De la ce animale a pornit pandemia de SARS-COV 2 și unde a fost punctul zero
Piața din Wuhan este cel mai probabil, locul de unde a plecat pandemia de SARS-COV 2, spun specialiștii. În urma unui studiu pe probe ADN luate de la produsele din piață, la începutul pandemiei, s-a ajuns la concluzia că mai multe animale erau purtătoare sau intermediari ai virusului.
Piața din Wuhan este locul de unde a pornit pandemia FOTO Adevărul
După pandemia devastatoare de SARS-COV 2, au rămas multe întrebări fără răspuns. Mai ales cea privind originea pandemiei. De unde a pornit, de fapt, totul? Au fost elaborate o mulțime de teorii, de la cele mai realiste până la fantasmagorii și teorii ale conspirației. Una dintre ipoteze, și cea mai plauzibilă până în momentul de față, spun specialiștii, se leagă de piața de pește, fructe de mare și animale vii din Wuhan, China. Este locul, unde au fost raportate, de altfel, primele cazuri de COVID-19. Studiile recente, cu tehnologie avansată au detectat faptul că mai multe animale erau infectate în piața din Wuhan și este posibil ca ele să fi stat la originea răspândirii virusului la om, spune cei de la revista Nature. Nu s-a ajuns la un consens privind care animal a dezvoltat primul infecția.
Tarabele din piața Wuhan, principala sursă de infecție
Specialiștii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China, au recoltat mai multe mostre de pe tarabele din piața din Wuhan. Mai precis este vorba despre piața de pește, fructe de mare și animale vii Huanan, din Wuhan. Mostrele au fost recoltate imediat după ce piața a fost închisă în urma răspândirii cazurilor de COVID-19 . Timp de câteva săptămânii specialiștii chinezi au verificat diferite regiuni ale pieții, luând mostre din coșurile de gunoi, toalete, zone de scurgere a rezidurilor, animale abandonate dar și animale congelate, rămase în piață. „Este una dintre cele mai importante recoltări de date privind începutul pandemiei”, spune Florence Debarre, un biolog de la CNRS pentru revista Nature. Cercetătorii chinezi au publicat rezultatele analizei lor în revista Nature, în luna aprilie a anului trecut. Una dintre concluzii a fost că mai multe eșantioane analizate, de la animalele sălbatice, conțineau SARS-COV-2. Este posibil ca aceste animale să fi transmis virusul la om.
Câinele enot sau liliacul, „vinovații” pandemiei?
Ultimele studii au utilizat tehnică de secvențiere foarte avansată și au identificat speciile din primele eșantioane luate în piața Huanan . S-a ajuns la concluzia că aproximativ cinci animale au devenit suspecte în răspândirea bolii. Mai precis este vorba despre civeta de palmier, câinele enot, porcul spionos malaiezian,liliacul sau ariciul de Amur. Dintre acestea cel mai probabil câinele enot a fost principalul purtător. Este fără echivoc faptul că una dintre aceste specii purta virusul și a provocat răspândirea acestuia în piața Huanan. „Co-locația materialelor genetice animale și virale indică într-un mod foarte sugestiv faptul că animalele erau infectate”, a precizat Gigi Gronvall, un specialist pe biosecuritate de la John Hopkins University din Baltimore.
Sursa: adevarul.ro