De citit...

De citit...

Timp de zeci de ani, progresele în domeniul sănătății și al siguranței au dus în mod constant la scăderea ratelor de mortalitate în rândul copiilor americani. Într-o răsturnare alarmantă, ratele au crescut acum la cel mai înalt nivel din ultimii aproape 15 ani, în special din cauza omuciderilor, supradozelor de droguri, accidentelor de mașină și sinuciderilor, scrie The Wall Street Journal .

Creșterea în rândul americanilor mai tineri s-a accelerat în 2020. Deși Covid-19 în sine nu a fost o cauză majoră de deces în rândul tinerilor, cercetătorii spun că perturbarea socială cauzată de pandemie a exacerbat problemele de sănătate publică, inclusiv agravarea anxietății și a depresiei. Accesul mai mare la armele de foc, la șofatul periculos și la narcotice mai letale a contribuit, de asemenea, la creșterea ratelor de deces.

Între 2019 și 2020, rata generală a mortalității pentru persoanele cu vârste cuprinse între 1 și 19 ani a crescut cu 10,7%, iar în anul următor a crescut cu încă 8,3%, potrivit unei analize a statisticilor federale privind mortalitatea, condusă de Steven Woolf, director emerit al Centrului pentru societate și sănătate de la Virginia Commonwealth University, publicată în JAMA în luna martie. Aceasta este cea mai mare creștere timp de doi ani consecutivi în jumătatea de secol în care guvernul a urmărit public astfel de cifre, potrivit analizei lui Woolf.

Alte țări dezvoltate, printre care Regatul Unit, Germania, Canada și Norvegia, au înregistrat, de asemenea, o creștere a numărului de decese în rândul tinerilor în această perioadă, deși creșterile au fost adesea concentrate în grupuri de vârstă înguste, potrivit numărătorii globale a deceselor furnizate de Christopher J.L. Murray, director al Institutului pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății de la Universitatea din Washington.

SUA este singurul loc dintre națiunile de același nivel în care armele de foc reprezintă cauza nr. 1 de deces la tineri.

Sinuciderile în rândul americanilor cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani au început să crească în 2007, în timp ce ratele de omucideri pentru această grupă de vârstă au început să urce în 2013, potrivit cercetării publicate în JAMA de Woolf și coautorii Elizabeth Wolf de la Virginia Commonwealth și Frederick Rivara de la Universitatea din Washington.

Creșterile sinuciderilor și omuciderilor în rândul tinerilor au trecut în mare parte neobservate la început, deoarece ratele generale ale mortalității copiilor și adolescenților au continuat să scadă în majoritatea anilor.

Penicilina și alte antibiotice au redus numărul deceselor cauzate de infecții bacteriene în anii care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, iar vaccinurile au controlat viruși letali precum poliomielita. Automobilele mai sigure, centurile de siguranță și scaunele auto au făcut ca șofatul să fie mai puțin mortal. Căștile de bicicletă, detectoarele de fum și lecțiile de înot au redus accidentele mortale și înecurile. Progresele medicale care salvează copiii prematuri și tratează leucemia și alte tipuri de cancer au ajutat mai mulți copii să supraviețuiască unor diagnostice altădată mortale.

„Toate aceste câștiguri sunt acum contrabalansate în esență de patru cauze de deces”, a spus Woolf.

Când a început pandemia, decesele tinerilor din cauza sinuciderilor și omuciderilor au urcat. Decesele cauzate de supradoze de droguri și decesele cauzate de transport – în principal accidente de autovehicule – au crescut și ele semnificativ.

Covidul, care a urcat pe locul 3 în topul cauzelor de deces din America în timpul pandemiei, a reprezentat doar o zecime din creșterea mortalității în rândul tinerilor în 2020 și o cincime din aceasta în 2021, potrivit cercetării conduse de Woolf, care utilizează date de la Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor.

Copiii mai mari și adolescenții, cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, au reprezentat cea mai mare parte a creșterii ratelor de mortalitate în rândul tinerilor. Băieții, ale căror rate de mortalitate sunt aproximativ de două ori mai mari decât cele ale fetelor, au înregistrat o ușoară înrăutățire a ratei de mortalitate în timpul pandemiei, a constatat Woolf. Constatările generale s-au menținut atunci când cercetătorii i-au exclus pe cei cu vârste cuprinse între 18 și 19 ani, care au fost incluși în cercetarea mai largă deoarece astfel de date guvernamentale sunt grupate în benzi de vârstă de cinci ani.

Medicii și cercetătorii din domeniul sănătății publice spun că închiderea școlilor, anularea activităților sportive și de tineret și limitările privind socializarea în persoană au agravat o epidemie de sănătate mintală în plină expansiune în rândul tinerilor din SUA. Potrivit acestora, social media a contribuit la alimentarea acesteia prin înlocuirea relațiilor de succes cu o dorință de atenție socială online care îi lasă pe tineri neîmpliniți și îi expune la site-uri care glorifică comportamente nesănătoase.

Cererea de servicii psihiatrice, consiliere și alte tipuri de sprijin pentru sănătatea comportamentală a depășit cu mult oferta, lăsând tinerii pacienți să apeleze la departamentele de urgență care au fost solicitate de aglomerația de Covid.

„Vedem pacienți din ce în ce mai tineri care vin cu crize de sănătate mintală și chiar și pe cei de 8-10 ani care vin cu idei suicidare”, a declarat Lois Lee, medic pediatru de urgență la Spitalul de Copii din Boston, care prezidează Consiliul Academiei Americane de Pediatrie pentru prevenirea rănilor, violenței și otrăvirii.

Într-o anumită măsură, creșterea ratelor de mortalitate în rândul tinerilor reflectă tendințele din rândul populației adulte. Ratele de deces au început să crească pentru americanii albi de vârstă mijlocie începând din 1999, în mare parte din cauza sinuciderilor, abuzului de alcool, supradozelor de droguri și bolilor cronice de ficat, deși ratele pentru americanii de culoare și hispanici au scăzut în aceeași perioadă.

În 2020, speranța de viață a scăzut cu 1,8 ani, cel mai mare declin cel puțin din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, nu doar din cauza Covid, ci și din cauza creșterii mortalității cauzate de leziuni neintenționate, inclusiv supradoze de droguri, precum și de omucideri.

Cercetătorii atrag atenția asupra faptului că deținerea de arme de foc a crescut în timpul pandemiei și că actele de violență polițienească de profil înalt, inclusiv uciderea lui George Floyd, au sporit neîncrederea în forțele de ordine. Acest lucru i-a determinat pe unii oameni să recurgă la forme mortale de „justiție de stradă” în loc să cheme poliția, a declarat Daniel Webster, profesor de sănătate publică la Universitatea Johns Hopkins, care cercetează violența armată și prevenirea acesteia.

Creșterea numărului de decese legate de transport vine în ciuda faptului că oamenii conduceau mai puțin atunci când a început pandemia. Cercetătorii spun că absența altor mașini pe șosea i-a determinat pe unii oameni să conducă mai imprudent și că distragerea atenției cu ajutorul telefoanelor mobile a făcut ca șofatul să fie mai mortal în ultimii ani. Consumul de alcool a crescut în timpul pandemiei, ceea ce ar fi putut duce la creșterea numărului de decese cauzate de conducerea sub influența alcoolului.

Mulți experți în sănătate publică spun că nu cred că sfârșitul pandemiei va inversa creșterea ratei de mortalitate în rândul tinerilor. Rivara prezice că aceste probleme vor continua din cauza problemelor persistente legate de sănătatea mintală și de accesibilitatea armelor de foc.

Wolf a declarat că cererea de servicii psihiatrice pentru copii și adolescenți încă depășește oferta în biroul ei din Richmond, Virginia. Pacienții se află pe liste de așteptare de luni de zile pentru a vedea un psihiatru care acceptă asigurări.

La începutul carierei sale, a petrecut doi ani practicând medicina pediatrică în Africa subsahariană. „Acolo am văzut copii murind din cauza malnutriției și a bolilor infecțioase”, a spus ea. „Acum, că m-am întors în SUA, este incredibil de dificil să vezi copii murind din cauze provocate de om, cum ar fi gloanțele și mașinile”.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...