De crede Ucraina că tancurile occidentale pot schimba cursul războiului
La începutul secolului XXI, strategii militari cântăreau o posibilitate altădată de neconceput: nu cumva tancurile devin desuete? Tehnologii emergente precum dronele și mijloacele războiului informatic erau văzute ca armele potențiale ale viitorului.
Marea Britanie va livra Ucrainei 14 tancuri Challenger 2 FOTO SHUTTERSTOCK
Nu mai departe de 2020, unii responsabili militari avansau ideea că Marea Britanie ar trebui să renunțe definitiv la tancuri.
Totuși, în zorii lui 2023, în perspectiva unei ofensive de primăvară ce s-ar putea dovedi decisivă pentru supraviețuirea sa, Kievul se pregătește să apeleze la tehnica militară specifică unei forțe terestre din secolul XX, scrie Politico.
Generalii ucraineni argumentează că au nevoie de sute de tancuri pentru următoarea fază a războiului - pentru că doar echipamentele grele le-ar permite să contracareze atacurile ruse și să străpungă apărarea din tranșee în regiunile estice și sudice, unde sunt concentrate luptele.
După luni de amânări, aliații NATO încep să înțeleagă oportunitatea acestei strategii - astfel că, în premieră, Franța și SUA s-au angajat să trimită Ucrainei vehicule blindate.
Această turnură servește pentru a reaminti că, în pofida tehnologiei extrem de sofisticate a războiului modern, forța brută de pe câmpul de luptă are încă o pondere importantă.
Un deputat conservator britanic a comentat recent că războiul din Ucraina a fost în măsură să îi contrazică pe aceia care s-au grăbit să minimalizeze utilitatea tancurilor în războiul modern.
Situația actuală de câmpul de luptă din Ucraina a demonstrat că blindatele sunt importante, a aprobat ministrul britanic al apărării Ben Wallace.
Totuși Kievul spune că cele câteva zeci de blindate/tancuri pe care urmează să le primească de la Franța, SUA, Germania și Marea Britanie nu sunt suficiente, susținând că are nevoie de 200, 300 de tancuri și de 600 de vehicule de infanterie. Totodată, are nevoie și de 500 de obuziere.
„Trebuie să preluăm inițiativa. Suportul cu arme ne va oferi o atare oportunitate”, spune Andrii Zagorodniuk, fost ministru ucrainean al apărării și în prezent analist la Atlantic Council.
Armele războiului modern
Deși dispune de tancuri sovietice, donate de aliații est-europeni sau capturate în luptă, Kievul crede că modelele occidentale mai sofisticate ar oferi o îmbunătățire considerabilă a capacităților sale de luptă înainte de o potențială nouă escaladare a războiului în primăvară.
„Mobilitatea este esențială într-un război ofensiv", a comentat un diplomat dintr-o țară UE care are în vedere donarea unui număr de tancuri de luptă moderne.
„Pentru ca Ucraina să aibă vreo șansă de a trece la ofensivă, are nevoie de mobilitate cu arme grele - nu este suficient să aibă Land Rovere de uz militar sau vehicule blindate de patrulare. Au nevoie de ceva care să poată distruge tancurile rusești de la distanță”, a spus acesta.
Teritoriul plat al Ucrainei îl face ideal pentru deplasarea tancurilor, spun experții. În plus, Kievul are nevoie de tancuri pentru a putea redobândi pozițiile fortificate din orașele cheie de pe linia frontului.
„Ucraina va avea dificultăți să plănuiască o a doua contraofensivă în lipsa unor arme grele”, a apreciat Anthony King, profesor de studii de război la Universitatea Warwick (Marea Britanie).
Rachetele HIMARS, care au făcut ravagii printre forțele rusești în cadrul contraofensivelor de anul trecut, s-ar putea dovedi mai puțin eficiente în următoarea etapă a războiului - ținând cont că trupele ruse inamice s-au mutat între timp în afara bătaiei armelor ucrainene.
