De citit...

De citit...

Victoria categorică a lui Donald Trump la funcția de președinte al SUA era așteptată. Superioritatea politică și experiența de viață și-a pus amprenta în victoria asupra Kamalei Harris, ”democrată” doar cu vorba și ”înecată” în teorii progresiste comunistoide, paralele cu viața reală și blocată în tezisme și ideologii eco sau woke. Oricum America și-a pierdut din puterea de seducție în ultimii ani, în urma promovării unor politici de stânga radicală, care a inhibat economia și a căzut prizonieră unei birocrații cleptocratice ce trăiește și activează într-o bulă schematică care a confiscat statul prin deep-state și i-a limitat creativitatea și libertatea. America nu mai este un pol de atractivitate civilizațională pentru lumea întreagă, mai ales de când s-a constituit un pol rival prin BRICS, care sapă dictatorial la temelia influenței unipolare a SUA în lume. Trump cu sloganul lui ”Make America Great Again” are logică și i-a inspirat pe americani în alegeri, dar realitatea este că doar cu lozinci nu se reformează o țară capturată de ideologii, tezisme, propagandă marxistă și idei de stânga neo-comuniste. SUA și-a gripat motorul economic tocmai ca URSS în anii `80 pe idei economice troțkiste și politici publice care limitează libertatea de creație și libera exprimare. Personal, nu mă alătur pleiadei de lideri politici și jurnaliști suveraniști, care se excită la victoria lui Trump în SUA, ca un început al schimbării în România și Europa spre mai bine. În primul rând, Trump a mai fost președintele SUA și atunci când a câștigat am scris câteva articole elogioase pline de speranță. În realitate pentru România dacă țineți minte nu a fost nicio schimbare. România l-a reales pe Iohannis, țara era capturată de operațiunea de p(l)andemie Covid 19 sub comanda lui Arafat și colonelul Gheorghiță, iar ineficientul și impopularul ambasador al SUA la București a fost schimbat abia…în ultimul an de mandat cu alt ambasador cu origini evreiești, de data asta din România, care a mai spălat din imaginea proastă a departamentului de stat în țara noastră. Revenirea lui Trump nu va aduce deloc schimbări spectaculoase pentru țara noastră. România, din păcate, tot o ”subcolonie” sub puterea protectoratului va rămâne și tot un cumpărător cuminte și entuziast a armamentului scump american. Sunt sigur că până Kavalec nu-și va termina mandatul nu o va schimba nimeni de la ambasada americană de la București. Un sistem agregat de ani de zile nu se poate schimba peste noapte, nici măcar Trump nu poate face asta. Nu-mi fac iluzii privind schimbări mari peste ocean.

