De citit/Despre invazia Chinei în Taiwan. Beijingul are un alt plan decât Putin în Ucraina

De citit/Despre invazia Chinei în Taiwan. Beijingul are un alt plan decât Putin în Ucraina

Asemănările dintre invazia rusă în Ucraina și o posibilă invazie a Republicii Populare Chineze (RPC) în Taiwan sunt evidente. Președintele Vladimir Putin consideră că o Ucraină independentă nu are dreptul de a exista, deoarece face parte din Rusia, iar președintele Xi Jinping consideră că Taiwanul este o parte inextricabilă a Chinei, în ciuda faptului că nu a fost niciodată așa.

Este de înțeles că războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei a dat naștere la speculații intense din partea taiwanezilor, a prietenilor și vecinilor lor cu privire la ce ar putea încerca China în Taiwan, când și ce ar putea face în acest sens, notează William A. Stanton, profesor titulat la National Chengchi University, pentru Taiwan News .

Apetitul Rusiei și Chinei pentru cuceriri teritoriale

Atât Rusia, cât și Republica Populară Chineză sunt puteri nucleare autoritare, cu armate uriașe și apetit insațiabil pentru cucerirea și extinderea teritorială. Încă din 1990, Rusia a ajutat la decuparea Transnistriei din Republica Moldova, în 2008 a ocupat teritorii în Georgia, în aprilie 2014 a preluat Crimeea, în iunie 2014 a capturat zone mari din estul Ucrainei, iar la 24 februarie anul acesta a invadat Ucraina în încercarea de a înghiți întreaga țară.

În mod similar, RPC a anexat Mongolia interioară în 1947, Xinjiang în 1949 și Tibetul în 1951. A invadat Vietnamul în 1979 și a preluat controlul deplin asupra Hong Kong-ului în 2020. Încă din 1950, RPC a ocupat grupul Amphitrite din Insulele Paracel (Xisha) din Marea Chinei de Sud.

În 1974, navele de război, avioanele și soldații Armatei Populare de Eliberare au câștigat o bătălie împotriva Vietnamului pentru controlul sudic al acelorași insule Paracel. În 1988, chinezii au atacat reciful Johnson South, ocupat de vietnamezi, au ucis soldați vietnamezi și au preluat controlul recifului. În 1995, chinezii au cucerit cu forța reciful Mischief, revendicat de Filipine, chiar dacă atolul se află în zona economică exclusivă a Filipinelor.

Aceasta și alte agresiuni teritoriale în Marea Chinei de Sud și eforturile chinezești începute în 2014 de a militariza aceste insule și altele au continuat până în prezent, în ciuda declarației publice a lui Xi Jinping la Washington, în septembrie 2015, potrivit căreia „activitățile de construcție relevante pe care China le întreprinde în Insulele Nansha nu vizează și nu au impact asupra niciunei țări, iar China nu intenționează să urmărească militarizarea”. Între timp, RPC a continuat să caute să absoarbă Taiwanul independent, democratic și suveran în pretinsa patrie mamă.

Când ar putea ataca China?

În numeroasele comentarii recente privind semnificația pentru Taiwan a invaziei rusești în Ucraina, majoritatea speculează asupra câtorva întrebări de bază: Când ar putea ataca RPC? Cu ce fel de atac se va confrunta Taiwanul? Cum poate Taiwanul să se pregătească cel mai bine pentru a se apăra? Cine va ajuta Taiwanul să se apere împotriva uriașului său adversar?

RPC studiază cu siguranță războiul împotriva Ucrainei, dar, potrivit lui William A. Stanton, este puțin probabil ca Beijingul să îl considere un model pentru un atac în curând și, cu siguranță, nu înainte de cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC) din a doua jumătate a acestui an.

Este foarte puțin probabil ca Xi să întreprindă vreo acțiune împotriva Taiwanului în urma invaziei lui Putin, ca nu cumva să fie văzută ca o imitație a ceea ce a făcut Putin; de asemenea, este puțin probabil ca Xi să acționeze înainte de cea de-a treia încoronare a sa în calitate de conducător al PCC, ca nu cumva să afecteze ceremonialul în sine.

