De citit/Ce date deține Pentagonul despre invazia Rusiei în Ucraina
De citit/Ce date deține Pentagonul despre invazia Rusiei în Ucraina
Potrivit Pentagonului, rușilor le va mai lua încă 7 zile pentru a înconjura Kievul și între 4 și 6 săptămâni pentru a prelua controlul țării, scrie Corriere della Sera . Totuși, conflictul va dura mult timp, chiar 10-20 de ani, și nu va avea un rezultat pozitiv pentru trupele lui Putin, scrie ziarul italian, care citează surse din Ministerul Apărării american.
Conform analizei, războiul din Ucraina nu se desfășoară așa cum s-a planificat la Moscova, trupele lui Putin nu se așteptau la rezistența militară și civilă, care a încetinit deocamdată înaintarea. Inițial, rușii s-au gândit la un război fulger, însă aceștia nu au reușit să cucerească, cel puțin până marți, 1 martie, niciunul dintre obiective.
Dificultățile, logistice și militare, întâmpinate în primele șapte zile de luptă au forțat Kremlinul să ridice nivelul forței: dacă inițial trupele lui Putin au avut o abordare mai prudentă, pentru a limita pierderile și a nu face prea multe victime civile, acum au intensificat ofensiva, lovind în principal orașele cu atacuri grele.
Putin este nemulțumit și vrea rezultate. Rachete, arme grele și inexacte plouă acum asupra Harkovului, bombardament care afectează și civili. Convoiul de vehicule rusești stă apoi lângă Kiev, lung de peste 60 de kilometri și oprit la vreo patruzeci de kilometri capitală, arată pe de o parte puterea armatei ruse și, pe de altă parte, îi evidențiază limitele: s-ar fi format din cauza bine cunoscutelor probleme logistice.
Experții militari spun însă că este încă prea devreme pentru a proiecta traiectoria războiului.
Totuși, studiind câmpul de luptă și ceea ce s-a întâmplat în prima săptămână, Pentagonul a estimat că, pentru a prelua controlul asupra Ucrainei, rușii vor avea nevoie de încă 4-6 săptămâni.
Conform unei informări a Ministerului Apărării al SUA, care a pus la curent, marți, Congresul, cu privire la stadiul conflictului, trupele vor avea nevoie de încă o săptămână, pentru a înconjura Kievul și de aproximativ o lună pentru a prelua controlul.
Nu este clar, însă, la Washington, ce tactică vor folosi rușii: dacă vor sugruma treptat orașul, întrerupând proviziile sau se vor lupta stradă cu stradă.
Analiştii consultați de Corriere della Sera se întreabă cât vor putea rezista forţele ucrainene şi, mai ales, cât vor dura proviziile, cele militare şi alimentare. O prognoză sumbră avertizează: în decurs de o săptămână vor rămâne fără muniție.
Rusia nu a reușit încă să preia controlul asupra spațiului aerian al Ucrainei (Pentagon)
Armata Rusiei nu a reușit nici acum să preia controlul asupra spațiului aerian ucrainean și continuă să se confrunte cu probleme logistice și de aprovizionare cu alimente, a declarat miercuri un înalt oficial al Pentagonului, citat de Le Figaro .
„Sunt în întârziere în ceea ce privește planurile” inițiale, a precizat acest oficial, care a preferat să-și păstreze anonimatul. Dar „au în continuare o forță enormă de luptă la dispoziție și vor depăși dificultățile lor”.
Statele Unite se tem de o multiplicare a victimelor civile în Ucraina, în momentul în care armata rusă pare decisă să bombardeze marile orașe pentru a forța marile orașe să capituleze, a adăugat acesta.
„Anticipăm o utilizare sporită a artileriei când se vor apropia de centrele urbane și vor încerca să le încercuiască”, a continuat oficialul Pentagonului. „Este tipic la un asediu: când vrei să încercuiești un centru urban și să-l supui, să-l forțezi să capituleze, artileria devine o armă foarte utilă”, a explicat el. „Dar ceea ce ne îngrijorează este că devin mai agresivi, mai puțin preciși și mai puțin selectivi” în loviturile de artilerie.
Circa 82% din dispozitivul rus amplasat de mai multe săptămâni la granițe este de acum angajat în Ucraina, potrivit sursei citate. Cu toate acestea, nu există nicio „mișcare notabilă” a forțelor rusești spre Kiev sau Harkov în raport cu ultimele două sau trei zile, a afirmat el.