De citit/Jocul agresiv al USR. Episodul Kovesi/Iohannis
Partidul Uniunea Salvați România a schimbat tactica oengistă și începe să acționeze ca un partid de opoziție veritabil, cu agresivitatea și cinismul aferente. I-am văzut cu toții în Parlament activați la maxim pe durata dezbaterilor pe legile justiției, la Codul Penal sau la moțiunea de cenzură. S-au mișcat bine în războiul parlamentar cu PSD și Liviu Dragnea. În aceste zile au mutat puțin turela spre Cotroceni, speculând din plin erorile tactice comise de Klaus Iohannis, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe G4Media.ro .
Dan Barna a invitat-o pe Laura Codruța Kovesi în partid, cu scopul de a-i exploata fără prea multe scrupule reputația și de a lipi USR de imaginea ei, mai ales că fosta șefa DNA anunțase că dorește să continue ca procuror. Nu a sugerat o secundă că visează o carieră politică după încheierea mandatului. Și atunci, de ce să-i faci surpriza asta neplăcută?
Invitația șefului USR o expune pe Kovesi unor speculații și acuzații perfect inutile, dar domnul Barna a urmărit să câștige puncte ieftine pentru partidul său, nu să-i aranjeze viitorul fostei șefe DNA. Tot din aceste calcule destul de marketing politic pur s-a avântat chiar mai departe pe terenul speculațiilor, prezentând-o pe Kovesi drept candidatul ideal la prezidențiale.
Acest gen de trucuri pot ține la o parte din susținătorii entuziaști ai USR. Scamatoria generează oarecare emoție, dar în realitate sunt jocuri de artificii, menite să seducă electorat și cam atât. În treacăt fie spus, sunt destul de riscante. Pe de-o parte, publicul are oroare de politicienii care se cațără pe imaginea altora pentru a-și spori popularitatea, vezi episodul Firea-Halep. Pe de altă parte, nu se face să târăști un procuror în politică împotriva voinței lui.
Din punct de vedere strict electoral, jocul de imagine al USR este, însă, mult mai inteligent decât poziționarea PNL, de pildă. Liberalii i-au aprobat și justificat decizia președintelui Iohannis, în timp ce liderii USR s-au distanțat el, reproșându-i că nu s-a bătut suficient cu PSD. Este a doua oară, în momentele mari, când USR critică o acțiune a președintelui.
Ne amintim episodul Dăncilă, când Klaus Iohannis a numit-o în funcția de premier fără a opune nicio rezistență. Și atunci, USR i-a reproșat președintelui că ”a ratat șansa de a limita dezastrul produs de PSD”, la fel cum astăzi îi transmit că era nevoie de ”o implicare mult mai activă”.
Acest al doilea atac fără mănuși la președinte îl va determina pe Klaus Iohannis să riposteze, mai ales că situația lui electorală începe să se complice. USR a anunțat încă de la instalarea noului său președinte ca va avea propriul candidat în 2019. Asocierea cu Dacian Cioloș și partidul său anunță un potențial rival pe dreapta, deloc de neglijat.
De acum, USR și Cioloș vor fi ținte, atât dinspre PSD, cât și dinspre Cotroceni. O unificarea a dreptei pare tot mai puțin probabilă în perspectiva alegerilor prezidențiale. Dacă vor merge pe drumul opoziției totale, pe totul sau nimic, cei de la USR trebuie să știe că nu există cale de întoarcere și nici jumătăți de măsură. Vor trebui să găsească un candidat capabil de luptă, cu forța și determinarea care actualului președinte par să-i lipsească. Îl au? Au găsit ceva mai bun? Știu cu cine vor defila în campania dură care se anunță? Pe câte filiale se bazează în țară în campanie? Dar candidați pentru locale?
Dacă răspunsul e nu, atunci tot alături de Klaus Iohannis se vor întoarce în turul doi, iar în acest caz trebuie să se gândească bine până unde merg cu atacurile la Cotroceni. Altfel nu vor face decât figură de ridicoli și riscă să distrugă șansele dreptei de a câștiga președinția în 2019. La ce le va folosi dacă vor ajunge primul partid de opoziție într-o țară cucerită deplin de PSD?