De citit...

De citit...

Gruparea teroristă „Stat Islamic” a publicat în cursul nopții un videoclip cu atacul asupra sălii de concerte de la Crocus City Hall din Krasnogorsk, pe care l-a publicat pe canalul de Telegram al agenției de presă Amaq apropiată de grupării, și pe care media îl consideră prea dur pentru a fi popularizat.

Atacul a fost „cel mai violent” săvârșit împotriva Rusiei „în ultimii ani”, după cum a susținut ISIS adăugând că face parte din „războiul puternic dintre Statul Islamic și țări care lupta împotriva islamului.”

Clipul, descris de grupul terorist drept „scene exclusive ale atacului sângeros asupra creștinilor de ieri din orașul Krasnogorsk din Moscova”, începe cu un terorist care ține în mână un cuțit alergând în holul principal al clădirii Crocus.

Bărbatul care filmează videoclipul spune de două ori: „Aduceți mitraliera. Ucide-i și nu aveți milă de ei.” Un alt bărbat, care poartă ceea ce pare a fi o pușcă automată vopsită în galben și negru se deplasează apoi în fugă în hol și începe să tragă sălbatic în toate direcțiile.

În pofida faptului că ISIS a recunoscut astfel, din nou, că a comis acest atac de o cruzime extremă, Vladimir Putin s-a grăbit să dea vina pe Ucraina pentru masacru.

SUA au reacționat rapid și au declarat că au informații care resping afirmațiile lui Putin. Oficialii serviciilor de informații americane cred cu tărie că autorii sunt membrii Statului Islamic din provincia Khorasan, sau ISIS-K.

„ISIS poartă singura responsabilitate pentru acest atac. Nu a existat nicio implicare ucraineană”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, într-un comunicat.

Cine este ISIS-K?

2. -imagine fara descriere- (isis-k_20800700.jpg)

ISIS-K reprezintă filiala Statului Islamic care a menținut cele mai constante și energice atacuri teroriste în toată Europa, inclusiv în Rusia. ISIS-K, înființată în 2014, a planificat aproximativ 21 de atacuri în nouă țări în ultimul an, față de opt în anul precedent.

ISIS-K a fost supusă unei presiuni extraordinare din partea Forțelor Speciale afgane și a trupelor americane înainte ca SUA să se retragă complet din țară în 2021. Deși această presiune a continuat sub conducerea talibanilor, ISIS-K a crescut în putere în ultimii ani, cu mai multe mii de luptători care operează acum în aproape fiecare dintre cele 34 de provincii ale Afganistanului.

Dacă ISIS-K este într-adevăr responsabilă pentru atacul de la Moscova, ar trebui foarte probabil să fim pregătiți pentru alte tentative de atac nu doar în Rusia, ci în întreaga Europă.

Autoritățile europene au arestat de mai multe ori agenți ISIS-K. După ani de avertismente că Statul Islamic își reconstruiește capacitatea și hotărârea de a relua o campanie teroristă internațională, atacul de vineri arată că amenințarea este imediată și substanțială.

Respingerea avertizărilor complică poziția Kremlinului

3. -imagine fara descriere- (fsb_40921900.jpg)

La începutul acestei luni, SUA, împreună cu alte cinci națiuni, au împărtășit informațiile pe care le aveau despre pregătirea unor atacuri la Moscova de către ISIS-K. Dar aceste avertismente au fost respinse de președintele Vladimir Putin și de Kremlin ca făcând parte dintr-o încercare occidentală de a discredita Rusia.

Atacul vine în cel mai rău moment posibil pentru liderul Rusiei, în urma „succesului” său electoral în urma căruia și-a revendicat un nou mandat de șase ani la Kremlin.

Și, probabil din acest motiv, discursul televizat de cinci minute al lui Putin de sâmbătă, în care a încercat să dea vina pe Ucraina, a venit atât de târziu.

Nu știm încă dacă Kremlinul va continua să acuze Ucraina sau Occidentul pentru atac, sau dacă va pivota pentru a accepta că Statul Islamic este responsabil. Oricum ar fi, este probabil să răspundă cu un val de violență, reprimând comunitățile minoritare musulmane din Rusia din regiunea Caucazului de Nord și nu numai.

De ce ISIS ar ataca Rusia?

4. Luptător a... (islamic_state_78639100.jpg)

Atât Statul Islamic în general, cât și ISIS-K în special, și-au exprimat de mult timp intenția de a lovi Rusia.

Liderii grupărilor au făcut mereu referire la ocupația militară a Afganistanului de către Rusia din anii 1980 și la istoria sa lungă de represiuni asupra comunităților musulmane din Rusia, în special în Caucazul de Nord. Aceștia au acuzat, de asemenea, rolul Rusiei în sprijinirea regimului brutal al lui Bashar al-Assad din Siria.

Dar conjunctura și personalul disponibil au fost cele care au determinat grupul să aleagă o țintă vulnerabilă din Moscova, care ar fi putut la fel de bine să fie de oriunde altundeva.

Statul Islamic a efectuat mai multe atacuri în Rusia în perioada 2016-2019, în timp ce mai multe încercări au fost dejucate între 2021-2023.

Mulți dintre militanții ISIS-K care au fost arestați în ultimii doi ani în toată Europa, inclusiv în Rusia, erau fost cetățeni ruși și din Asia Centrală cu legături cu Rusia.

Cele mai recente arestări au avut loc luna aceasta, când autoritățile ruse au susținut că au împiedicat un atac planificat asupra unei sinagogi din Moscova.

Și luna trecută un cetățean rus acuzat că are legături cu Statul Islamic a fost arestat în Polonia, în timp ce un altul a fost arestat în Turcia.

ISIS-K a efectuat, de asemenea, un atac cu bombă asupra Ambasadei Rusiei la Kabul în septembrie 2022, ucigând cel puțin șase persoane.

Ce urmează pentru Putin și amenințarea teroristă mai largă?

5. Foto: Vlad... (ykks9jroabgv6vnqhjdomlxaeqav4saz_05004100.jpg)

Atacurile teroriste, nu fac deosebire între statele democratice și cele cu regimuri dictatoriale, precum Iran sau Rusia. Ele sunt însă îndreptate împotriva oamenilor obișnuiți, care nu sunt vinovați în mod direct de politica guvernelor sub a căror conducere trăiesc.

Atunci când sunt atacate, regimurile autoritare tind să răspundă cu măsuri dure și cu mult mai puțină reținere și responsabilitate decât se acționează pentru combaterea terorismului în societățile deschise.

Cu siguranță Kremlinul va încerca să exploateze la maximum această tristă oportunitate și nu ar fi de mirare ca, pe lângă încercarea de a aduce Ucraina și Occidentul în scenariile atentatului, statul rus să lărgească lista îngrădirilor sociale, să-și întărească controlul și chiar să apese mai tare pedala mobilizării tinerilor pentru structurile de forțe.

Atacul de vineri seara de la Moscova a fost un coșmar, dar, din păcate, acesta va fi probabil doar începutul. Indiferent cum Putin alege să răspundă atacului, tragedia vine să reamintească faptul că amenințarea terorismului reprezentată de grupuri precum Statul Islamic și Al-Qaeda este acum din nou în creștere. După cinci ani de activitate în principal în Asia de Vest, Orientul Mijlociu și Africa, aceste grupuri reprezintă acum o amenințare reînnoită pentru toți. SURSA: defenseromania.ro



populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?