Xi nu vrea să repete greșelile lui Putin în Ucraina

China și Rusia rămân în dispută pentru conducerea lumii autoritare, așa că Xi va dori, în orice caz, ca orice acțiune pe care o va întreprinde față de Taiwan să fie unică și, cu siguranță, mai reușită și cu propriile justificări, nu să calce pe urmele Rusiei.

Cu siguranță, Xi și PLA (armata chineză) studiază îndeaproape războiul lui Putin, evaluând numeroasele greșeli strategice și tactice pe care le-a făcut acesta și învățând din erorile sale. La fel de important, ei studiază cu siguranță costurile invaziei. În timp ce Moscova pare a fi brutal de indiferentă față de pierderea de vieți ucrainene – inclusiv femei, copii și bătrâni – Beijingul va dori probabil să ia în considerare nu numai costul în vieți al RPC, ci și moartea „compatrioților” lor din Taiwan pentru a menține iluzia „unei singure țări”.

Între timp, Beijingul va trebui, de asemenea, să calculeze costurile economice ale unui atac asupra Taiwanului: sancțiunile inevitabile cu care se va confrunta, diminuarea comerțului și a investițiilor, precum și costurile asupra reputației și consecințele diplomatice pe care le suportă toate statele paria.

În plus, RPC nu are petrolul și gazele Rusiei, ale căror vânzări continue către europeni îi susțin războiul. Rusia va plăti un cost foarte greu pentru invazia lui Putin timp de mulți ani de acum încolo și va dobândi probabil o moștenire ineluctabilă a răului. China trebuie să se gândească la propriul său viitor economic. La urma urmei, din 2014, nu a fost doar cel mai mare exportator din lume, ci și, având în vedere totalitatea exporturilor și importurilor sale, cea mai mare națiune comercială din lume.

Ce fel de atac ar urma?

Într-un comentariu din 25 aprilie din Taipei Times, Richard D. Fisher Jr., expert american în problematica China-Taiwan, a susținut că „așa cum Putin a trecut rapid de la un război «chirurgical» la unul de «uzură», care a dus la distrugerea brutală a orașelor ucrainene și la pierderi grele ale Rusiei, PCC a văzut că împotriva Taiwanului trebuie să se angajeze de la bun început într-un război de anihilare, ceea ce înseamnă distrugerea imediată și brutală a orașelor taiwaneze”.

Dar este Xi dispus să invadeze Taiwanul, cu prețul potențial a mii de vieți chinezești de ambele părți ale strâmtorii, pentru a obține un teritoriu redus la un morman de moloz fumegând?

Deși guvernarea lui Mao a dus la moartea estimată a până la 45 de milioane de chinezi, iar represiunea lui Deng Xiaoping la Tiananmen a costat probabil câteva mii de vieți, Xi și Partidul Comunist Chinez vor probabil să găsească o altă cale decât o invazie pe scară largă a Taiwanului.

„Chinezii nu ucid chinezi”

Un analist de la Institutul Chinez de Relații Internaționale Contemporane din Beijing a spus odată, la sfârșitul anilor 1990, în timpul unei discuții despre Taiwan: „Chinezii nu ucid chinezi”. În timp ce acest lucru este inexact din punct de vedere faptic, desigur, ar putea fi, de asemenea, un ideal pe care Beijingul ar dori să îl susțină cât mai mult posibil.

Există, totuși, alternative la anihilarea totală. Guermantes Lailari, un expert în apărare și ofițer în retragere al Forțelor Aeriene ale SUA, care în prezent face cercetări la Universitatea Națională Chengchi, a susținut într-o evaluare convingătoare din 3 aprilie a „Planului militar al PCC pentru subjugarea Taiwanului” că o blocadă aeriană și navală ar putea fi cel mai probabil scenariu.

Acest lucru, a apreciat el, ar explica și mai mult circumnavigațiile frecvente ale PLA în jurul Taiwanului, intruziunile continue în zona de identificare a apărării aeriene și desfășurările navale ale armatei Beijingului între Japonia și Taiwan în vestul Pacificului.

Numărul mare al acestor manevre, mai mult decât o strategie de război în zona gri menită să epuizeze forțele Taiwanului, ar putea fi, de asemenea, gândit ca un antrenament pentru un viitor embargou.

