De citit...
Olandezii au probleme. Probleme militare, ca sa fim corecti, nu economice sau cu infrastructura precum altii, dar au probleme si nu mai pot sa-si tina cuvantul in fata NATO.
Mai exact, marina regala olandeza s-a hotarat sa traga la mal doua din cele patru submarine din clasa Walrus si sa le foloseasca pe post de donatoare de piese pentru celelalte doua nave ramase inca operationale.
Astfel, cele mai vechi doua nave : HNLMS Zeeleeuw (1990) si HNLMS Walrus (1992) vor fi trase la mal si canibalizate pentru sustinerea celor doua submarine mai tinere ramase inca active: HNLMS Dolfijn si HNLMS Bruinvis (1993-1994).
Aceasta este singura solutie gasita de olandezi pentru a mai avea inca submarine.
Dar lucrurile nu sunt cum trebuie mai ales datorita intarzierii destul de mari in programul de achizitie a patru noi submarine. Astfel, abia in 2023 s-ar putea decide viitorul submarin, desi acest lucru trebuia facut inca din 2021. Daca initial se astepta ca prima nava sa intre in dotare in 2028 iar cea cel de-al patrulea submarin in 2031, acum optimismul s-a temperat substantial si se spera ca primele doua nave sa intre in serviciu intre 2034 si 2037.
In competitie au mai ramas trei companii, dupa ce spaniolii de la Navantia cu S-80 au fost elegant trimisi acasa inca din 2019, astfel: Naval Group cu o varianta cu propulsie clasica a Barracuda, Thyssenkrupp cu U 212 si Saab-Kockums cu o varianta de A 26.
Necazul este ca programul de constructie a patru noi submarine (WRES) a fost lansat inca din anul 2014 dar nici pana acum nu s-au hotarat in privinta navei pe care o vor. Bugetul initial era de 2,5 miliarde de euro. Au lalait-o in dulce stil neaos romanesc, astfel inca deocamdata habarnuau ce vor. Sigur este un singur lucru: undeva in viitor, Olanda va detine patru submarine.
Dar intre timp, cele doua nave din clasa “Walrus” care vor ramane operationale au ca misiune de baza sa navigheze, cum or sti si cat vor putea, pana pe la mijlocul aniilor 2030.
Sunt olandezi nerozi din fire?! Sincer nu prea par sa fie si atunci de unde aceasta situatie mai ales ca Olanda a scris istorie in lumea marinelor militare. Pentru numele Domnului, le-a dat foc navelor engleze pe Tamisa…
Ei bine, in anul 2014, cand Rusia a ocupat Crimeea, bugetul pentru aparare al Olandei era cel mai scazut din ultimii 200 de ani, in termeni de procent din PIB si ajungea la doar 1,06%. Dar mesajul Moscovei a fost bine inteles si guvernul olandez s-a angajat sa ajunga la 2% din PIB, doar ca intre timp Olanda a pierdut capabilitati militare cu care greu te mai intalnesti si costa foarte mult sa le construiesti la loc dupa ce le-ai demolat cu iresponsabilitate.
GeorgeGMT/ rumaniamilitary.ro