Vreau să spun acum un lucru care mă îngrijorează pentru soarta României. Donald Trump gândește pragmatic ca un om de afaceri. Noi nu știm ce înțelegeri pe sub masă are Trump cu Rusia lui Putin? Posibil ca Trump să fie foarte preocupat să satisfacă interesele Israelului în Orientul Mijlociu și să zdrobească Hamas, Hezbolah și Iranul într-un război total pentru a asigura securitatea acestui stat democratic fanion din zonă pentru ca să aducă pacea în stilul lui Netanyahu, posibil și ridicarea templului pe viitor. Pentru Trump capitala Israelului e Ierusalimul, aici intrând în contradicție cu UE. Pentru războiul cu Iranul este evident că Trump are nevoie de pace în Ucraina ca să nu lupte pe două fronturi. Posibil ca epoca rezistenței războinice a lui Zelenski contra rușilor să se încheie și să fie obligat să facă un armistițiu cu Rusia și să cedeze teritorii contra pace. Pe noi lucru acesta nu prea ne avantajează geopolitic. Va fi pace, e bine, nu mor oameni, dar Rusia va fi tot mai aproape de gurile Dunării și de Republica Moldova, deci visul unirii pe cale pașnică între cele două țări românești se va spulbera. La granița de vest a României însă lucrurile se vor complica. Viktor Orban este prieten atât cu Trump, cât și cu Putin, precum și are relații excelente cu liderul chinez Xi Jinping. Din păcate, președintele României are doar o ușă trântită în nas la Casa Albă și o șapcă roșie. Orice președinte va veni la Cotroceni după 1 decembrie 2024 este greu să construiască rapid un capital major de încredere în fața lui Trump, măcar similar cu cel al lui Viktor Orban. România va fi prinsă în menghina intereselor ruso-maghiare cu binecuvântarea prietenului Trump care gândește ca un om de afaceri: te vinde și te cumpără imediat pentru că la el totul are un preț. Așa că în Transilvania o să tot auzim de ”focuri de veghe” aprinse pentru autonomie și de vânzarea unor companii românești către Budapesta. Poate și de noi statui dărâmate. Prevăd o complicare a situației românilor în Tansilvania, iar Bucureștiul e tot mai departe de românii ardeleni. Nu cred că venirea unor forțe politice suveraniste la putere va schimba mare lucru. Pentru a fi fost credibili sistemul trebuia să permită venirea suveraniștilor la guvernare încă din 2016, nu să blocheze administrativ accesul, dar la noi regimul ”pensiilor speciale” – al serviciilor secrete – a mers doar pe mâna politicilor soroșiste și ale globalismului nivelator, doar pentru bani, interese imediate ieftine și beneficii de la o pensionare tânără.

Pe de altă parte, politica anti-UE pentru a îngenunchea Germania e contra-productivă pentru interesele României. Da, Sunt de acord cu presiunile lui Trump pentru eliminarea aberațiilor ideologice legate de eco-comunism, ”orașe de 15 minute”, identități sexuale multiple, dar nu pot fi de acord cu distrugerea Europei în interesul economic al SUA și implicit sau indirect al Rusiei. Căderea Germaniei – motorul economic european – va duce la prăbușirea economiilor tuturor țărilor europene. Prăbușirea UE înseamnă doar o împărțire a Europei între SUA și Rusia ca în 1945. Reformarea UE da, debirocratizarea Bruxellului da, desființarea eco-comunismului da, restul e doar interesul omului de afaceri Trump de a stăpâni SUA direct Europa, prin departamentul de stat și NATO. Iar asta o poate face Trump doar bătând palma cu reprezentații BRICS, care sunt prieteni cu Viktor Orban, care-l sună pe Putin când ceva îl deranjează la vest sau est. Din nefericire Gabriel Leș, fost ministru al Apărării, are dreptate când afirmă că România va avea unele dificultăți în a stabili punți de legătură cu viitoarea Administrație Trump, din cauza strategiei din ultimii ani. Acesta anticipează o reconfigurare majoră a dinamicilor globale, într-o situație în care „cine nu va fi la masă, va fi în meniu”.Câștigarea alegerilor prezidențiale de către Trump în SUA m-a dus cu gândul la romanul ”Nimic nou pe frontul de vest” de Erich Maria Remarque, unde autorul surprinde o situație paradoxală de marasm fizic și moral din împărăția morții unui război încremenit, unde în mlaștina existenței pare că nu se schimbă nimic. Doar moartea câștigă într-o rutină și o banalitate a răului. Donald Trump își va ridica zidul la granița cu Mexicul să nu vină imigranții ilegali din Mexic. Are mentalitate de imperator roman la anul 476, face ziduri ca în romanul ”Deșertul tătarilor” de Dino Buzzati. Cine se teme de barbari devine barbar e morala romanului. Pare fără viziune și temătoare America azi. E treaba lui Trump și a poporului care l-a ales, dar să nu ridice un nou zid ideologic în Europa, iar fundațiile acestuia să nu cadă pe frontierele României. Paradoxal, în bucuria aproape tâmpă a politicienilor români de azi, alegerea afaceristului Donald Trump în SUA mă îngrijorează, doar pentru soarta României tot mai nesigură, la confluența intereselor dintre bine și rău.

Ionuț Țene/ napocanews.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”