De citit/Surprins de COVID-19, Putin se clatină

De citit/Surprins de COVID-19, Putin se clatină

Vladimir Putin nu mai ascultă. Ochii i se fixează pe stiloul care i se rostogolește pe birou. Îl mișcă cu degetele, îl ia înapoi, îl ridică şi apoi îl scapă pe foile din faţa sa. Se apleacă, cu fața supărată și, cu cealaltă mână, îl recuperează. Pe 6 mai, în câteva secunde lungi, ministrul Sănătății sale, Mihail Mouraşko, făcea lumină asupra situației sanitare și își apăra acțiunile. "Stimate Vladimir Vladimirovici, am trimis un buletin informativ în regiuni...". Dar Putin părea în altă parte. Profund enervat de aceste videoconferințe zilnice organizate cu subordonații săi,  potrivit Le Point , citat de Rador.

Din 14 martie, dată la care a declarat că epidemia este "sub control", este adevărat că totul a mers prost. A amânat referendumul destinat să-i acorde o președinție până în 2036. A fost abadonată marea paradă militară din 9 mai. Uitate sunt și ratele sale de popularitate mirifice.

La începutul lunii martie, Putin chiar şi-a tras un glonte în picior prin încălcarea unui acord petrolier cu Arabia Saudită. Rezultatul? O scădere a prețurilor și punerea în pericol a bugetului său federal, ale cărui venituri depind în proporţie de 50% de hidrocarburi.

În ceea ce privește Covid-19, acesta a trimis patru membri ai guvernului său în spital, inclusiv pe premierul Mihail Mişustin. Dar și pe purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, cel care îi este alături de două decenii.

O primăvară blestemată. Așadar, pentru a alunga ghinionul, Putin are o rețetă veche: prezintă doar veștile bune și se disculpă. Secvența începe atunci când premierul său, numit în ianuarie, dezvăluie că a fost testat pozitiv pentru coronavirus. "Nu vom lua nicio decizie finală fără părerea și participarea dvs.", i-a spus Putin din fața ecranului său uriaș, urându-i însănătoşire grabnică. Subînţelesul: "Dacă nu reușesc, veți purta responsabilitatea". Apoi, peste câteva zile, Putin şi-a înmulțit promisiunile cadourilor.

Apogeul a fost atunci când a anunţat o primă de 300 până la 1.000 de dolari pentru personalul medical. În cele din urmă, pe 12 mai, el a anunțat "pentru țară și toate sectoarele de activitate" sfârșitul "perioadei de șomaj", expresie pe care a preferat-o celei de închidere. Cu excepția faptului că evenimentul fericit a stârnit perplexitate. Se întâmpla în ziua în care se stabilea recordul numărului de decese (oficial, 300.000 de cazuri și 2.837 de decese). Oamenii trebuiau să rămână acasă? Să se ducă la muncă? Nimic nu era clar. Brusc, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a ieşit la rampă şi a invitat populația să continue izolarea. El și-a permis chiar un act de transparență, declarând că numărul moscoviţilor afectați de Covid-19 era de trei ori mai mare decât statisticile oficiale.

Putin l-a lăsat să o spună. Și se comporta ca și cum chestiunea nu îl privea şi pe el. "El consideră că nu este de nivelul său și că ţine de o funcţionare birocratică", subliniază politologul Tatiana Stanovaia. El stă la distanță pentru că vrea să păstreze această imagine de mare lider și vizionar pe care şi-o făureşte. Până la renunțarea la unul dintre principiile sale principale, verticala puterii. Pentru că el este cel care numește noii responsabili ai gestionării epidemiei: guvernatorii. Exact cei cărora le-a luat toate prerogativele în douăzeci de ani.

Suprimându-le mai întâi alegerile directe și apoi restabilindu-le într-o manieră falsă și numindu-i în cele din urmă după bunul său plac. Si iată-i acum în fața bolii. "Teritoriul este vast", pledează Putin. Deloc fals. Probleme? Acești demnitari locali au la dispoziţie puține mijloace. În primul rând, pentru că le lipsesc experții medicali. În al doilea rând, pentru că cea mai mare parte a ajutorului federal și a impozitelor locale ajunge în mâinile corupţilor.

Cu siguranță, o lege "Covid-19" îi autorizează să își împrumute bani reciproc. Dar, în afară de Moscova, nicio regiune nu are capacitatea de a face faţă situaţiei. Și totuși Putin îi amenință. "Dacă nu se face ceva la timp, voi considera acest lucru o neglijență criminală. Drept urmare, trei șefi regionali (din Komi, Arhangelsk și Kamceatka) s-au înfricoșat și și-au semnat demisia. Ceilalți "pilotează" la vedere. Precum Gleb Nikitin, guvernatorul din Nijni Novgorod, care este gata să ridice restricțiile, în ciuda celei mai mari rate de infecție din țară, după cele din Moscova și Sankt Petersburg.

Și atunci ce vești bune îi pot da ei țarului? "Unitățile medicale sunt într-o stare groaznică", a recunoscut deja ministrul Finanțelor, Anton Siluanov, înainte de epidemie. De atunci, medicii au fugit cu sutele de pe corabie. În Novosibirsk, în Omsk, dar și în Kaliningrad, unde 350 de medici refuză să trateze pacienții cu Covid-19. În cauză? Lipsa echipamentului și pericolul. Prin urmare, medicii ruși au șaisprezece ori mai multe şanse să moară de coronavirus decât omologii lor străini care se confruntă cu același nivel epidemic.

Dacă, cel puțin, primele ar veni! Nici măcar. Promise la sfârșitul lunii aprilie, acestea nu au fost niciodată plătite. O altă evaporare misterioasă ... Din cei 343 de milioane de dolari alocați de Moscova regiunilor, au fost cheltuiți doar 57 de milioane de dolari. Cu toate acestea, sumele nu se ridică la înălţimea provocărilor pentru sănătate. "Putin prevăzuse să crească minimele sociale chiar înainte de referendumul privind reforma constituțională", continuă expertul Tatiana Stanovaia, și totuși el crede că o poate face atunci când se va ști data alegerilor. Acesta este motivul pentru care este econom".

Între timp, nemulţumirea crește. O petiție colectează deja peste 100.000 de semnături ale îngrijitorilor medicali. În regiunea Novosibirsk, paramedicii amenință chiar că vor intra în greva foamei. Oricum nu contează, edilii orașului trebuie să trimită semnale de speranță la Kremlin. Tatiana Stanovaia conchide: "Nu au de ales, această criză îl face pe Putin foarte iritabil". (Le Point)
 



populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”