Deoarece Taiwanul nu este recunoscut de majoritatea națiunilor ca fiind o țară suverană, dreptul internațional nu ar recunoaște neapărat o blocadă a insulei ca fiind un act de război. În absența unor atacuri militare reale, blocarea navelor și a aeronavelor de la sosire și plecare, împreună cu produsele pe care le importă și le exportă, ar putea da unui gigant comercial precum Taiwanul puține opțiuni în timp, în afară de capitulare.

Taipei trebuie să se pregătească pentru ce e mai rău

Există, desigur, multe variante sau amestecuri de măsuri pe care Beijingul le-ar putea adopta pentru a încerca să forțeze Taiwanul să facă ceea ce dorește. Prin urmare, Taiwanul trebuie să se pregătească, în toate modurile posibile, pentru amenințări de orice fel. Un beneficiu, poate neanticipat, al războiului din Ucraina pentru Taiwan este acela că a făcut Taipeiul mai conștient de ceea ce trebuie să facă pentru a fi pregătit în cazul unei agresiuni militare.

În general, pregătirile de care Taiwanul are nevoie sunt bine cunoscute. Ceea ce se cere mai mult este voința de a trece la acțiune.

Cu siguranță este nevoie de forțe militare mai puternice, mai bine antrenate, mai bine echipate și mai multe. Taiwanul ar trebui să ia în considerare de urgență o recrutare mai lungă și mai semnificativă decât actualele patru luni de pregătire, pe care unii le consideră o pierdere de timp. Taiwanul are nevoie, de asemenea, de o pregătire mai bună și mai realistă pentru rezervele sale și de exerciții comune – mai degrabă reale decât virtuale – cu SUA și alte țări prietene.

Taiwanul ar trebui, de asemenea, să reconsidere unele dintre achizițiile sale de echipamente grele și costisitoare, cum ar fi tancuri, nave, submarine și avioane de luptă și să se gândească mai mult la arme asimetrice, inclusiv drone, mine inteligente și mai multe rachete. De asemenea, trebuie să își camufleze armele cât mai mult posibil și să le facă mobile, astfel încât să poată fi mutate în mod constant în locații noi.

La rândul lor, SUA ar trebui să ajute prin ridicarea restricțiilor regimului de control al tehnologiei rachetelor privind distanțele pe care rachetele taiwaneze le pot parcurge, mai ales că RPC nu respectă astfel de limitări.

Cu toate acestea, nu ajută strategia de apărare a Taiwanului faptul că Ministerul Apărării Naționale a emis la 27 aprilie, potrivit Taipei Times, un raport către legislativ în care se afirmă că „capacitățile militare ale Taiwanului sunt inferioare celor ale Armatei Populare de Eliberare a Chinei în aproape toate privințele”. Deși aceasta ar putea fi cea mai bună modalitate de a obține o creștere a bugetului, este aproape sigur că sporește, de asemenea, încrederea Beijingului în rezultatul unui atac.

Stângăciile Washingtonului

O mare parte din dezbaterea privind posibilitatea unui atac al RPC se concentrează pe întrebarea dacă alte țări vor sprijini Taiwanul. Raportul de apărare menționat mai sus citează SUA și Japonia ca parteneri de securitate care vor contribui la asigurarea unei apărări de succes. Atât SUA, cât și Japonia au fost, de fapt, vocale în ceea ce privește contribuția la apărarea Taiwanului, dar poate nu suficient de energice.

La 21 octombrie 2021, în cadrul unui eveniment televizat de CNN, președintele Joe Biden a răspuns „da” când a fost întrebat dacă ar putea „jura să protejeze Taiwanul”. Întrebat a doua oară dacă SUA ar veni în apărarea Taiwanului în cazul unui atac din partea Chinei, Biden a răspuns: „Da, avem un angajament în acest sens”. Totuși, aceste asigurări directe au fost mai degrabă subminate de clarificările ulterioare nefolositoare ale Departamentului de Stat, care a precizat că politica SUA nu s-a schimbat.

În mod similar, ambasadoarea SUA, Linda Thomas Greenfield, a declarat în mod clar la 6 februarie 2022: „Ne-am angajat să protejăm securitatea și să sprijinim securitatea poporului din Taiwan”, dar apoi a adăugat în mod reflexiv, inutil și stângaci: „În același timp, politica noastră a fost întotdeauna de a recunoaște politica unei singure Chine”.

