De citit...
CIA și-a pierdut rețeaua de agenți în China în urmă cu un deceniu și de atunci se străduiește să o refacă, cu prea puțin succes. Acum, SUA nu au „nicio perspectivă reală asupra planurilor liderilor Chinei”, arată o investigație a publicației americane The Wall Street Journal .
În perioada 2010-2012, autoritățile de Beijing au destructurat aproape complet rețeaua de circa 24 de spioni ai SUA în China. Spionii au fost executați sau aruncați în închisoare. Printre ei se numărau și oficiali chinezi de rang înalt, potrivit WSJ.
Acum, CIA se străduiește să își reconstruiască capacitățile de spionaj uman în China, principala țintă a agenției în materie de informații, potrivit unor interviuri cu actuali și foști oficiali americani. Din cauza lipsei de spionaj uman, SUA au o înțelegere limitată a discuțiilor secrete dintre liderul chinez Xi Jinping și cercul său apropiat.
„Nu avem deloc o perspectivă reală asupra planurilor și intențiilor liderilor din China”, a declarat pentru WSJ un fost oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații.
Acum, consolidarea rețelei de spionaj uman care vizează China este unul dintre obiectivele CIA și ale celorlalte agenții de spionaj americane. Aceasta are loc în contextul unei transformări mai ample a politicii de securitate a SUA, care se reorientează dinspre vânătoarea globală de teroriști către pregătirea pentru un posibil conflict cu China și Rusia.
După două decenii de vânătoare de teroriști, comunitatea americană de informații, care cheltuiește 100 de miliarde de dolari pe an, își recalifică personalul, redirecționează bugete de miliarde de dolari și retehnologizează aparatura de spionaj pentru a se concentra asupra acestor potențiali adversari.
Schimbarea de filosofie nu a fost însă simplă, potrivit WSJ. Atacul surpriză al Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și războiul care a urmat în Gaza, precum și invazia Rusiei în Ucraina au solicitat atenția Casei Albe și resursele serviciilor de informații, complicând eforturile directorului CIA, William Burns, de a se asigura că China este principala prioritate pe termen lung. Un fost angajat CIA a declarat că gestionarea celor două crize, menținând în același timp o atenție susținută asupra Beijingului, va pune la încercare agenția.
Statele Unite, care au cedat Israelului responsabilitatea monitorizării militanților palestinieni în anii care au urmat atacurilor teroriste din septembrie 2001 și, la fel ca Israelul, au fost luate prin surprindere de atacul Hamas, au redirecționat unele resurse de informații către conflictul israeliano-palestinian în ultimele săptămâni, au declarat oficialii. Nu se știe în mod public cât de substanțiale sunt acestea.
China, pe care administrația Biden a numit-o drept cel mai mare pericol pentru securitatea americană, rămâne în fruntea listei de sarcini a CIA, a declarat Burns pentru Wall Street Journal.
„Abordăm Republica Populară Chineză ca pe o prioritate globală, mai mult decât dublând resursele bugetare dedicate misiunii în China în ultimii trei ani și înființând Centrul de Misiune în China, singurul centru de misiune al CIA pentru o singură țară, pentru a coordona toate eforturile agenției în această privință”, a spus el. „Chiar dacă echilibrăm mai multe priorități, inclusiv conflictele în curs de desfășurare, rămânem intens implicați în ceea ce privește provocarea strategică pe termen lung reprezentată de China”.
În cadrul unei misiuni secrete până la apariția articolului WSJ, Burns a călătorit în Japonia și Coreea de Sud după atacul Hamas. Anterior, Burns călătorise la Beijing în luna mai.
Guvernul SUA nu a recunoscut niciodată în mod public pierderea agenților săi chinezi între 2010 și 2012.
În prezent, sateliții de spionaj americani monitorizează îndeaproape desfășurările militare și planurile de modernizare ale Chinei, în timp ce instrumentele cibernetice și de ascultare captează vaste porțiuni de comunicații chinezești. În afară de aceasta, cunoștințele SUA despre planurile lui Xi provin în principal din deducții și din analiza declarațiilor publice frecvente ale acestuia, au declarat oficialii.
China este o țintă de informații mult mai dură decât era în urmă cu un deceniu, când agenții CIA au fost pierduți. Statul lui Xi, care acordă prioritate securității, folosește sisteme de supraveghere extrem de performante, care complică foarte mult operațiunile de spionaj în interiorul țării. Iar serviciile de informații americane trebuie să urmărească progresul Chinei în domenii disparate precum inteligența artificială și biologia sintetică.
Cele două țări au intrat în conflict din cauza restricțiilor tehnologice americane, a manevrelor militare și a invaziei Rusiei în Ucraina. Punctele slabe ale Chinei, în special încetinirea creșterii economice și o populație în scădere, reprezintă un alt semn de întrebare în evaluarea cursului său viitor.
„Din nefericire, scopurile și obiectivele Chinei sunt atât de vaste încât este într-adevăr foarte dificil să spunem că facem o treabă excelentă”, a declarat pentru WSJ președintele Comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților, Mike Turner.
La începutul anilor 2000, analiștii CIA au început să avertizeze frecvent cu privire la creșterea economică și ambițiile militare ale Chinei, au declarat foști oficiali americani. În mod colectiv, acest flux de rapoarte secrete de informații clasificate a devenit cunoscut printre inițiații guvernamentali sub numele de „Scary China Brief”.
Pierderea agenților a avut efecte profunde. A avut loc chiar în momentul în care Xi se pregătea să preia puterea. Șocul a îngreunat eforturile agenției de a recruta străini în întreaga lume. Sentimentul era: „‘De ce aș răspunde la un telefon de la un american, știu că chinezii care au făcut asta au primit un glonț în ceafă'”, a spus fostul ofițer CIA pentru WSJ.
Statele Unite și-au pierdut rețeaua umană din China exact în momentul în care Xi a devenit lider al Partidului Comunist, la sfârșitul anului 2012, și apoi președinte câteva luni mai târziu. Rapoartele multiple, uneori zilnice, ale CIA au prezis că acesta va fi un tip diferit de lider chinez, mai energic, mai naționalist și mai axat pe securitate, au declarat actuali și foști ofițeri de informații.
Mai mulți oficiali au declarat că analiza a fost în mare parte ignorată de Casa Albă a președintelui Barack Obama, care a sperat că, pe măsură ce China se va dezvolta din punct de vedere economic, se va liberaliza și se va alătura ordinii mondiale internaționale conduse de SUA. Această politică a fost urmată de administrațiile democrate și republicane timp de două decenii. „A existat o mare disperare de a crede asta”, a declarat Gail Helt, fost analist CIA pentru Asia de Est.