În 2023 se întrevede și o criză a stocurilor de HIMARS, iar asta ar însemna că armata ucraineană nu va mai avea la dispoziție o cantitate la fel de mare de artilerie de precizie cu rază lungă de acțiune. În aceste condiții, cu atât mai mult va fi nevoie de echipamente grele de putere similară care să le compenseze, a explicat profesorul britanic.
Discuțiile între aliații NATO cunosc o accelerare - după ce Franța a anunțat prima că trimite Ucrainei tancuri ușoare AMX-10 RC. Între timp și Marea Britanie a confirmat că furnizează tancuri principale de luptă Challenger 2.
Iar Polonia și țările baltice speră ca țările occidentale să facă presiuni asupra Germaniei să permită exportul tancurilor sale Leopard 2.
Ucraina speră să primească tancuri occidentale
Pe de altă parte, modelele de tancuri pe care țările vestice le-ar putea oferi Ucrainei vin cu anumite dezavantaje, în timp ce tancul Leopard 2 nu are rival, notează Politico.
De pildă, deși tancurile americane M1 Abrams au rază lungă de acțiune, ar putea fi prea pretențioase pentru câmpul de luptă din Ucraina pentru că motoarele lor puternice consumă extrem de mult kerosen.
Iar dacă tancurile britanice Challenger 2 sunt o îmbunătățire semnificativă față de tancurile sovietice pe care le folosește Ucraina, totuși ele nu se pot compara cu tancurile Leopard 2 - acestea sunt capabile să lovească o țintă de mărimea unui frigider de la 3 kilometri; și merg cu diesel, care e mai ușor de obținut decât kerosenul.
Oficialii germani au declarat că Germania va lua o decizie în privința furnizării de tancuri Leopard 2 în funcție și de ce va face SUA, subliniind că e nevoie de un plan bine pus la punct pentru a instrui forțele ucrainene în privința utilizării și menținerii lor. Polonia și Finlanda au semnalat deja că sunt dispuse să ofere aceste tancuri din stocurile lor dacă Germania este de acord și livrarea se face în cadrul unei coaliții de țări.
Berlinul ar avea posibilitatea să doneze și tancuri Leopard 1, au declarat două surse diplomatice europene. Acest model, care a intrat în serviciu în 1965, fiind primul tanc de luptă fabricat după al Doilea Război Mondial, a fost retras.
Țările care au promis vehicule blindate urmează să le livreze gradual, pe măsură ce instruiesc forțele ucrainene în utilizarea lor și creează lanțurile de aprovizionare necesare pentru întreținere.
Iurii Sak, consilier al ministrului ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, a declarat că militarii ucraineni ar putea fi gata să opereze tancurile occidentale „în câteva săptămâni și nu luni" și a îndemnat aliații să înceapă imediat instruirea soldaților ucraineni pentru mai multe echipamente ce ar putea fi furnizate.
„Cu cât începem mai repede antrenamentele, cu atât vom economisi mai mult timp - așa cum au funcționat lucrurile până acum, mai devreme sau mai târziu, orice tip de armament pe care l-am solicitat l-am și primit", a spus el.
Germania poate livra tancuri Leopard 2 mai devreme de 2024
Producătorul german de armament Rheinmetall a declarat pentru presa germană că nu ar putea livra aceste tancuri mai devreme de 2024, chiar dacă Germania ar decide „mâine” să le livreze, pentru că acestea necesită reparații extinse, care sunt și extrem de costisitoare.
Rheinmetall dispune de 22 de tancuri Leopard 2 și de 88 de tancuri vechi Leopard 1, a declarat producătorul german. Armata germană are în dotare aproximativ 350 de tancuri Leopard 2, dar există întrebări cu privire la câte poate trimite Ucrainei, ceea ce face ca stocurile de tancuri din industria de apărare și ritmul în care vehiculele pot fi pregătite pentru luptă să fie factori importanți.
Sursa: adevarul.ro