Mai recent, la 6 aprilie, adjunctul secretarului de Stat american, Wendy Sherman, a făcut un comentariu mai ferm în timpul unei audieri în Congres, afirmând că orice acțiune militară întreprinsă de China împotriva Taiwanului va fi întâmpinată cu un răspuns din partea SUA și a comunității internaționale, așa cum s-a întâmplat în cazul invaziei Rusiei în Ucraina.

Ea a declarat că SUA speră ca RPC să tragă „invățămintele corecte” din situația actuală din Ucraina și că SUA consideră că stabilitatea în strâmtoarea Taiwan este „critică”. Ea a adăugat: „În cazul în care China ar opta să folosească forța împotriva Taiwanului, orice astfel de acțiune ar avea un răspuns din partea comunității internaționale, nu doar din partea SUA”.

Japonia se arată fermă

Cu toate acestea, remarcile fostului prim-ministru japonez Abe Shinzo au fost cele mai explicite în ceea ce privește necesitatea de a asigura securitatea Taiwanului. În acest proces, el a stârnit mânia Chinei, dar a atras și atenția acesteia. În cadrul unei întâlniri virtuale cu taiwanezii la 1 decembrie, Abe a declarat că Japonia și SUA nu pot sta deoparte dacă China atacă Taiwanul, iar Beijingul trebuie să înțeleagă acest lucru.

Observând că insulele Sakishima și insula Yonaguni se află la doar 100 km de Taiwan, el a spus că o invazie armată a Taiwanului ar fi un pericol grav pentru Japonia. El a adăugat: „O situație de urgență în cazul Taiwanului este o situație de urgență japoneză și, prin urmare, o situație de urgență pentru alianța Japonia-SUA. Oamenii de la Beijing, în special președintele Xi Jinping, nu ar trebui să aibă niciodată o neînțelegere în a recunoaște acest lucru”.

Într-un interviu televizat din 27 februarie, Abe a reiterat faptul că securitatea Taiwanului reprezintă o preocupare deosebită pentru Japonia și a cerut Washingtonului să renunțe la „ambiguitatea strategică” față de apărarea Taiwanului. Întrebat dacă crede că, la fel ca Rusia, China va folosi forța unilaterală pentru a schimba status quo-ul, Abe a reafirmat ceea ce a spus anul trecut: „Dacă Taiwanul are o problemă, atunci și Japonia are o problemă”. Discutând despre politica americană privind apărarea Taiwanului, Abe a spus că este necesar ca SUA să își articuleze clar intenția de a apăra Taiwanul.

SUA să renunțe la „ambiguitatea strategică”

În acest context, într-un articol publicat de The Diplomat, intitulat „Pot SUA să descurajeze o invazie a Taiwanului?”. David Gitter, președintele Center for Advanced China Research, oferă un argument convingător potrivit căruia descurajarea SUA în fața unui potențial conflict în Strâmtoarea Taiwan a fost periculos de inadecvată. A existat, susține el, prea multă vorbărie despre dorința de a evita un război mai amplu, în loc să fie „mult mai preocupată de semnalele sale zilnice de descurajare față de China cu privire la Taiwan, care sunt lamentabil de inadecvate și prepoziționate pe calcule depășite care le fac ineficiente”.

Luând act de puterea militară în creștere a RPC, Gitter observă că „din punct de vedere militar, RPC poate spera acum, în sfârșit, să învingă o intervenție americană într-un conflict în strâmtoarea Taiwan” și, de asemenea, are un lider în persoana lui Xi Jinping, care caută să își consolideze moștenirea și, prin urmare, este dispus să își asume riscurile inerente unui atac între cele două strâmtori.

Prin urmare, SUA trebuie să „compenseze prin accentuarea unei mai mari hotărâri politice de a lupta – și de a continua să lupte – dacă China apasă pe trăgaci”. Gitter recomandă, printre alte politici, „o retorică mai frecventă și mai dură (publică și privată) care să semnaleze angajamentul SUA de a apăra Taiwanul; „staționarea unor contingente din ce în ce mai mari de personal militar american în Taiwan”; „escale mediatizate și semiregulate ale marinei americane în porturi„ precum și reconsiderarea politicii americane de ambiguitate strategică.

În concluzie, spune William A. Stanton, „pentru aceia dintre noi cărora le pasă de Taiwan, Statele Unite trebuie să facă mai mult și mai repede”. SURSA: National.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...