidați înscriși în cursa electorală pentru Palatul Cotroceni.Concret, potrivit AEP, până la data de 24 aprilie 2025, candidatul independent Victor Viorel Ponta a efectuat cheltuieli electorale de campanie, aferente primului tur al alegerilor prezidențiale din data de 4 mai 2025 în cuantum total de 21.357.521,85 de lei, adică de 4.358.677,93 de euro. Aceste cheltuieli sunt declarate chiar de Victor Ponta la Autoritatea Electorală Permanentă și sunt atestate cu un număr de 36 de facturi fiscale eliberate de 19 agenți economici, în intervalul 4 - 23 aprilie 2025.

Și-a angajat consultanți politici

Conform listei prestatorilor de servicii sau furnizorilor de bunuri aferente campaniei electorale menționați de Victor Ponta, candidatul independent la Președinția României și-a angajat, în ultimele săptămâni, și consultanți, care să-i ofere consultanță politică, dar și consultanță politico-juridică.

Iar din acest punct de vedere încep să curgă detaliile picante. Astfel, în documentul Autorității Electorale Permanente se notifică faptul că Victor Ponta a declarat că, la data de 23 aprilie 2025, a achitat suma de 97.500 de lei, aferentă unei facturi remise de compania SC Disruptive Technologies Advisory and Development SRL, pentru prestarea unor servicii de consultanță politică în cadrul campaniei electorale pentru președintele României, din anul 2025.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Disruptive Technologies Advisory and Development SRL este o companie din București, care s-a înființat la finalul lunii martie a anului 2018, având, la acel moment, ca obiect principal de activitate serviciile în tehnologia informației.

De la momentul înființării și până în prezent, societatea în cauză a avut un asociat unic, care îndeplinește și funcția de administrator, în persoana lui Augustin Jianu.

Ex-ministrul Comunicațiilor, pe lista încasatorilor

Augustin Jianu (FOTO) este nimeni altul decât un partener politic al lui Victor Ponta și a ocupat, în timpul în care Ponta conducea destinele Guvernului României, importante funcții în statul român. Mai exact, în anii 2012, 2013 și 2014, Augustin Jianu a ocupat funcția de consilier la Cabinetul ministrului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației.

În anii 2015, 2016 și în primele două luni ale anului 2017, același Augustin Jianu a ocupat funcția de director general al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO. Iar în februarie 2017, odată cu instalarea Guvernului condus de Sorin Grindeanu, Augustin Jianu a fost numit în funcția de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, portofoliu pe care l-a deținut până la jumătatea anului, când acest Executiv a fost demis prin moțiune de cenzură.

De altfel, anterior depunerii moțiunii de cenzură, mai toți miniștrii Cabinetului au demisionat, cu două excepții: cea a premierului Grindeanu și cea a ministrului Comunicațiilor, Augustin Jianu. Iar în această perioadă de scandal, Victor Ponta a ocupat funcția de secretar general al Guvernului.

După acest episod, Ponta a fost exclus din PSD. Drept răspuns, acesta și-a făcut propriul partid, Pro România, luând cu el numeroși membri ai formațiunii social-democrate, printre care și pe Augustin Jianu.

În primăvara anului 2019, Jianu a candidat la alegerile europarlamentare, din partea Pro România. Iar în declarația de avere pe care a completat-o și depus-o cu acel prilej (ultima, de altfel), acesta menționa că în anul fiscal anterior a încasat venituri de natură salarială, în calitate de director general chiar al SC Disruptive Technologies Advisory and Development SRL, firmă care, în campania electorală din 2025, îi oferă, contra cost, lui Victor Ponta consultanță politică. Între timp, obiectul de activitate al acestei companii a fost completat și cu „comerțul cu amănuntul prin intermediul caselor de comerț sau prin internet”.

Sociologul care a încasat peste 400.000 de lei de la acest candidat

Ex-ministrul Comunicațiilor nu este singurul care îi oferă consultanță lui Victor Ponta în campania electorală aferentă alegerilor prezidențiale din anul 2025. Pe aceeași listă de cheltuieli regăsim și Cabinetul de Avocat Meseșeanu Miruna. Aceasta a remis către Victor Ponta două facturi, una din data de 16 aprilie 2025, iar cea de-a doua din 23 aprilie 2025, în valoare de 100.000 de lei.

Acest cabinet de avocatură a prestat pentru Victor Ponta, în schimbul acestor bani, servicii de consultanță politică și juridică pentru campania electorală pentru alegerea președintelui României din anul 2025.

O altă entitate care a fost plătită de Victor Ponta în această lună de campanie electorală este SC Strategic Thinking Group SRL, care a remis către candidatul independent trei facturi fiscale. Este vorba despre o factură fiscală din data de 11 aprilie 2025, în valoare de 152.320 de lei, dar și despre două facturi fiscale din data de 21 aprilie 2025, ambele în valoare de câte 140.420 de lei. În total SC Strategic Thinking Group SRL a încasat de la Victor Ponta 433.160 de lei pentru prestarea de servicii de prezentare a unor rapoarte cu privire la cercetări sociologice aferente campaniei electorale prezidențiale. Societatea este deținută de Remus Ștefureac

Cheltuieli fără număr pentru realizarea videoclipurilor de pe TikTok, Google și Facebook

Cele mai consistente plăți făcute de Victor Ponta depășesc însă cu mult valoarea facturilor pentru consultanța politică sau pentru sondajele de opinie. Spre exemplu, compania SC RTV HD a încasat de la Ponta, prin intermediul a trei facturi, suma totală de 4.797.791,56 de lei. Mai exact, la data de 8 aprilie 2025 a încasat 1.066.159,8 lei pentru producerea și difuzarea de materiale de propagandă politică electorală la radio, TV și presa scrisă. De asemenea, la data de 10 aprilie 2025, aceeași companie a mai încasat de la Victor Ponta suma de 1.119.489,53 de lei pentru difuzarea de spoturi electorale la postul de televiziune România TV. Iar la data de 17 aprilie 2025 a mai încasat 2.612.142,23 de lei pentru difuzarea de materiale de propagandă electorală la postul RTV, constând în spoturi electorale aferente campaniei pentru președintele României din anul 2025.

Pe poziția a doua la capitolul sumelor încasate de la Victor Ponta se situează compania SC TV Buzău Trust Campus SRL, cu trei facturi în valoare totală de 4.775.000 de lei, achitate la datele de 8 aprilie, 11 aprilie și 17 aprilie 2025. În schimbul acestor bani, firma încasatoare a prestat servicii de difuzare a materialelor politice și de propagandă electorală online și a produs materiale electorale pentru TikTok (bannere) și a difuzat aceste materiale.

Servicii prestate de offshore-uri din Seychelles

A treia poziție a încasărilor de la Ponta este ocupată de compania SC B4 Project Development SRL, cu o singură factură, în valoare de 3.750.000 de lei. Această factură a fost achitată la data de 22 aprilie 2025 și este aferentă unor servicii de difuzare a unor materiale de propagandă electorală online. Firma care a prestat aceste servicii plătite de candidatul independent la alegerile prezidențiale a fost deținută, până în data de 12 septembrie 2024, de offshore-ul International Urban Services LTD, din Seychelles, reprezentat de un director pe nume Micca Mario Ferrero, reprezentat, la rândul lui, de Roxana Valentina Ungureanu. După 12 septembrie 2024, firma a fost preluată de un alt offshore, tot din Seychelles, pe nume Eagle Management LTD, reprezentat de aceleași persoane.

O altă companie, SC All Media Company, a încasat, la data de 22 aprilie 2025, de la Victor Ponta, suma de 2.500.000 de lei, aferentă unei facturi pentru prestarea de servicii de difuzare a materialelor de propagandă electorală online. Această firmă este patronată și administrată de o anume Doina Ștefania Ursică și a lucrat pentru RTV și Realitatea TV.

A cumpărat șepci și veste de un sfert de milion de euro

Lucrurile nu se opresc aici. Victor Ponta a achitat, în această perioadă, șase facturi remise de o companie pe nume SC B Mobile SRL, în valoare totală de 3.463.500 de lei. Aceste plăți au avut loc în 4 aprilie, 7 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 14 aprilie și 16 aprilie și reprezintă contravaloarea prestării de servicii de difuzare a materialelor politice și de propagandă electorală online.

Firma a fost înființată în 17 ianuarie 2008, de o anume Veronica Buglea, având ca obiect de activitate repararea echipamentelor de comunicații. Din 2013, societatea se ocupă cu facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată.

Un alt detaliu picant care se regăsește în lista cheltuielilor efectuate de Victor Ponta în această campanie este cel care face referire la plata sumei de 1.374.450 de lei, făcută la data de 9 aprilie 2025, către Kamila, pentru asigurarea vestimentației voluntarilor. Mai concret, banii s-au dus pe veste și șepci.

Restul cheltuielilor, până la suma de 21.357.521,85 de lei, au fost făcute pentru flyere electorale, afișe electorale, difuzarea de materiale de propagandă electorală online pe platformele Google și Meta, dar și pe printarea a 150.000 de pliante electorale.

111 entități l-au împrumutat cu 27,6 milioane de lei

De precizat este că toate aceste plăți au fost făcute de Victor Ponta, către entitățile enumerate mai sus, din bani denumiți „finanțare privată”.

Tot de la Autoritatea Electorală Permanentă mai aflăm că Victor Ponta a declarat, până la finalul săptămânii trecute, că, începând cu data de 28 martie 2025 și până în data de 23 aprilie 2025, a reușit să strângă pentru campania sa electorală prezidențială nici mai mult, nici mai puțin, decât 27.557.050 de lei, adică echivalentul a 5.627.969,4 euro. Banii provin din 111 împrumuturi, la care se adaugă o donație, în cuantum de 24.000 de lei.

Conform legii electorale, candidații care la alegerile electorale obțin peste 3% din voturi, pot recupera integral, după verificarea legalității lor de către AEP, aceste cheltuieli electorale, ceea ce echivalează, în cazul lui Ponta, cu plata acestor servicii din bani de la bugetul de stat.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesant!

2 Ucraina nu mai e într-o situație militară dificilă, iar Putin nu-l mai poate forța pe Zelenski să semneze un acord nefavorabil Kievului

3 Cotele la casele de pariuri ale candidaților la prezidențiale. Cine are prima șansă să câștige turul 2

4 Document / „În câteva săptămâni trecem toți la regim” / Economistul Radu Georgescu trage un semnal de alarmă privind viitorul economic al României

5 Cuvintele pe care Melania i le-a spus la ureche lui Donald Trump la funeraliile Papei Francisc pentru a evita o gafă diplomatică