De citit/De ce „modelul suedez” n-ar fi fost posibil în România, deși mulți bat câmpii intoxicând oamenii

De citit/De ce „modelul suedez” n-ar fi fost posibil în România, deși mulți bat câmpii intoxicând oamenii

Am tot vrut să scriu despre asta, dar ba G-urile adunate câte 5 ????, ba nano-specialiștii în virusologie sau alte motive, m-au Ținut Secuieşte pe loc. Dar pentru că mă frământă ideea și pentru că textul e demult gata în capul meu, acum o să-i dau și formă.

Am tot văzut și auzit în spațiul public românesc , invocându-se "modelul suedez" drept argument pt grabnica renunțare la restricții și izolare. Am să incerc să vă explic de ce nu se potrivește României o astfel de abordare. Nu o fac pentru cei care doar tropăie pe scări nerăbdători să năvălească în stradă, ei nu țin cont, oricum, de argumente. O fac pentru cei care, auzind că undeva în Scandinavia "niște unii" au abordat altfel această criză a CoronaVirus, se gândesc serios "mă da poate știu ei suedezii ceva. la noi de ce nu ar merge?!".

Pentru început câteva cifre , pentru că matematica și statistica sunt nepărtinitoare.
SUEDIA -- 10 mil. de locuitori, 22,3 loc/kmp.
2830 de morți confirmați în urma infecției cu Sars-Cov2.
ROMÂNIA -- aprox 15 mil. de locuitori (cam atâția mai locuiesc efectiv în Romania) 84,4 loc kmp, 650 de morți confirmați în urma infectării cu Sars-Cov2.

Reducând discuția doar la statistică, "relaxarea suedeză" a adus 283 de morți la 1mil de locuitori. Translatând procentul la România , ar fi însemnat să avem aprox 4200 de morți, adică de 7 ori mai mulți decât avem acum.
Vă intreb deci , dacă statistica ar fi arătat 4200 de morți în România , vă mai plăcea "modelul suedez" ?!?.

Nu mai aduc în discuție densitatea populației , gradul de educație și responsabilitate sau nr de paturi din spitale și secțiile ATI. Luate în calcul și toate acestea , cifra reală de morți în România , ar fi depășit lejer 10000.
Vă intreb din nou , v-ar mai fi plăcut "modelul suedez"?!?
Acestea au fost cifre seci. Statistica nu minte .
Poate pentru mulți, tot ce știți despre Suedia e Abba, Roxette și "ăia care ne-au bătut în `94".

Pentru că mie Suedia îmi e chiar țară vecină și pentru că mergeam acolo săptămânal , înainte de Pandemie , o să-mi permit să vă prezint și alte aspecte care fac neverosimilă orice încercare de a aplica "modelul suedez" în România.Nu o să insist pe "detalii" ca sistemul de transport, infrastructura rutieră sau sistemul de educație și asistență socială, o să fac doar o prezentare de ansamblu.

În primul rând situația politică. În urma alegerilor din 2018, în Riksdag (Parlamentul Suedez) au pătruns 8 formațiuni politice, cu un spectru foarte larg, de la comuniști până la extremiști ultra-naționaliști. Negocierile pentru formarea guvernului au fost foarte dificile și premierul Stefan Lōvfen de la Partidul Social-Democrat are o majoritate fragilă. Parlamentul este cel care a avut atributul de a gestiona criza CoronaVirus și măsurile politice au trebuit luate respectând toate rigorile democratice.

Consensul pentru masuri mai relaxate a fost mai ușor de obținut decât cel pentru măsuri restrictive. Dacă la debutul crizei medicale, electoral vorbind , social-democrații suedezi erau în scădere , acum sunt pe un trend ascendent, deci evident că au luat (sau n-au luat) măsuri și intr-o "cheie electorală" .

Câți dintre voi ați fi fost de acord ca rațiuni politice și electorale să primeze în luarea de măsuri anti-Covid în România?!?

Un alt aspect este cel economic. Suedia are o înțelegere cu UE să adopte moneda Euro în momentul în care economia suedeză este pregătită. Nu există o dată limită ci doar un set de parametri care să facă economia suedeză compatibilă cu zona Euro , doar că , statisticile spun că deocamdată , economia suedeză este peste cea din zona Euro, cu alte cuvinte Suedia ar trebui să "coboare" nivelul economic, ceea ce evident că nu vrea să facă.

Interesul a fost să fie păstrat și chiar dezvoltat avantajul economic pe care Suedia îl are. Coroana suedeză este un atribut național foarte puternic în mentalul populației (la fel în toate țările scandinave, care deși sunt membre vechi UE nu au adoptat moneda Euro) și deocamdată nimeni nu e dispus să renunțe la moneda națională.

În plan social, Guvernul a preferat să împartă cu populația și avantajele unor măsuri mai relaxate de carantină sau izolare și responsabilitatea unor pierderi de vieți omenești mai mari decât în restul Europei sau la vecinii danezi, finlandezi sau norvegieni.
..................
Nu știu cât de bine m-am făcut înţeles, dar am să rezum, spunând că, dacă ne-am încăpățâna să tot pretindem "modelul suedez" pentru România, e ca și cum am vrea să jucăm tenis de câmp cu mingi de ping-pong. Nu, nu "modelul suedez" nu e bun pentru România, ci România, nu e încă pregătită pentru modelul suedez.

Alin Stanciu
Date de contact
Alin Stanciu
malinsta.dk@gmail.com



Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

4 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet