De citit/Fost oficial american de informaţii: În 2008, SUA nu ştia unde se află armata rusă

De citit/Fost oficial american de informaţii: În 2008, SUA nu ştia unde se află armata rusă

SUA au stat cu ochii pe Rusia atât înainte de invazie, cât şi după declanşarea ei, iar aceste informaţii oferite de servicii au permis SUA, aliaţilor săi şi mai ales Ucrainei să fie cu un pas înaintea Moscovei, relatează Insider.

Informaţiile de la serviciile americane au ajutat armata ucraineană să-şi sporească performanţa în luptă şi au expus acţiunile Rusiei în faţa comunităţii internaţionale după ce Vladimir Putin a insistat luni de zile că nu lansează o invazie. SUA au furnizat informaţii precise despre mişcările de trupe în cadrul unei abordări a războiului informaţional pe care directorul Agenţie americane de Informaţii în materie de apărare a numit-o „revoluţionară”.
Dar SUA nu au fost mereu la fel de bine pregătite când Rusia a efectuat alte „operaţiuni militare” similare, au recunoscut foşti oficiali americani în domeniul serviciilor de informaţii, relatează Insider.
În 2008, Rusia a intrat în teritoriile separatiste Oseţia de Sud şi Abhazia înainte să invadeze Georgia. Războiul a durat o săptămână şi la încheierea lui Georgia rămânea fără o parte din teritorii după ce Rusia le-a recunoscut unilateral independenţa.
Atunci, comunitatea de informaţii se concentra pe operaţiunile de contraterorism, după atacurile de la 11 septembrie, fiind atât de implicată în ele că nu i-ar fi putut spune preşedintelui american nici măcar „unde se află armata rusă”, a spus la o conferinţă recentă Michael Morell, fost director adjunct şi în exerciţiu al CIA.
Michael Hayden, fost director al CIA şi NSA (Agenţia Naţională de Securitate) a spus că agenţiile de informaţii „aveau aceeaşi problemă” şi că el însuşi nu putea afla unde sunt trupele ruse în Georgia decât prin trimiterea personalului ambasadei să se uite după tancuri şi să informeze direct Washingtonul în legătură cu poziţia lor.
În războiul din Ucraina, SUA au furnizat informaţii de la servicii care au ajutat armata ucraineană să-şi sporească performanţa de luptă, dând detalii despre mişcările ruseşti chiar înainte ca acestea să se producă.
Directorul CIA William Burns a notat că SUA au reuşit să obţină un mare impact în ceea ce priveşte „perturbarea tacticilor şi calculelor ruseşti, ca şi demonstrarea în faţa întregii lumi că agresiunea Rusiei este premeditată şi neprovocată având la bază minciuni şi narative false”.
Rusia a folosit şi în pregătirea invaziei Ucrainei strategii ale serviciilor de spionaj centrate pe campanii de dezinformare şi operaţii de tip steag fals.
De data asta, însă, SUA au început să dezvăluie informaţii de la servicii privind mişcările de trupe şi intenţiile Rusiei înainte ca forţele ruse să intre în Ucraina.
„Nu cred că am fi reuşit să impunem sancţiunile, să obţinem livrările de arme, întărirea NATO dacă nu am fi pregătit terenul cu privire la ce aveau de gând ruşii”, a spus Leon Panetta, fost secretar al apărării şi director CIA.
Împărtăşirea de informaţii de la servicii cu Kievul nu a fost „revoluţionară” iniţial, scrie Business Insider.
La început, SUA au furnizat doar informaţii de natură strategică cu privire la mişcările ruseşti de trupe constând în tipul ameninţării şi planurile generale de luptă ale inamicului. Acestea sunt de folos mai mult comandaţilor de rang înalt şi factorilor de decizie decât comandanţilor angajaţi direct în luptă.
Următorul nivel este al informaţiilor privind tactici în timp real ce oferă detalii despre localizarea exactă şi compunerea trupelor inamice, informaţii ce pot fi folosite pentru a efectua lovituri aeriene sau a plănui contratacuri.
Pe 3 martie, Casa Albă anunţa că furnizează informaţii Ucrainei „în timp real”. Declaraţia a fost nuanţată de preşedintele Comisiei pentru Serviciile militare care a clarificat că SUA nu oferă obiective de „ţintire în timp real”.
Rusia a afirmat că priveşte informaţiile în timp real ca „echivalând cu angajarea în război”.
„În experienţa mea de ani de zile în calitate de diplomat de carieră am văzut prea multe circumstanţe în care am pierdut războiul informaţional cu ruşii. Cred că Putin pierde războiul informaţional actual”, spune directorul CIA William Burns.


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...